ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ…
Ανάμεσα στα πολλά και αδιάφορα που βρίσκει κανείς στο fb, υπαρχουν και καποια πολύ σημαντικα, όπως η παρακατω αναρτηση του Π. Σφυρη και το σχολιο του Χρ. Κακαρνια. Τα αναδημοσιεύω με την ευχη το ΠΑΛΛΗΜΝΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ, το οποιο οι ανωτερω υπερετουνε. να κυριαρχησει καποτε στην τοπικη παραγωγη και να καθοριζει τις τμες των προϊόντων της Λήμνου…
ΠΑΝΑΓ. ΣΦΥΡΗΣ: Να μην πωλήσουν το γάλα που παράγουν στους εμπόρους, αλλά να το τυροκομήσουν οι ίδιοι και να το διαθέσουν στην αγορά, αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Μεσοτόπου στη δυτική Λέσβο.
Αυτό επειδή η τιμή για το αιγοπρόβειο γάλα, που δίνουν οι έμποροι στη Λέσβο κατρακυλά σε εξοντωτικά για τον παραγωγό επίπεδα.
Συγκεκριμένα, οι εκτιμώμενες τιμές αγοράς πρόβειου γάλακτος για φέτος είναι από 70 λεπτά το λίτρο και κάτω, ενώ για το κατσικίσιο γάλα πέφτει στα 24 λεπτά το λίτρο. Ας σημειωθεί ότι, πέρυσι, το κατσικίσιο γάλα έφτανε τα 47 λεπτά το λίτρο, ενώ το πρόβειο γάλα τα 80 λεπτά, όταν πριν από τρία χρόνια η τιμή του κυμαινόταν περίπου στο ένα ευρώ το λίτρο.
Πηγή: Λέσβος: Οι κτηνοτρόφοι βρήκαν λύση, θα παράγουν και θα πωλούν μόνοι τη φέτα τους | iefimerida.gr
Χρίστος Κακαρνιάς Συγχαρητήρια στους κτηνοτρόφους του Μεσότοπου Λέσβου, που κατάφεραν να αυτοδιαχειριστούν το γάλα που παράγουν και να το τυροκομήσουν, παρακάμπτοντας όσους εμπόδιζαν το μέλλον τους. Με το τόλμημά τους δείχνουν το δρόμο και σε μας εδώ στη Λήμνο, με τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης των παραγωγών γάλακτος!