Περιοδικό

Ταχίνι Λήμνου, μια πολύτιμη υπερτροφή

Ταχίνι Λήμνου, μια πολύτιμη υπερτροφή

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Το ταχίνι παρασκευάζεται από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού και γι’ αυτό παρέχει καλές ποσότητες πρωτεΐνης και διάφορα μέταλλα, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε θερμίδες και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας ταχίνι (30 γρ.) που παρασκευάζεται από καβουρδισμένο σουσάμι, σύμφωνα με το Medical News Today περιέχει 178 θερμίδες, 16 γρ. λίπους, 6 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικών ινών, 5 γρ. πρωτεΐνης, 8% μαγνήσιο, 22% φώσφορο, 14% σίδηρο και 12% ασβέστιο.

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν, επίσης, περισσότερες φυτοστερόλες από ό,τι όλοι οι άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι. Αυτά είναι σημαντικά για τις επιδράσεις τους στη μείωση της χοληστερόλης, την καλή λειτουργία του εντέρου, την αρτηριακή πίεση και τον αποκλεισμό του καρκίνου.

 

Ποια είναι τα οφέλη του ταχινιού για την υγεία:

Υγεία της καρδιάς

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Το ότι το ταχίνι περιέχει σησαμίνη και σησαμόλη, δηλαδή λιγνάνες που είναι αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση των ορμονικών επιπέδων.
Μπορεί, επίσης, να έχουν θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης και το οξειδωτικό στρες σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο στο ταχίνι μπορούν, επίσης, να μειώσουν φυσικά την αρτηριακή πίεση, όπως αναφέρει το Medical News Today.

Πρόληψη του καρκίνου

Οι λιγνάνες έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα. Οι λιγνάνες σησαμίνης και σησαμόλης στο ταχίνι μπορούν να συνδεθούν με υποδοχείς οιστρογόνων, οι οποίες μπορεί να προστατεύουν από καρκίνους που σχετίζονται με ορμόνες.

Αρθρίτιδα
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Rheumatic Diseases, ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος έλαβαν είτε γλυκοζαμίνη συν Tylenol δύο φορές την ημέρα, μια τυπική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα ή 40 γρ. σησαμιού σε σκόνη την ημέρα, συγκρίσιμα με 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι. Η ομάδα που κατανάλωνε σουσάμι σημείωσε υψηλότερη βαθμολογία σε μέτρα για τον έλεγχο των αναστολών που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ανέφερε λιγότερο πόνο και δεν παρουσίασε τις παρενέργειες που σχετίζονται με το Tylenol.

Υγεία των οστών

Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στο ταχίνι είναι ευεργετική για τη διατήρηση υγιών οστών. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μια ανασκόπηση των υπαρχουσών μελετών, μάλιστα, έδειξε ότι το μαγνήσιο μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα στο λαιμό και το ισχίο.

 

Το παραδοσιακό ταχίνι της Λήμνου

Ο χαλβάς από ταχίνι είναι μια παραδοσιακή γευστική απόλαυση είτε για πρωινό, είτε ως επιδόρπιο.

Την ωραία αυτή παράδοση την δημιούργησε στη Λήμνο η οικογένεια Αχιλλαδέλη.

 

Η καλλιέργεια του σησαμιού, απ’ το οποίο παράγεται το ταχίνι και ο χαλβάς, ήταν γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια. Λαδόμυλοι υπήρχαν διάσπαρτοι στη Λήμνο κι επεξεργάζονταν τον εξαιρετικής ποιότητας καρπό, παρέχοντας αυτάρκεια λαδιού στους κατοίκους της.

Τη δεκαετία του 1930, ο Βασίλης Αχιλλαδέλης, έχοντας παρακαταθήκη την εμπειρία και τη γνώση των προγόνων και εφόδια το μεράκι και την όρεξή του για δουλειά, έστησε μια οικοτεχνία παραγωγής ταχινιού και σησαμέλαιου

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο χαλβάς και το λουκούμι, φτιαγμένα κι αυτά με παραδοσιακό τρόπο, προστέθηκαν στην παραγωγή, αποσπώντας άριστες κριτικές και καθιστώντας την επιχείρηση άκρως ανταγωνιστική στην ελληνική αγορά.

 

Η επόμενη γενιά, Ηλίας και Νίκος, με την γνώση, την εμπειρία και τα βιώματα της προηγούμενης αλλά και το δυναμισμό του νέου, μεταστέγασαν, εκσυγχρόνισαν και επέκτειναν την οικοτεχνία, με σεβασμό στην παράδοση και την παραγωγική διαδικασία. Πρόσθεσαν νέα προϊόντα με πατροπαράδοτες σπιτικές συνταγές και αγνά υλικά (χωρίς πρόσθετα) όπως πετιμέζι-μούστο και γλυκά του κουταλιού.

Σήμερα η βιοτεχνία Αχιλλαδέλη είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και διατίθενται άριστης ποιότητας προϊόντα: Ταχίνι και παραδοσιακό ταχίνι (ολικής άλεσης), σησαμέλαιο, χαλβάς (βανίλιας, με κακάο, με αμύγδαλα, με φιστίκια και με μέλι), λουκούμι με διάφορες γεύσεις, βανίλια (το γνωστό μας καλοκαιρινό “υποβρύχιο”, μαστίχα, πετιμέζι-μούστος, βυσσινάδα, και μια ατέλειωτη σειρά γλυκά του κουταλιού (κεράσι, βύσσινο, φιστίκι, σταφύλι, κυδώνι, ντοματάκι, συκαλάκι, κολοκυθάκι, μελιτζανάκι, αχλαδάκι, μανταρινάκι, καρυδάκι, νεραντζάκι πράσινο, νεράντζι ρολέ, καρότο, καρπούζι, περγαμόντο, γκρέϊπφρουτ, πορτοκάλι, ρετσέλι, βερίκοκο, κοκτέϊλ ) και φρουϊκγλασέ.

 

Οι πρώτες ύλες επιλέγονται με ιδιαίτερη προσωπική φροντίδα. Τα φρούτα και λαχανικά, είτε είναι ντόπια, είτε προέρχονται από διάφορες επιλεγμένες περιοχές της πατρίδας μας. Μεταφέρονται με ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία κι έτσι εξασφαλίζεται η εξαιρετική ποιότητά τους. Επεξεργάζονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της μονάδας, που εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας – Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ISO – HACCP στην παραγωγή, συσκευασία και τυποποίηση.

 

Σήμερα, η «ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗΣ-ΛΗΜΝΟΣ» (τηλ. 2254061250) συνεχίζοντας την παράδοση, με εμπειρία παραγωγής και διάθεσης, μεταφέρεται σταδιακά, στα χέρια της τρίτης γενιάς, χωρίς να χάνει τίποτα από το μεράκι του ιδρυτή της, την όρεξη των συνεχιστών του και την άριστη ποιότητα των προϊόντων της.

Έτσι, μπορεί κανείς καθημερινά και όλο το χρόνο να απολαμβάνει, εκτός από τα άλλα χειροποίητα και σπιτικά προϊόντα της οικογένειας Αχιλλαδέλη, και το παραδοσιακό ταχίνι με μέλι θυμαρίσιο, που μοσχοβολάει το άρωμα και τη γεύση της Λήμνου.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button