Περιοδικό

Μια Ελληνίδα στην άκρη του κόσμου

Μια Ελληνίδα στην άκρη του κόσμου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Λένε, και είναι αλήθεια, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι πιο πατριώτες από όσο εμείς στην Ελλάδα, ιδιαίτερα εκείνοι που αναπτύσσουν πατριωτική δράση, δημιουργούν φιλέλληνες και μεταδίδουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Μια τέτοια γυναίκα είναι η Ρόζα Ψευτούρα – Ορτέγα στη μακρινή Αργεντινή.

Η καταγωγή του πατέρα της ήταν από την Φθιώτιδα. Η ίδια γεννήθηκε και πέθανε πρόσφατα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Αργεντινής, στη Ρεσιστένσια, σε μια περιοχή άγρια, δύσκολα προσβάσιμη, καθώς μεγάλη έκταση του νομού καλύπτεται από ζούγκλα.

 

Την χαρακτήρισαν «γυναίκα – φάρο» της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού γιατί σε όλη της τη ζωή δεν σταματούσε να εργάζεται αδιάκοπα για αυτόν τον σκοπό. Έκανε τους κατοίκους να «αγκαλιάσουν» την Ελλάδα κι εκείνοι ως «ανταμοιβή» αποφάσισαν να δώσουν -μετά θάνατον- το όνομά της σε κεντρική πλατεία της πόλης. Η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε πολύ πρόσφατα την Παρασκευή 9 Απριλίου.

 

Η Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου, Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» του Μπουένος Άιρες, της οποίας η εκλιπούσα υπήρξε επίτιμο μέλος, είπε γι’ αυτήν:

«Aυτή η σπουδαία γυναίκα μιλούσε συνεχώς για την Ελλάδα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, τις αξίες του οποίου φρόντισε να διδάξει στους μαθητές της από όποια βαθμίδα της εκπαίδευσης κι αν υπηρέτησε. Τους έμαθε την ελληνική γλώσσα, τους παραδοσιακούς μας χορούς, τα ήθη και τα έθιμα. Mάζεψε τους λίγους Έλληνες της περιοχής και τους γηγενείς φιλέλληνες, που αγκάλιασαν τον πολιτισμό μας. Ακούραστη, γενναία, σπουδαία, διέδωσε την Ελλάδα σ’ αυτό το φτωχό και ξεχασμένο μέρος του κόσμου».

(πηγή: newsbeast.gr)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button