Λήμνος

Μια άλλη Λημνος, σε μια διαδρομή που πρέπει να καθιερωθεί !

του Ηλία Κότσαλη

Σε ένα πολύ διαφορετικό απο το συνηθισμένο Τοπίο της Λήμνου,  κυκλοφόρησα ( με το αυτοκίνητο)  χθες Κυριακή 9/5. Είναι  μια διαδρομή σε χωματόδρομο,  απο τις Σαρδές στο Γομάτι, περίπου 5 χιλιομέτρων,  που παρακάμπτει την άσφαλτο απο Δάφνη και  Κατάλακο.

Ήταν ένα μονοπάτι για ανθρώπους και ζώα στο οποίο  πριν μερικές 10ετιες  έγινε  διάνοιξη και διαπλάτυνση  για αυτοκίνητα. Ο χωμάτινος αυτός δρόμος είναι σχετικά καλός για τα αυτοκίνητα αλλά είναι ιδανικός για περπάτημα αφού δεν έχει μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες και είναι σε ένα πολύ όμορφο γεμάτο δέντρα,  μικρά χωράφια,  πηγές και κατάφυτο τοπίο. Αυτό συμβαίνει  ακομη και το καλοκαίρι.

Το πιο σπουδαίο αυτής της Διαδρομής είναι ότι τίποτα δεν θυμίζει την σύγχρονη εποχή με τα θετικά και τα αρνητικά της.  Πουθενά στύλοι και καλώδια ηλεκτροφόρα και τηλεφωνικά , τα καλά της σύγχρονης εποχής, ούτε και, κυρίως,   τα αρνητικά όπως μπαζώματα, πλαστικά, πρόχειρες κατασκευές απο ελενιτ,   τσιμεντόλιθους κλπ.  Όλα αυτά λείπουν  απο το διαδρομή και όπου φτάνει το μάτι σου.

Είναι  ένας  ανέγγιχτος  απο το “σημερα”    δρόμος,  κατάλληλος  για πεζοπορία και πρέπει ως τέτοιος  τέτοιος να καθιερωθεί και να προστατευτεί.

Σήμερα έμαθα σε πρωινή μου εκπομπή στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, από το Γιώργο Μπανανή, ο οποίος, ως οδηγός τουριστικού Πούλμαν,  ανέβαζε στις Σαρδές για τη Διαδρομή αυτή  αλλοδαπούς τουρίστες των ξενοδοχείων της Λήμνου,   τους οποίους στη συνέχεια  παραλάμβανε,  στο τέλος της  περιπατητικής τους διαδρομής στο Γομάτι.  Κάποιοι  απο το Γκρουπ, μας ειπε ο Γιώργος, συνέχιζαν  και στο  δύσκολο  ανηφορικό δρομο,  μέχρι τον Κατάλακκο !

Εχει πολλά στοιχεία άξια αναφοράς η χθεσινη μου βολτα ,  που θα τα δημοσιεύσω σταδιακά και με τις σχετικές φωτογραφίες. Εντωμεταξύ αύριο θα μιλήσουμε  σε εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, με τον γνώστη της Περιοχής, Παναγιώτη Σφυρή  και όποιον άλλον θέλει να συμμετέχει, εκεί κατά τις  11.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button