Περιοδικό

Μια μέρα του δικού μας … μεσαίωνα

Μια μέρα του δικού μας … μεσαίωνα

Γράφει (κάθε Παρασκευη) η Χριστίνα Κάβουρα

Ο τελευταίος μας Γυμνασιάρχης ήρθε στην Λήμνο λίγο πριν βγει στην σύνταξη ! Ήταν ο τελευταίος  εργάσιμός χρόνος του. Ίσως έπρεπε να είχε βγει στην σύνταξη  πολύ πριν έρθει στο Γυμνάσιό μας, ίσως είχε καθυστερήσει η συνταξιοδότησή του, πολλά ίσως!

Σιχαινόταν την μετάθεση του στην Λήμνο και δεν το έκρυβε,  σίγουρα δεν μας πήρε πολύ καιρό να τον σιχαθούμε και όλοι εμείς.

Όλη την ώρα μας μιλούσε για το  «Λουτάκι», όπου είχε αγοράσει ένα σπίτι, όπου πολύ του άρεσε  το Λουτάκι – εν αντιθέσει με την Λήμνο – που δεν του άρεσε καθόλου,  δεν έβλεπε την ώρα να γυρίσει στο «Λουτάκι»,  Λουτράκι ήθελε να πει αλλά ήταν και λίγο τσεβδός !

Μάλλον εκτός από τσεβδός είχε αρχίσει  και να τα χάνει αν δεν τα είχε χαμένα από την … αρχή, αλλά αυτό θα το κρίνετε μόνοι σας, διαβάζοντας παρακάτω !

Αποφάσισε πολύ γρήγορα ότι η έκτη Γυμνασίου θα απαρτιζόταν αποκλειστικά από κορίτσια, τουλάχιστον εκείνος θα έκανε μάθημα στα κορίτσια. Με τα αγόρια αδυνατούσε να τα βγάλει πέρα, τον είχαν πάρει χαμπάρι ! Εμείς τα κορίτσια είχαμε άφθονο χώρο, δεν είχαμε μείνει και πολλές στην έκτη Γυμνασίου, κάποιες είχαν εγκαταλείψει στην πορεία, κάποιες είχαν παντρευτεί, κάποιες είχαν αλλάξει τόπο διαμονής !

Τώρα το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν άλλες άδειες τάξεις στο «Πλωτό» μας Γυμνάσιο και τα αγόρια αναγκάσθηκαν να μετακομίσουν στο  … σκότος του παλιού μαγειρείου,   στον κήπο, δίπλα στα αποχωρητήρια !  Δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένα με αυτή την μετακόμιση,  εκείνος ο χώρος ήταν απόλυτα απαράδεκτος  ήταν ένας παλιός και υγρός χώρος  που δεν έκανε για τάξη !

Η Μάγια και εγώ πιάσαμε πρώτο τραπέζι πίστα, συγνώμη θρανίο ήθελα να γράψω, είχαμε και οι δύο  τον μεγαλύτερο βαθμό της τάξης στα Αρχαία,  προφανώς μας άρεσε ή μας προκαλούσε η αρχαία γλώσσα  όσο παρανοϊκό και αν ακούγεται αυτό στις μέρες μας,  είχαμε μια ιδιαίτερη αγάπη στις Τραγωδίες.

Η μέρα ξεκίνησε με Αντιγόνη

Πες  – είπε ο Γυμνασιάρχης στην Μάγια –  γιατί έθαψε η Αντιγόνη τον αδερφό της ?

Ξεκίνησε η Μάγια πολύ εύστοχα και με μεγάλη ευγλωττία  να αναφέρει όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους που απαιτούσαν από την Αντιγόνη να θάψει τον νεκρό  αδερφό της.

Με μεγάλη ανυπομονησία ο Γυμνασιάρχης την σταμάτησε

Τι είναι αυτά που λες? Την πρόγκηξε.

Θυμάμαι ακόμα την Μάγια να τον κοιτάζει   απορημένη ενώ εκείνος στράφηκε σε εμένα και επανέλαβε την ερώτηση !

Πες μας, γιατί έθαψε η Αντιγόνη τον αδερφό της ?

Προσπαθούσα να σκεφθώ τι σχετικό  μπορεί  να είχε ξεχάσει η Μάγια, αν είχε ξεχάσει κάτι που δεν το είχε αναφέρει και μη βρίσκοντας τίποτα σημαντικό που δεν είχε αναφέρει   απάντησα :

Και μια χούφτα χώμα να έριχνε στον νεκρό αδελφό της  είχε επιτελέσει το έργο της ….

Τι βλακείες λέτε και οι δύό, μας κατακεραύνωσε ο Γυμνασιάρχης.

Η Αντιγόνη έθαψε τον αδελφό της για να μην βρωμίσει ! Αυτό είναι !

Θυμάμαι ότι μας έπιασε και τις δυό νευρικό γέλιο που δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε ! Εγώ είχα χωθεί κάτω από το θρανίο ψάχνοντας υποθετικά το στυλό μου  και η Μάγια χωνόταν πίσω από το μαντήλι της όχι με μεγάλη επιτυχία !

Μετά από αυτό βάζαμε στοίχημα το σάντουιτς  όχι τι έπρεπε να απαντήσουμε στην δεδομένη ερώτηση αλλά τι ήθελε να απαντήσουμε !

Βασιζόμενες στον Λουίτζι Πιραντέλο, που μόλις είχαμε ανακαλύψει,  «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε»  βιώσαμε σκηνές απείρου κάλους και χάους !

Οι απαντήσεις μας στην Αντιγόνη και όχι μόνο, ήταν ότι  πιο τρελό, ότι πιο παρανοϊκό σκεπτόμασταν για να προσεγγίσουμε την παράνοια που κατοικούσε στο μυαλό του Γυμνασιάρχη μας,  που αν ζούσε ο  Σοφοκλής  και μας άκουγε σίγουρα θα μας κυνηγούσε να μας καταχερίσει με το σύγγραμμα.

Νομίζω ότι η Μάγια είχε περισσότερη επιτυχία και έφαγε περισσότερα δικά μου σάντουιτς!

Θα μου πείτε στο θέμα των αγοριών δεν ενδιαφέρθηκε κανένας γονιός για το χάλι που βίωναν εκείνα τα παιδιά ? Ήταν διαφορετικές οι εποχές τότε  και εμείς οι τότε έφηβοι τα βγάζαμε πέρα μόνοι μας όπως μπορούσαμε !

Τελικά και τα αγόρια εκεί πέρα δεν πέρασαν και τόσο άσχημα ! Βρήκαν πολλούς και διάφορους τρόπους αντίδρασης και άμυνας !

Είχαν γλυτώσει διάφορα μαθήματα και τα Γαλλικά γιατί καμιά καθηγήτρια δεν τολμούσε να πάει να κάνει μάθημα στο μαγειρείο,  ιδιαίτερα η πανέμορφη καθηγήτρια των Γαλλικών για  ….. γνωστούς  λόγους !!!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button