Περιοδικό

Μνήμες Κατοχής – Πόσο πάει η Λίρα…

Μνήμες Κατοχής

Γράφει ο Θ. Δημητριάδης

Φαίνεται ότι ζούμε μέρες Κατοχής. Οι Έλληνες πέρσι πούλησαν 120.000-350.000 χρυσές λίρες για να ζήσουν.

Η οικονομική καταστροφή που βιώνει η Ελλάδα εν μέσω των απαγορεύσεων της πανδημίας ανάγκασε όσους πολίτες είχαν διαθέσιμες να βγάλουν από τα σεντούκια και τις θυρίδες 120.000 χρυσές λίρες για να τις πουλήσουν στις νόμιμες αγορές της Τράπεζας της Ελλάδος και των νόμιμων ανταλλακτηρίων όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και τουλάχιστον την διπλάσια ποσότητα λιρών στην «μαύρη αγορά»!

Οι πωλήσεις χρυσών λιρών κλιμακώθηκαν σταδιακά την τελευταία δεκαετία, μαζί με τα χρυσαφικά και συνεχίζονται μέχρι σήμερα προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι πολίτες από την ακραία φτώχεια.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το ποσό, που μπορεί να λάβει κάποιος από την πώληση, κυμαίνεται στα 365,56 ευρώ από 276 ευρώ το 2011 όταν άρχισε να διαμορφώνεται ο οικονομικός όλεθρος στην χώρα. Από τότε υπολογίζεται ότι έχουν ρευστοποιηθεί πάνω από 3 εκατομμύρια. χρυσές λίρες, στη νόμιμη και μαύρη αγορά.

Η ρευστοποίηση χρυσού και οικογενειακών πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων αποδεικνύει ότι η πανδημία ήρθε να ολοκληρώσει την φτωχοποίηση των Ελλήνων που είχε ξεκινήσει με τα μνημόνια.

Όσον αφορά στις τιμές, με τις οποίες πουλά η ΤτΕ τις χρυσές λίρες, αυτές συνεχίζουν να είναι με «καπέλο», γεγονός, σύμφωνα με τα δελτία τιμών που εκδίδονται σε ημερήσια βάση, το κόστος αγοράς ξεπερνά σήμερα τα 440 ευρώ, ήτοι αυξημένο κατά περίπου 21% σε σχέση με την τιμή, που η τράπεζα αποκτά λίρες από ιδιώτες, οπότε οργιάζει η μαύρη αγορά. Όπως δηλαδή συνέβαινε στην Κατοχή και στα «πέτρινα χρόνια» του Εμφυλίου.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button