Απόψεις

Μουσείο Παιχνιδιών στην Αθήνα και από κοντά η Μύρινα !

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ –  ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ   ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Γραφει η Χαρούλα Ζαμπετάκη Πλιάτσκα

Την περασμένη Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη» στα πλαίσια των διαδικτυακών εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει για τον Απρίλιο και τον Μάϊο, αναφέρθηκε στο τμήμα του Μουσείου Μπενάκη  που αφορά τα Παιχνίδια της παιδικής ηλικίας άλλων εποχών και είναι το πρώτο Μουσείο Παιχνιδιών στην Ελλάδα με ολοκληρωμένη συλλογή παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι τη δεκαετία 1970, εμπλουτισμένη με χρηστικά και εθιμικά αντικείμενα από την ανατροφή, στα πρώτα χρόνια του παιδιού και την παιδική του ηλικία.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Σωματείου, κος Γιώργος Πισιμίσης, Αρχιτέκτων. Οι ομιλήτριες κα Μαίρη Βέργου, Αρχιτέκτων και κα Νόρα Χατζοπούλου μας ξενάγησαν στο κτίριο, στους χώρους του και στα εκθέματα. Η όλη παρουσίαση ήταν εξαιρετική και διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Οφείλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους παρουσιαστάς της εκδήλωσης.

Το Μουσείο Παιχνιδιών στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας του Μουσείου Μπενάκη, που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει τη μορφή Μεσαιωνικού Πύργου, στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και της οδού Τρίτωνος. Δημιουργήθηκε με πυρήνα των εκθεμάτων του,  τη δωρεά το 1991, της συλλογής των 20.000 αντικειμένων της Μαρίας Αργυριάδη και με προτροπή του τότε Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελου Δεληβοριά. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από …0 έως …120 ετών, διότι σύμφωνα με τη δωρήτρια «το παιχνίδι συνιστά απελευθέρωση και αυτό σημαίνει κατάργηση των ηλικιακών ορίων». Η Μαρία Αργυριάδη συγγραφέας και ερευνήτρια, με σπουδές στην Γλυπτική της Σχολής Καλών Τεχνών, που τότε ήταν σχολή του Πολυτεχνείου, ήταν και συλλέκτρια. Ο αγαπητός μας Χρήστος Μπουλώτης και αγαπημένος φίλος της Μαρίας την είχε ονομάσει «Πρωθιέρεια των Παιχνιδιών».

Η συλλογή παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη εμπλουτίστηκε και από άλλους δωρητές και από αγορές του Μουσείου. Τον Οκτώβριο του 2017 το τμήμα  παιχνιδιών και παιδικής ηλικίας γίνεται πλέον «Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών», στο οποίο εκτίθενται παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και χώρες της Ανατολής, από την αρχαιότητα μέχρι τη δεκαετία του 1970.

Ο επισκέπτης σίγουρα θα συγκινηθεί μπροστά στα παιχνίδια από την αρχαιότητα, όπως κουδουνίστρες, αμαξούδια, βώλους κ.α. αλλά και από τα μεταγενέστερα όπως παιχνίδια ξύλινα, τσίγκινα, μηχανικά, κούκλες,  στρατιωτάκια, αεροπλάνα, πλοία, φορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα, βιβλία, έπιπλα, αυτοκόλητες ζωγραφιές, φιγούρες Καραγκιόζη και κουκλοθέατρο, ζωάκια κ.α.

Τα σχόλια των θεατών ήταν πολύ ευμενή για την παρουσίαση, αλλά και για τα εκθέματα του Μουσείου. Κοινή ευχή όλων: «Να τελειώσει γρήγορα η ταλαιπωρία που περνάμε, για να μπορέσουμε να το επισκεφθούμε».

Το Μουσείο Παιχνιδιών στην Αθήνα μας προτρέπει να αναλογισθούμε και το δικό μας Μουσείο Παιχνιδιών στη Μύρινα, το οποίο με τόση αγάπη δημιούργησε ο αξιέπαινος συντοπίτης μας κ. Χρήστος Μπουλώτης, Αρχαιολόγος, Συγγραφέας παιδικών βιβλίων και Συλλέκτης παιχνιδιών και το οποίο καθυστερεί να ανοίξει τις Πύλες του, λόγω της Πανδημίας. Εύχομαι αυτό να πραγματοποιηθεί γρήγορα.

«Το να βλέπει κανείς τα όνειρά του πραγματωμένα είναι ότι καλύτερο, ευτυχέστερο μάλλον, θα μπορούσε να ελπίσει τις δύσκολες μέρες που περνάμε. Μαρία μου αγαπημένη.

Αγγελος Δεληβοριάς.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση και να ξεναγηθείτε στους χώρους του Μουσείου, στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=ZwWl-ZodRqY&t=1s

Χαρούλα Ζαμπετάκη – Πλιάτσκα

Μέλος του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη»

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button