Απόψεις

Μια αρχιτεκτονική παρέμβαση για το παλιότερο και καταρρέον κτίριο της Μύρινας

Γράφει ο αρχιτέκτων Μιχάλης  Κομνηνός

Αγαπητέ Ηλία,

το διώροφο κτίριο επί της οδού Παύλου Κουντουριώτη 39, για το οποίο αναφέρονται στα άρθρα τους ο Νικόλαος Στεφανίδης (Α.Φ. 1056 – 10/10/2022) και η Αλεξάνδρα Καραβία Λαμπαδαρίδου (Α.Φ. 1057 – 10/11/2022), έχει χαρακτηριστεί ύστερα από αίτηση των ιδιοκτητών ‘’Διατηρητέο’’ με απόφαση του Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη ( Αρ. πρωτ. ΔΠΕ/11226/05-09-2003).

Οι ενέργειες ήταν επίμονες και πιεστικές και αυτό φαίνεται από το ότι η αίτηση έγινε 18-08-2003 και ο χαρακτηρισμός ύστερα από 17 ημέρες, στις 05-09-2003 (αυτή η διαδικασία σήμερα θέλει μήνες).

Οι ιδιοκτήτες του, το 2003 ήθελαν να το εντάξουν σε πρόγραμμα Leader για την αξιοποίησή του (μετατροπή του σε τουριστικό παραδοσιακό κατάλυμα). Η πρόταση δυστυχώς δεν εγκρίθηκε από την ΑΝΕΛ για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους. Αυτή ήταν μία μοναδική ευκαιρία για την αναστήλωση του κτιρίου, με μία αρχιτεκτονική λύση η οποία σεβόταν τα μορφολογικά στοιχεία του.

Το κτίριο αυτό, πρέπει να είναι το παλαιότερο της Μύρινας (αφού το ‘’Χάνι’’ έχει πλέον κατεδαφιστεί). Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αστικού χαρακτήρα, με δύο φάσεις. Η πρώτη είναι η απλή λαϊκή μορφολογία και η δεύτερη στην οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους λόγια στοιχεία όπως η αρμονικότερη ογκοπλασία και τα λίθινα γείσα που παραπέμπουν στον νεοκλασικισμό που ακολούθησε.

Η αναστύλωσή του και η μετατροπή του σε δραστηριότητα ανοιχτή προς το κοινό (όπως μουσείο, υπηρεσία τουρισμού κ.ά.) πρέπει να αποτελέσει στόχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Με εκτίμηση

Μιχάλης Κομνηνός – αρχιτέκτων

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button