ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Να δοθεί σε Συλλόγους της Λημνου το ποσό (περί τις 500.000 €) από τις πωλήσεις των Χωραφιών του Κληροδοτήματος ΣΑΧΤΟΥΡΗ .

Είχαμε σήμερα 10/11/23 στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ μια Τηλεφωνική συνομιλία  με  τον Εκτελεστή του “Κληροδοτήματος Σαχτούρη” , δικηγόρο Παπουτσάκη Χαρη.

Η Εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Κληροδοτήματος της οικογενείας Δημητριάδη – Σαχτούρη,   προχωρά  αργά και  σταθερά με την  πώληση των διάσπαρτων σε όλη τη Λημνο  χωραφιών ενώ ειναι γνωστό το “Σαχτούρειο”  Κτίριο (φωτογραφία) ,  το οποίο έχει περιέλθει  στη δικαιοδοσία του Δήμου Λημνου, πολύτιμο για τις πολλαπλές ανάγκες του .

Υπαρχουν όμως αρκετά ζητήματα αξιοποίησης της Περιουσίας του Κληροδοτήματος.

Το βασικό  ειναι, όπως μας ειπε ο κ. Παπουτσακης,   οτι τα έσοδα που θα προκύψουν,  και σήμερα ειναι στα 300.000  €,  προορίζονται με βαση την αρχική,  απο το 1955,   επιθυμία  του Διαθέτη και τις  εκ των υστέρων δικαστικές  γνωματεύσεις  να διανεμηθούν σε Κοινωνικούς  Συλλόγους των Αθηνών,  παρά τις προσπάθειες του κ.  Παπουτσακη τα χρήματά να έλθουν σε αντίστοιχους Συλλόγους στη   Λημνο. Μάλιστα ο κ. Παπουτσάκης μας  τονισε οτι πρέπει οι τοπικοι  παράγοντες και κυρίως η νεοεκλεγείσα  Δημοτική  Αρχη να κάνει παρεμβάσεις  στη Υπουργεία ώστε τα χρήματα από τις εκποιήσεις που αναμενεται να φθάσουν τα 500.000 € να χρησιμοποιηθούν στη Λημνο σε Συλλόγου όπως το Γηροκομειο κλπ

Με αφορμη τη σημερινή μας εκπομπή λάβαμε το παρακάτω ενημερωτικό:

Γράφει η Καιτη Σαπερα

Το κληροδότημα Σαχτούρη στη Μύρινα.

Το σπίτι αυτό στην οδό Γ. Σαρρή (περιοχή Ρωμέϊκου   Γιαλού) ήταν αγορασμένο από την Λημνιό Αιγυπτιώτη Δημητριάδη και δόθηκε προίκα στην κόρη του ΄Ολγα Δημητριάδη-Σαχτούρη.

Ο Σαχτούρης πήγε Πρέσβης ή Πρόξενος της Ελλάδας στην Αίγυπτο και εκεί έγινε γαμπρός του Δημητριάδη.

Το βιβλίο της αυτοβιογραφίας του Σαχτούρη υπάρχει στον ΕΛΙΑ από όπου πριν λίγα χρόνια πήγα και πήρα σε CD αντίγραφο και το παρέδωσα στο Δήμο Λήμνου και νομίζω έχουν τυπώσει κάποια αντίγραφα, εγώ πάντως αν και το πλήρωσα δεν έχω αντίγραφο του βιβλίου (το τύπωσα και σε κίτρινο χαρτί για να φαίνεται παλιό).

Σε αυτό το βιβλίο ο Σαχτούρης αναφέρει όλη την ζωή του από την παρουσία του στο Μακεδονικό αγώνα μέχρι τέλους.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button