Περιοδικό

Ο «Αγαμέμνων» της Λήμνου  και ο «Αγαμέμνων» της Μπουμπουλίνας.

Ο «Αγαμέμνων» της Λήμνου  και ο «Αγαμέμνων» της Μπουμπουλίνας.

 Γράφει η Αλεξάνδρα Λαμπαδαρίδου

Ο Μούδρος είναι γνωστό ότι είναι το ιστορικό μας λιμάνι. Φυσικός κόλπος τόσο κλειστός (δηλαδή όλη η Λήμνος είναι ιστορική, αλλά ο Μούδρος λίγο παραπάνω) που σχεδόν δεν φαίνεται η είσοδός του από τους πλέοντες στο Αιγαίο και σ’ αυτό συντελεί και η ύπαρξη  της νησίδος με το φάρο Κόμπι.

Είναι απόλυτα ασφαλής για όλα τα πλοία. Είναι το καμάρι της Λήμνου, τόπος ιστορικός και τιμημένος, από αρχαιοτάτων χρόνων. Στα νεότερα χρόνια απέκτησε τη δόξα του κατά  τους βαλκανικούς πολέμους, και τις 2 νικηφόρες ναυμαχίες  του Μούδρου, όπου ο στόλος μας με ναυαρχίδα τον «Αβέρωφ» κατατρόπωσε τον τουρκικό στόλο, κι αργότερα με την εκστρατεία της Καλλίπολης  και τέλος  με την υπογραφή της συνθήκης του Μούδρου. Έφθασαν μέρες  κατά τους βαλκανικούς πολέμους όπου το λιμάνι του Μούδρου  είχε περισσότερα πλοία απ’ όσα ο όρμος του Φαλήρου.

Στις 17/31 Οκτωβρίου του 1918  οι Μουδρινοί είδαν στο λιμάνι τους αγκυροβολημένο ένα Εγγλέζικο πλοίο με Ελληνικό όνομα  Αγαμέμνων.  Εδώ κατέφθασαν οι επίσημοι και υπεγράφη η συμφωνία ανακωχής μεταξύ των δυτικών δυνάμεων της Αντάντ  με εκπρόσωπο τον λόρδο Κάλθροπ ) και  του εκπροσώπου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, σηματοδοτώντας  το τ έ λ ο ς  του πρώτου (Α) Παγκοσμίου Πολέμου. Μέλος της Αντάντ ήταν και η Ελλάδα. 

Ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ της ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ

 

Το πλοίο  Αγαμέμνων ήταν ένα υπέροχο σκαρί μήκους 37 μέτρων, εξοπλισμένο με 18 κανόνια. Υπήρξε ο θρύλος του αγώνα του 1821. Η Λασκαρίνα  Μπουμπουλίνα  ξόδεψε πολλά χρήματα για την ναυπήγησή του, παρά την απαγόρευση  των Τούρκων να  κατασκευάζουν οι Έλληνες  μεγάλα πλοία. Η Μπουμπουλίνα δωροδόκησε τους ελεγκτές και ως επίσημη δικαιολογία δόθηκε ότι εξοπλίστηκε το πλοίο για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των πειρατών που λυμαίνονταν το Αιγαίο και είχαν σκοτώσει  τον πρώτο άνδρα της το Δημήτρη Γιάννουζα.  Μετά τον θάνατο του Γιάννουζα παντρεύτηκε τον Μπούμπουλη  και γι’ αυτό ονομάστηκε Μπουμπουλίνα.

