Νέα μόδα – Ληστείες σε τυριά

Νέα μόδα – Ληστείες σε τυριά
Γράφει ο Θ. Δημητριάδης
Ολοένα και συχνότερα παραγωγοί delicatessen προϊόντων και δη τυριών ζουν έναν εφιάλτη. Οι επιτήδειοι κλέφτες παρακολουθούν τα βανάκια που μεταφέρουν τα προϊόντα, δεδομένου πως οι βιοτεχνίες πίσω από αυτά θέλουν να προβάλλουν και να τα διαφημίσουν στο εξωτερικό των οχημάτων. Στη συνέχεια με διάφορους τρόπους σταματούν το όχημα ή περιμένουν να κάνει κάποια στάση ο οδηγός και υπό την απειλή όπλου ή με ταχύτητα αποκτούν τον έλεγχο του οχήματος και εξαφανίζονται. Κάποιο άλλο όχημα περιμένει σε κάποιο στενά μερικά χιλιόμετρα μακριά, γίνεται η μεταφορά των κλοπιμαίων και στη συνέχεια οι παραβάτες γίνονται καπνός.
Πριν μερικές βδομάδες έγινε ληστεία με κεφάλια τυριού τσένταρ και άλλων τυριών αξίας 50.000 λιρών. Οι ληστές δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, με τα προϊόντα να μην έχουν καταφέρει να εντοπιστούν. Κατά πάσα πιθανότητα έχουν πουληθεί σε τιμή οριακά χαμηλότερη από τον ανταγωνισμό, ώστε να αποφέρουν γρήγορο κέρδος.
Η κλοπή τυροκομικών προϊόντων παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την κλοπή κοσμημάτων, γιατί είναι αναίμακτη και εύκολη, δίχως μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας εάν έχει στηθεί καλά η επιχείρηση.
Σε μια άλλη περίπτωση ο δράστης ήταν ένας 40χρονος που έκλεβε καταστήματα με προϊόντα ντελικατέσεν, αλλά εντοπίστηκε από την αστυνομία και οδηγήθηκε στις φυλακές,
Το 2022 σε φάρμα στο Fijnaart στην Ολλανδία σημειώθηκε οργανωμένη κλοπή κεφαλιών τυριού αξίας 22.000 ευρώ.
Δεν αποκλείεται να δούμε παρόμοια περιστατικά και στην Ελλάδα, με τις τιμές των τυροκομικών να “τρέχουν”. Να θυμηθούμε πρόσφατο περιστατικό υπαλλήλου εταιρίας παρασκευής τυροκομικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη ο οποίος έκλεβε τενεκέδες ολόκληρους με φέτα από τη δουλειά του προκαλώντας ζημία 120.000 ευρώ. Όταν συνελήφθη επικαλέστηκε προβλήματα εθισμού του στον τζόγο για να δικαιολογήσει την πράξη του.