Περιοδικό

Μουστοκούλουρα, ένα παραδοσιακό αρτοσκεύασμα της Λήμνου

Μουστοκούλουρα, ένα παραδοσιακό αρτοσκεύασμα της Λήμνου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Τα μουστοκούλουρα συνηθίζονται πολύ στη Λήμνο και σε μέρη με αμπέλια. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά τους θυμίζουν κρασί και καλοκαίρι, Δεν είναι πολύ γλυκά και έχουν μια υπέροχη κρεμώδη υφή. Επίσης είναι θρεπτικά και υγιεινά. Το υπέροχο αυτό γλυκό μάς συνοδεύει όλο το χειμώνα με το ζεστό πρωϊνό, αλλά και με τον καφέ ολόκληρη τη μέρα.

Τα μουστοκούλουρα και η μουσταλευριά ανήκουν στην κατηγορία των αρτοσκευασμάτων και φτιάχνονται με μούστο, αλεύρι και φυτικά έλαια. Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του μούστου, άρωμα προσθέτει η κανέλα και το γαρύφαλλο σε σκόνη. Για λάδι χρησιμοποιούμε συνήθως ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο. Πολλοί προσθέτουν επίσης σταφίδες. Ως προς την υφή τους είναι είτε τραγανά είτε μαλακά. Μπορούμε να τα κάνουμε όλο το χρόνο αφού εκτός από μούστο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι. Ψήνονται όπως όλα τα αρτοσκευάσματα στον φούρνο. Για περισσότερη εμφάνιση μπορούμε την ζύμη πριν από το ψήσιμο να την πασπαλίσουμε με σουσάμι.

Στη Σουηδία, και γενικά στην Σκανδιναβία φτιάχνουν ένα παρόμοιο κουλουράκι κανέλας, που το λένε πέπαρκάκορ.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button