Η Μπουμπουλίνα ήταν η μόνη γυναίκα μέλος της φιλικής εταιρείας και στις 13 Μαρτίου του 1821 ύψωσε τη δική της Σημαία στο κατάρτι του Αγαμέμνονα, την οποία και χαιρέτησε με κανονιοβολισμούς. Η σημαία απεικόνιζε αετό, άγκυρα και τον φοίνικα. Ο «Αγαμέμνων»  με καπετάνισσα την ίδια την Μπουμπουλίνα έλαβε μέρος σε όλες τις ναυμαχίες . Στον αποκλεισμό του Ναυπλίου, όπου σκοτώθηκε και ο γιός της Γιάννης Γιάννουζας, του Μεσολογγίου, ναυμαχίες των Πατρών, Σάμου, Κω και σε όλες τις επιχειρήσεις κατά του Ιμπραήμ. Κατά την άλωση της Τριπολιτσάς μπήκε μέσα στην πόλη καβάλλα σε άλογο και έσωσε τις γυναίκες του χαρεμιού, που ήταν Ελληνίδες, από την εκδικητική μανία  των νικητών. Μετά το τέλος του αγώνα  η Μπουμπουλίνα  έμεινε χωρίς περιουσία και αποσύρθηκε στο  σπίτι της στις Σπέτσες, το οποίο σήμερα είναι μουσείο. Τον Αγαμέμνονα τον μίσθωσε ο Καποδίστριας, για να αποτελέσει το πρώτο πλοίο  του εθνικού στόλου μας, με το όνομα «Σπέτσαι». Δυστυχώς από τον  πρώτο χρόνο της συγκροτήσεως του Ελληνικού Κράτους  πολιτικές έριδες και φιλονικίες μεταξύ των αγωνιστών, κινδύνευσαν να το διαλύσουν. Το 1830  αφ’ ενός ο Ανδρέας Μιαούλης και ο Κριεζής και από την άλλη  ο Καποδίστριας και ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Δεν γράφω λεπτομέρειες γι’ αυτά τα θλιβερά γεγονότα και δυστυχώς το τέλος της στάσεως ήταν  καταστροφικό. Το δοξασμένο πλοίο ενεπλάκη σε ναυμαχία με δύο Ρωσικά πλοία, που είχαν έρθει σε βοήθεια του Καποδίστρια και τελικά ο Καπετάνιος του πλοίου Λάζαρος Πινότσης, εκτελώντας διαταγή του Μιαούλη, βύθισε το πλοίο στην είσοδο του Πόρου, αφού προηγουμένως διέταξε τους ναύτες να το εγκαταλείψουν.

Η Μπουμπουλίνα γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη όταν η μητέρα της  Σκεύω πήγε να  επισκεφθεί τον πατέρα της Στ. Πινότση, που τον φυλάκισαν οι Τούρκοι για τη συμμετοχή του στα Ορλοφικά. Έμεινε δύο φορές χήρα, απέκτησε 7 παιδιά (τρία από τον Γιάννουζα και 3 από τον Μπούμπουλη). Ο γιος του Κολοκοτρώνη Πάνος παντρεύτηκε την κόρη της Ελένη. Η μόνη γυναίκα που έλαβε από τους Ρώσους τον τίτλο του Ναυάρχου και από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης το 2018 τον τίτλο του Υπονοναυάρχου.  Πέθανε στις Σπέτσες, όταν σε λογομαχία  με οικογένεια των Σπετσών δέχτηκε ένα  βόλι. Το επιβλητικό άγαλμά της κοσμεί την πλατεία Ποσειδωνίου των Σπετσών.

Αλεξάνδρα Καραβία – Λαμπαδαρίδου, 30 Ιανουαρίου 2021.

 

Αγαπητέ Ηλία -Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες, αλλά  σεβάστηκα τον χώρο της εφημερίδας. Αν νομίζεις  ότι το κείμενο χρειάζεται για τη συμμετοχή της εφημερίδας    στη γιορτή για την επέτειο του 1821 μπορείς να το δημοσιεύσεις. Αλεξάνδρα.

-Είχες δίκιο για τον «Παπανικολή» ότι πήρε το όνομα ήρωα του 1821. Ωστόσο  στην πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας  ήταν ο Πιπίνος και ο Κανάρης. Ο Παπανικολής ήταν στη Ναυμαχία  της Ερεσού όπου κυβερνούσε για λογαριασμό της Τρινησίας  Λ ή μ ν ι ο βρίκιο, που το είχε μετατρέψει σε πυρπολικό, πυρπόλησε τουρκικό βρίκιο σχεδόν σύψυχο με ελάχιστους διασωθέντες. Το ίδιο επανέλαβε και στην ναυμαχία του Γέροντα. (αυτό γράφει το διαδίκτυο). Το ποίημα του Στρατή Στρατήγη «Ο Ματρώζος» είναι πολύ συγκινητικό. Λέει για το Ματρώζο ότι ήταν μαζί με τον Κανάρη στο πυρπολικό.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button