Απόψεις

«ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ», το παρασκήνιο του Στ. Τραγάρα

Αυτό το ωραίο ορειχάλκινο άγαλμα, που επιγράφεται «ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ», έχει στηθεί στο χωριό μου, την Ατσική Λήμνου, πριν κάμποσα χρόνια. Έχει φιλοτεχνηθεί από το φίλο μου γλύπτη Νίκο Πυρογιάννη.

Παριστάνει, κατά τρόπο αρκούντως αφαιρετικό, ένα άνθρωπο που έχει σηκωμένα τα χέρια – φτερά του και είναι έτοιμος να πετάξει ενώ μια γυναίκα με μαντήλα του πιάνει τα πόδια, συγκρατώντας τον. Το άγαλμα χωρίς το βάθρο έχει ύψος 1,5 μέτρο και άνοιγμα χεριών – φτερών 2 μέτρα.

Πώς βρέθηκε στην Ατσική; Μια μέρα που ήμουν οικογενειακή επίσκεψη στο σπίτι του Πυρογιάννη, το είδα στην ταράτσα. Τον ρώτησα και μου είπε ότι του είχε ξεμείνει από ακύρωση μιας παραγγελίας. Τον ξαναρώτησα ποια είναι η τιμή του, και μήπως θα μπορούσε ο εν Αθήναις Σύλλογος Ατσικιωτών να το αγοράσει για να στηθεί στην πατρίδα μου, που έχει τόσους μετανάστες σε Αυστράλιες, Αμερικές και Γερμανίες.. Κατάλαβε ότι το ήθελα πολύ. Δώστε μόνο τα έξοδα του χυτηρίου και πάρτε το, μου είπε.

Κάναμε πεντέξι χρόνια για να γίνει δεκτό, καταχωνιάστηκε σε σημείο που δεν φαίνεται, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Αυτή είναι εν ολίγοις η ιστορία του. Το άγαλμα αυτό θα μπορούσε να γίνει σύμβολο και σήμα κατατεθέν της Λήμνου, εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ιδίως στις μέρες μας

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button