Περιοδικό

Ντομάτες σπιτικές και οικολογικές

Ντομάτες σπιτικές και οικολογικές

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Φέτος αποφάσισα να γίνω οικολόγος, δηλαδή να φυτέψω στον κήπο μου ντομάτες για να έχω όπως εκείνες που τρώγαμε παλιά, τις πραγματικές ντομάτες που μύριζαν ντοματίλα και χόρταινες νοστιμιά.

Θυμάμαι μικρός που πήγαινα μαζί με τους μεγάλους στα χωράφια. Εκεί ανάμεσα στα φυτά είχαμε και δυο σειρές ντοματιές, τις οποίες ούτε ποτίζαμε ούτε φροντίζαμε, αλλά έδιναν τις πιο νόστιμες ντομάτες που έχω φάει ποτέ.

Έτσι λοιπόν φέτος οργανώθηκα. Αγόρασα ένα φτυάρι και έσκαψα τον κήπο, αγόρασα και έριξα λίπασμα και τύρφη, αγόρασα 40 φυτά την καλύτερη ποικιλία «καραμπόλα», φύτεψα, έβαλα στηρίγματα γιατί ο γεωπόνος μου είπε ότι οι ντοματιές θα γίνουν ψηλές, αγόρασα το λάστιχο για το πότισα, έφτιαξα και ένα μικρό θερμοκήπιο με δίχτυ-πλέγμα να μη τις κάψει ο δυνατός ήλιος. Όλα αυτά, μαζί με το νερό που πότιζα μου βγήκαν ένα κόστος 580 ευρώ.

Ήλθε λοιπόν κάποτε η ώρα να απολαύσω τους καρπούς των κόπων μου. Πράγματι, οι ντομάτες μου είχα μεγάλη απόδοση, αλλά ωρίμασαν ταυτόχρονα όλες μαζί. Κάθε μέρα μάζευα 15-20 κιλά, και δεν ήξερα τι να τις κάνω. Τις πρώτες μέρες έτρωγα καθημερινά ντοματοσαλάτα, ντομάτες γεμιστές και τουρλού, αλλά δεν μπορείς κάθε μέρα να τρως το ίδιο φαγητό, και την ίδια σαλάτα, ούτε να ξοδεύεις 20 κιλά ντομάτες.

Έτσι, αναγκάστηκα να τις μοιράζω και να τις χαρίζω σε φίλους και γνωστούς.

–       Τι ωραίες και νόστιμες ντομάτες!  Μου έλεγαν όλοι ενθουσιασμένοι.

 

Ο μόνος που δεν ενθουσιάστηκε ήταν η γυναίκα μου.

–       Με τα λεφτά που ξόδεψες θα είχες αγοράσει για δέκα χρόνια τις ντομάτες όλης της λαϊκής αγοράς. Ξέρεις πόσο στοιχίζουν το κιλό; Μόνο 40 λεπτά. Χώρια που όταν γυρίζεις από τον μπαχτσέ γεμίζεις το σπίτι λάσπες και χώματα, τα παπούτσια και τα παντελόνια σου θέλουν συνέχεια πλύσιμο. Άλλη φορά δεν θέλω να ακούσω ότι θα βάλεις ντομάτες στον μπαχτσέ!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button