Νηστίσιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια

Νηστίσιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Την “κανονική” μαγειρίτσα θα την φτιάξουμε την ερχόμενη εβδομάδα, το Μεγάλο Σάββατο.
Η νηστίσιμη είναι όπως η κανονική, αλλά χωρίς αυγό και εντόσθια, με μανιτάρια.
Συνηθίζεται πολύ στο Άγιο Όρος και γενικά σε περιόδους νηστείας.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο μαύρο πιπέρι
1 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. γλ. αλάτι
1 φλ. σούπας ρύζι καρολίνα
2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μαραίνουμε τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε 2 λίτρα νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Βράζουν μισή ώρα.
Όταν γίνουν, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.
Για επιδόρπιο, τραγανός χαλβάς Αχιλλαδέλη Λήμνου με θυμαρίσιο μέλι, που λιώνει στο στόμα.