Περιοδικό

Μια καινοτόμα ιδέα – αυγά με γεύση θυμάρι!

Μια καινοτόμα ιδέα – αυγά με γεύση θυμάρι!

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Ναι, αυγά με θυμαρίσια γεύση!

Η ιδέα δεν είναι καν πρωτοποριακή, αφού έχει προλάβει κάποιος και ήδη παράγει παρόμοια αυγά. Και πάει πολύ καλά με μεγάλη επιτυχία.

Πρόκειται για μια Πτηνοτροφική μονάδα στην Πρώτη Σερρών που παράγει αβγά με γεύση φασκόμηλο. Την δημιούργησε τους τελευταίους μήνες ο 57χρονος Βασίλης Χατζηβάσιος και οι κότες του γεννούν ποιοτικότερα αβγά καθώς στην τροφή τους συμπεριλαμβάνει και φασκόμηλο.

 

Ο κ.Χατζηβάσιος αποφάσισε λόγω της οικονομικής κρίσης να αλλάξει επάγγελμα και από τα μηχανολογικά έργα στράφηκε στην πτηνοτροφία και στη δημιουργία μίας μονάδας που διαθέτει ένα εξειδικευμένο προϊόν. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για κάτι καινοτόμο, έπεσε πάνω στη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε το 2015 ο κτηνίατρος, διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Γαλαμάτης, η οποία ανέφερε πως οι κότες που τρέφονται με το συγκεκριμένο αρωματικό φυτό κάνουν καλύτερης ποιότητας αβγά.

Έτσι, τους τελευταίους πέντε μήνες και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ξεκίνησε -σε πειραματικό στάδιο- την παραπάνω μέθοδο εκτροφής ορνίθων και όπως δήλωσε οι πρώτες εντυπώσεις που λαμβάνει από φίλους και συγγενείς στους οποίους δίνει να δοκιμάσουν τα αβγά με φασκόμηλο «είναι άκρως θεαματικές.

 

Τα αβγά έχουν καλή ποιότητα και όλο το εγχείρημα μέχρι τώρα έχει μεγάλη επιτυχία». Αυτή τη στιγμή εκτρέφει 200 κοτόπουλα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, όπου στην τροφή ενσωματώνει και το φασκόμηλο, το οποίο αυξάνει τρία πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά της παραγωγής αυγών: Tο ποσοστό ωοτοκίας, το βάρος και την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου των αβγών, ενώ αντίθετα έχει μειώσει τους πληθυσμούς βακτηρίων στο κέλυφος τους.

 

«Με όλους όσους συζήτησα στην αρχή την ιδέα, ήταν αρνητικοί λόγω των οικονομικών καταστάσεων που επικρατούν στη χώρα και του κορονοϊού. Μου έλεγαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο σαν σκέψη και πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα», είπε χαρακτηριστικά ο πτηνοτρόφος, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα πως όσοι επιθυμούν, έστω και σε μεγαλύτερη ηλικία, να κάνουν μία στροφή στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

«Να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, παρά τις δυσκολίες που έχει το επιχειρείν στην Ελλάδα και να συνεργάζονται με επιστήμονες», προτρέπει ο 57χρονος. Από την πλευρά του, ο κ.Γαλαμάτης, στον οποίο απευθύνθηκε ο κ.Χατζηβάσιος, αρχικά πριν από δύο χρόνια, για να τον συμβουλευτεί, δεν φαντάστηκε πως η διατριβή του θα προχωρούσε στην πράξη και θα οδηγούσε τον 57χρονο στη δημιουργία της πτηνοτροφικής μονάδας και σε μία νέα επαγγελματική αρχή.

 

Να, λοιπόν, η ευκαιρία! Ποιοτικά αυγά με θυμαρίσιο άρωμα και γεύση Π.Ο.Π. (προϊόν ονομασίας προέλευσης).

Η Λήμνος όχι μόνον παράγει αρωματικά φυτά, αλλά έχει βραβευτεί διεθνώς με χρυσά βραβεία για τα προϊόντα της (μέλι, κρασιά, γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα κ.ά.), που έχουν τη βάση τους στο θυμάρι και τα υπόλοιπα βότανα, τα οποία καλλιεργούνται και αφθονούν στο νησί.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button