Απόψεις

Να μη ξεχνιόμαστε

Να μη ξεχνιόμαστε

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μέσα στην καραντίνα και την αγωνία της καθημερινότητας μας με τον κορωνοϊό περνάνε απαρατήρητες άλλες εξελίξεις. Όπως, για παράδειγμα, η τιμή του πετρελαίου, που έχει καταρρεύσει και έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα 15ετίας. Μάλιστα στη Νέα Υόρκη έφτασε και σε αρνητικές τιμές εξαιτίας της πρωτοφανούς μείωσης της ζήτησης λόγω των περιοριστικών μέτρων παγκόσμια. Ποτέ εδώ και πολλά χρόνια δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή οι πετρελαϊκές εταιρίες να παρακαλάνε τους αγοραστές και να διαπραγματεύονται τιμές με αρνητικό πρόσημο γιατί δεν έχουν χώρο να το αποθηκεύσουν. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί πριν από 34 χρόνια, το 1986, με την τιμή του τότε στα 10,4 δολάρια το βαρέλι.

Εδώ σε μας η βενζίνη θα έπρεπε να πωλείται μόνο 0,40 ευρώ το λίτρο (από αυτά τα 40 λεπτά οι εταιρίες παίρνουν μόλις 0,20 λεπτά κι άλλα 0,20 λεπτά τα διυλιστήρια), αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη, στο 1,36 – και για τα νησιά ακόμα πιο ακριβή λόγω μεταφορικών.

Γιατί πληρώνουμε τόσο ακριβά;

Γιατί οι πλούσιοι ευρωπαίοι φίλοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν 5 φορές μεγαλύτερους μισθούς από μας, πληρώνουν πιο λίγο από μας;

Διότι συνεχίζουμε να πληρώνουμε το χαράτσι, δηλαδή τον φόρο, αυτόν που πληρώνουμε εδώ και χρόνια, όταν μας τον φόρτωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας.

Συμπέρασμα:

Βάφτισαν τα μνημόνια “επιτήρηση”, που είναι το ίδιο πράγμα.

Να μη μας λένε λοιπόν ψέματα ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και την κρίση. Ιδίως τώρα που μας βρήκε ο κορωνοϊός και τα μαύρα σύννεφα της οικονομίας μας έγιναν ακόμα πιο μαύρα. Τώρα που η “βαριά βιομηχανία” μας, δηλαδή ο τουρισμός, έχει κάνει βουτιά στα τάρταρα. Τώρα που έχουμε βάλει ενέχυρο όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας για 99 χρόνια. Τώρα που ο Ερντογάν αμφισβητεί την ΑΟΖ μας (αυτήν που δεν τολμούμε να την ανακηρύξουμε) και απειλεί να κάνει γεωτρήσεις στα δικά μας νερά – όπως κάνει ήδη στα νερά της Κύπρου. Τώρα που η κυβέρνηση μας παίρνει αποφάσεις “στη ζούλα” με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως λ.χ. να γεμίσει με εισβολείς και μετανάστες που ήλθαν από ανατολικά, σε ανοιχτές και κλειστές δομές στην ενδοχώρα, και στην Κρήτη με παρόμοιους από τη Λιβύη.

Κι ενώ κοντεύουμε να σαλτάρουμε από την καραντίνα, αυτοί το χαβά τους, σκέφτονται πώς θα ξανακάνουν εκλογές για να ξαναπάρουν την ψήφο μας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button