Απόψεις
Ο χρόνος τραυματίζει τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία

Αναδημοσιευση από το κεντρικό site ΚΑΡΦΙΤΣΑ
Δέσποινα Καμπουροπούλου: Ο χρόνος τραυματίζει τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία
Η φετινή καλοκαιρινή σεζόν υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη για την πλειονότητα των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας, ειδικά στα ξενοδοχεία.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του σωματείου Εργαζόμενων Τουριστικού & Επισιτιστικού κλάδου, Δέσποινα Καμπουροπούλου, μιλώντας στην Karfitsa και τη δημοσιογράφο Φιλίππα Βλαστού, «οι εργοδότες λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Μήπως δεν βρίσκουν γιατί δεν πληρώνουν; Όταν ένας εργαζόμενος δουλεύει για δυο και τρία άτομα, πως θα αποφασίσει ένας άνθρωπος να μπει σε αυτό τον κλάδο».
«Κανένας εργαζόμενος δεν θα υπέβαλε τον εαυτό του σε κάτι τέτοιο. Να είναι κακοπληρωμένος και χωρίς μέτρα προστασίας. Αν και τα στοιχεία του τουρισμού είναι θετικά για τους εργοδότες, για τους εργαζόμενους δεν είναι» συμπλήρωσε η ίδια. «Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του τουριστικού τομέα, όπως οι καμαριέρες, οι λαντζιέριδες, αλλά και οι σερβιτόροι, υφίστανται σοβαρή καταπόνηση από τη σκληρή εργασία, με συνέπειες που τους επηρεάζουν ακόμη και μακροπρόθεσμα. Ο χρόνος τούς “τραυματίζει”», υπογράμμισε.
Η πρόεδρος τόνισε την ανάγκη στελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθως «μόνο έτσι θα μειωθεί η παραβατικότητα και τα εργατικά ατυχήματα».
Όσον αφορά την καλοκαιρινή σεζόν του 2025, η κ. Καμπουροπούλου εκτίμησε ότι «θα παραμείνουν τα ίδια προβλήματα: ελάχιστοι εργαζόμενοι και αυξημένος φόρτος εργασίας παρά την αύξηση του τουρισμού».
Η απομόνωση
Όταν τα «φώτα» της τουριστικής σεζόν σβήνουν, τα νησιά συχνά αντιμετωπίζουν αποκοπή από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι εργαζόμενοι που ζουν μόνιμα εκεί βιώνουν την απομόνωση.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λήμνος. «Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι περιορισμένη τον χειμώνα. Επίσης, λόγω καιρού ή τεχνικών προβλημάτων, μπορεί να μην καταφέρει να αποπλεύσει κάποιο καράβι, αφήνοντάς μας αποκλεισμένους. Παρότι ο τουρισμός αναπτύσσεται, δεν βλέπουμε καμία βελτίωση στη ζωή μας όσοι ζούμε μόνιμα στα νησιά, από τα οποία το κράτος κερδίζει σημαντικά έσοδα χάρη στον τουρισμό. Για παράδειγμα, τον Άη Στράτη τον έβγαλαν από το τακτικό δρομολόγιο. Δεν γίνεται να υπάρχουμε μόνο το καλοκαίρι», επεσήμανε η κα Καμπουροπούλου.
Επέκταση επιδόματος
Οι δυσκολίες για τους εποχικούς εργαζόμενους όμως δεν σταματούν όταν τελειώνει η σεζόν, συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες. Οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, μετά την απόλυσή τους, δικαιούνται το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα, το οποίο διαρκεί μόλις τρεις μήνες. Πάγιο αίτημα του σωματείου όπως τόνισε η κα Καπουμπουρόπουλου είναι η επέκταση της διάρκειάς του μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.


