Απόψεις

Μια ιστορία με Σουηδούς φιλάνθρωπους εθελοντές

Μια ιστορία με Σουηδούς φιλάνθρωπους εθελοντές

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Συνέβη πριν από 7 χρόνια στην κεντρική Σουηδία, σε μια πόλη με πληθυσμό περίπου όσο και η Κατερίνη, όπου ζουν  εκεί Έλληνες συγγενείς μου ως μετανάστες εδώ και 50 χρόνια.

 

Μια παγωμένη Κυριακή πρωί, χειμώνα με θερμοκρασία -14 βαθμούς, την ώρα της λειτουργίας εμφανίστηκε ένα ζευγάρι πρόσφυγες. Ο άντρας στάθηκε με απλωμένο χέρι στην είσοδο της εκκλησίας ζητώντας ελεημοσύνη. Η γυναίκα μπήκε μέσα και κούρνιασε στο τελευταίο πίσω στασίδι, χωρίς να καταλαβαίνει την γλώσσα, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να ζεσταθεί.

 

Μετά τη λειτουργία ο ιερέας, ο επίτροπος και πολλοί από το εκκλησίασμα πλησίασαν τους ξένους, με νοήματα κατάλαβαν ότι είναι άστεγοι οικονομικοί πρόσφυγες από την Ρουμανία, συγκινήθηκαν και αμέσως τους παραχώρησαν για να μείνουν τον ξενώνα της εκκλησίας. Μάλιστα τους έφεραν και φαγητό καθώς και ζεστά ρούχα, γάντια, μάλλινες κάλτσες κλπ.

 

Την επόμενη Κυριακή μέσα κι έξω από την εκκλησία εμφανίστηκαν 12 πρόσφυγες, και την παράλλη 20. Ο ξενώνας δεν τους χωρούσε πλέον, και ο ιερέας απευθύνθηκε στον Δήμαρχο ζητώντας βοήθεια.

Ο Δήμαρχος αμέσως προθυμοποιήθηκε, νοίκιασε 5 κοντέϊνερς-καραβάν και τους τα παραχώρησε για χρήση.

Μετά από μερικές μέρες οι πρόσφυγες παραπονέθηκαν ότι η θέρμανση δεν ήταν αρκετή, ότι χρειάζονταν ηλεκτρική κουζίνα για να μαγειρεύουν τα δικά τους φαγητά, τρόφιμα για το μαγείρεμα, παιδίατρο για τα μικρά παιδιά διότι ένα από αυτά είχε παρουσιάσει ιλαρά, ότι μια γυναίκα στον 9ο μήνα εγκυμοσύνης ήταν έτοιμη να γεννήσει κι ότι άλλοι 35 ομοεθνείς τους χρειάζονταν κι αυτοί βοήθεια.

 

Δεν έχει σημασία να αναφερθεί εδώ τι λύση βρέθηκε στη συνέχεια. Απλά, να δούμε πόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα με τους πρόσφυγες. Γενικά. Και ειδικά τώρα με το μεγάλο κύμα των Ουκρανών.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button