Απόψεις

Μια άλλη άποψη με αφορμή τα Εγκαίνια του ΠΟΡΤΟ ΜΥΡΙΝΑ

 KKE – ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ

Με αφορμή τα εγκαίνια του ξενοδοχείου PORTO MYRINA PALACE

Πίσω από την αστραφτερή εικόνα των εγκαινίων του ξενοδοχείου PORTO MYRINA PALACE με την παρουσία του Υπουργού Τουρισμού, κρύβονται οι ολοένα και χειρότερες συνθήκες ζωής και δουλειάς των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Tουρισμό όχι μόνο δεν είδαν ποτέ τα «κοινά οφέλη» από τα εκατομμύρια των τουριστών και τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων του κλάδου, αλλά πληρώνουν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το «τουριστικό θαύμα» που διαμορφώθηκε στις γαλέρες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι tour operators, οι αεροπορικές εταιρείες, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι.

  • Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου μετράνε χρόνο με το χρόνο τεράστιες απώλειες στους μισθούς και στο εισόδημά τους, ζώντας στην ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. Οι ονομαστικοί μισθοί στον κλάδο σήμερα είναι στο ύψος του 2007 ενώ στην πραγματικότητα, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την εποχικότητα, η συρρίκνωση του εισοδήματος είναι ακόμη μεγαλύτερη.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση για τους εργαζόμενους γίνεται απελπιστική με εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς, 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 και 14 ώρες την ημέρα, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Η κυβέρνηση μειώνει κι άλλο το ήδη πενιχρό επίδομα ανεργίας και το μετατρέπει σε επίδομα απασχόλησης, δηλαδή επιδότηση μισθών στους εργοδότες για τζάμπα εργασία με τα λεφτά των εργαζομένων

Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Η συλλογική οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, η κοινή δράση όσων πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση και να υπάρξουν νέες κατακτήσεις.

  • Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, οργανωμένοι στο σωματείο τους να παλέψουν για:
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τους μισθούς και τις συμβάσεις.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαμονής με ευθύνη της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους (Δήμος, Περιφέρεια). Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Υπογραφή, Κλαδικών, Τοπικών και Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να εξασφαλίζουν:

  • Αυξήσεις στους μισθούς πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό
  • Σταθερό ωράριο, 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο και δύο ρεπό την εβδομάδα. Καταβολή όλων των νόμιμων προσαυξήσεων Σάββατο, Κυριακή, αργία, νυχτερινά.
  • Κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών και της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου.
  • Οι Συλλογικές Συμβάσεις να είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους.

Μύρινα 27-5-2022

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button