2024
Επίκαιρα

Μήπως το παρακάνουμε μερικές φορές;

Μήπως το παρακάνουμε μερικές φορές;

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Ο σοφός μας αρχαίος πρόγονος Σωκράτης έχει πει, «Ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα». Κι ο άλλος σοφός μας αρχαίος Έλληνας πρόγονος, ο Επίκουρος, είπε «Λάθε βιώσας», δηλαδή καλύτερα να ζεις στην αφάνεια χωρίς να τραβάς την προσοχή των άλλων.

Εκτιμώ βαθιά όσους εκφράζουν δημόσια τις γνώμες και απόψεις τους. Δείχνουν πόσο θαρραλέοι είναι. Μόνο να χάσουν έχουν από αυτό, γιατί οι καλοπροαίρετοι σπάνια θα τους συγχαρούν, ενώ αντίθετα συχνά οι κακοπροαίρετοι θα τούς ασκήσουν αρνητική κριτική.

Διάβασα το παρακάτω κείμενο και προβληματίστηκα πολύ. Είναι μια κριτική για ένα …χασμουρητό!

Δεν εξετάζω τι ακριβώς συνέβη στο Μάλμε της Σουηδίας, εκεί όπου πριν από λίγες ώρες η τραγουδίστρια Μαρίνα Σάτι εκπροσώπησε την χώρα μας με το τραγούδι «Ζάρι». Οι μόνες πληροφορίες που έχω είναι ότι λίγες ώρες πριν εμφανιστεί στη σκηνή είχε την ατυχία να κρυολογήσει, να πάθει φαρυγγίτιδα και να έχει πυρετό. Ως προς το «χασμουρητό», εάν αληθεύει, μια πιθανή εξήγηση ίσως είναι ότι κατά τη διάρκεια της αναμονής από την κούραση, την υπερένταση και το κρυολόγημα, κάποια στιγμή ίσως να νύσταξε και να πήρε ένας υπνάκο.

Από εκεί και πέρα, όμως, νομίζω ότι το παρακάνουμε όταν με αφορμή ένα τέτοιο γεγονός, μάλλον ασήμαντο και ανθρώπινο, κάνει κάποιος κριτική εφ΄όλης της ύλης, περί παντός ειπιστητού, όπως αυτό που διάβασα και παραθέτω εδώ αυτολεξί:

 

«Το (βαθύ) χασμουρητό ηθικής απάθειας μιας χώρας σε (παρατεταμένη) παρακμή

Ο… κακός χαμός που έγινε με το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι και το κατά πόσο προσέβαλε το Ισραήλ στη Eurovision, εξηγεί και ερμηνεύει τις συνθήκες παρακμής την οποία βιώνει η χώρα μας τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια. Μια παρακμή παγιωμένη και παρατεταμένη, αχρείαστη και επώδυνη κληρονομιά της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, που ξεχαρβάλωσαν τον εθνικό ιστό, κατεδάφισαν την κοινωνική συνοχή και φτωχοποίησαν τους Έλληνες.
Το μεγαλύτερο αυτοάνοσο το οποίο μας κληρονόμησαν τα Μνημόνια ωστόσο, μοιάζει να είναι η ηθική απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των περιστάσεων, με περιπλανώμενους τυχοδιώκτες οι οποίες αλλάζουν κόμματα, λες και κάνουν μεταγραφή σε κάποιο άθλημα, και στη συνέχεια προσπαθούν να μας πείσουν για την… κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών. Ένα δικαστικό κατεστημένο που δεν διστάζει να ανοίξει βεντέτα με τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη. Ένα μιντιακό περιβάλλον με ενσωματωμένους ασπόνδυλους, έτοιμους να παπαγαλίσουν όσα… non paper χρειάζονται, για να εξασφαλίσουν μια εκπομπή στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο ή… και στα δυο.
Και φυσικά, ένας διεθνής περίγυρος που υποτιμά και υποβαθμίζει διεθνώς την εθνική αυτονομία, τόσο ως αυτόνομη διαδρομή της χώρας μας, όσο και ως μια Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικασμένη να υφίσταται την ανεπάρκεια της… παιδικής χαράς της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, προσφέροντας… οξυγόνο στα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν.
Εκείνοι που σπεύδουν να προσθέσουν στο προφίλ τους στα social media όποια… σημαιούλα ξένης χώρας υπηρετεί την τυχοδιωκτική προσωπική ευημερία τους, αλλά δεν έχουν αναρτήσει ποτέ την ελληνική σημαία, ως μάστιγα επιβεβαίωσης της εθνικής παρακμής.
Και του… χασμουρητού μας».

Της Μ. Λ. (πηγή: ysterografa.gr)

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button