Απόψεις

Ν. Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ) : “Η Υγεία στα νησιά νοσεί και καταρρέει…)

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

 Αθήνα, 12/05/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρατίθενται αποσπάσματα από την ομιλία, στην Ολομέλεια της Βουλής, του Νεκτάριου Σαντορινιού, βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Η Υγεία στα νησιά νοσεί και καταρρέει, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Παρατίθενται αποσπάσματα από την ομιλία, στην Ολομέλεια της Βουλής, του Νεκτάριου Σαντορινιού, βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. https://www.youtube.com/watch?v=ty3IJYEXwtE

 

  • Πλήρης υποβάθμιση και εμβαλωματικές λύσεις στις δημόσιες δομές υγείας των νησιών

«Ιδιαίτερα στα νησιά, επί των ημερών της σημερινής Κυβέρνησης, η δημόσια Υγεία  έχει πλήρως υποβαθμιστεί. Τα τεράστια κενά αντιμετωπίζονται με εμβαλωματικές λύσεις, πασάροντας το μπλοκάκι ως πρωτοτυπία και κίνητρο και με «φύλλο συκής» έναν άγονο διαγωνισμό προσλήψεων. Πώς αλήθεια θα καλυφθούν τα κενά στα νησιά μας, π.χ. στην Τήλο, στη Σύμη, στην Κάσο, στο Καστελλόριζο, όπου δεν υπάρχουν καν ιδιώτες γιατροί;»

«Θυμίζω ότι για πολλά χρόνια, τα κενά ειδικοτήτων στα νησιά προέκυπταν διότι προκηρυσσόταν μία μόνο θέση, που σημαίνει ότι ένας γιατρός πρέπει να καλύπτει εφημερία επί 30 μέρες, 24 ώρες το 24ωρο. Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε το εξής απλό: Προκηρύξαμε δύο και τρεις θέσεις. Ήρθαν γιατροί και καλύφθηκαν πολλά σημαντικά κενά, πχ. καρδιολόγων και παιδιάτρων. Επιπλέον, δώσαμε κίνητρα για τα άγονα νησιά και τα Κέντρα Υγείας, δώσαμε δυνατότητα κάλυψης από ΟΤΑ των εξόδων διαμονής, επιπλέον 400 ευρώ σε γιατρούς και καθιέρωση πενταετίας για τη μετάθεση όπου εκείνοι επιθυμούν. Εννοείται ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερα κίνητρα –μισθολογικά, στεγαστικά, διοικητικά, για επιστημονική εξέλιξη και μετεκπαίδευση-. Τότε ήρθαν ιατροί, τώρα φεύγουν με τις πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που προκηρύσσει πάλι μονές θέσεις και φέρνει τα «μπλοκάκια».

  • Όλη η νησιωτικότητα υποφέρει – Τρία ακέφαλα Νοσοκομεία στα Δωδεκάνησα, τεράστια έλλειψη ιατρών και αναγκαστικές παραιτήσεις

«Πρόσφατο δημοσίευμα έχει τίτλο «Τρία ακέφαλα νοσοκομεία στα Δωδεκάνησα», αναφερόμενο σε εκείνα της Ρόδου, Καρπάθου και Καλύμνου. Την 1η Απριλίου παραιτήθηκε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, λόγω διαφωνίας με τη 2η ΥΠΕ, και χθεσινά δημοσιεύματα αναφέρονται σε έγγραφό της προς το Νοσοκομείο Ρόδου ώστε να διατίθεται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του χειρουργικού τομέα σε ιδιωτική κλινική για να κάνει εγχειρήσεις. Ακόμα ένα δωράκι προς τον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που αποψιλώνεται το νοσηλευτικό μας ίδρυμα».

«Στην Κάρπαθο έχουν φύγει δύο παθολόγοι, έχει παραιτηθεί ο γενικός γιατρός, ο αξονικός δεν λειτουργεί. Στην Κω -το νησί του Ιπποκράτη και τον 4ο τουριστικό προορισμό της χώρας!-, πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε Παγκωακό Συλλαλητήριο, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου λόγω της διάλυσης του Νοσοκομείου. Δεν υπάρχουν παθολόγοι, οι νεφροπαθείς δεινοπαθούν, δεν γίνονται χημειοθεραπείες. Επί ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε προσλάβει 8 μόνιμους και 9 επικουρικούς γιατρούς καθώς και επιπλέον προσωπικό, και ήδη έχουν φύγει 6 γιατροί.

Στο Νοσοκομείο Καλύμνου, οι καρδιολόγοι δημοσιοποίησαν επιστολή διαμαρτυρίας αφού ένας εκ των δύο αναγκάστηκε να παραιτηθεί.  «Μην ανησυχείτε, θα προσλάβουμε καρδιολόγο, αλλά μέχρι τότε καλύψτε μας τις εφημερίες», τους έλεγαν. Φυσικά, από τον Δεκέμβριο ως σήμερα, καμία προσπάθεια δεν έγινε για να παραμείνει ο μοναδικός καρδιολόγος στην Κάλυμνο. Στην Πάτμο, στη Σύμη, σε όλα τα νησιά, ίδια κατάσταση».

«Όλη η νησιωτικότητα υποφέρει από τις πολιτικές υγείας που ΔΕΝ ασκεί τούτη η Κυβέρνηση. Όλη η Ελλάδα υποφέρει από τις πολιτικές υγείας που ασκούνται υπέρ των ιδιωτών. Η μόνη λύση που έχει ο ελληνικός λαός, για να έχει δημόσια υγεία, είναι πολύ σύντομα να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη».

  • Ανέκαθεν η ΝΔ έχει «αλλεργία» στο δημόσιο σύστημα υγείας – Μόνο της μέλημα, η εξυπηρέτηση κλινικαρχών και μεγαλογιατρών

«Είναι γνωστό ήδη από τις αρχές του ΕΣΥ τη δεκαετία του ‘80, ότι η ΝΔ έχει «αλλεργία» με το δημόσιο σύστημα υγείας και έχει αποδείξει ποια είναι η αντίληψή της για το ζήτημα. Κύριο μέλημά της, είναι οι κοινωνικές ανισότητες στις παρεχόμενες υπηρεσίες, εφόσον τα συμφέροντα που την στηρίζουν δεν έχουν ανάγκη από το δημόσιο σύστημα υγείας. Εκτός από μία περίπτωση: την πανδημία, η οποία ανέδειξε την αναγκαιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και όλοι προσέφυγαν σ’ αυτό».

«Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση παραμένει αδιόρθωτη και το μόνο που θέλει είναι να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα. Αντί να στηρίξει τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντί να προσλάβει προσωπικό, την μετατρέπει σε πελατειακό σύστημα και εμπόρευμα, κόντρα σε κάθε επιστημονική προσέγγιση που θέλει την ΠΦΥ μία διατομεακή υπόθεση. Όποιος έχει να πληρώσει, χειρουργείται και έχει παροχές υγείας., αλλιώς οι υπόλοιποι στην ουρά. Αυτή είναι η αντίληψη της ΝΔ».

«Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραλάβαμε Νοσοκομεία που ήταν έτοιμα να καταρρεύσουν, διαλυμένες δομές με τις πολιτικές των μνημονίων που είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όμως, κράτησαν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης, καθώς και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πιο πριν. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button