Περιοδικό

Ο Ερντογάν  και ο Δικέφαλος

Ο Ερντογάν  και ο Δικέφαλος

Το Χρονογράφημα της Παρασκευής-  Της Χριστίνας Κάβουρα

Οι ετοιμασίες για την γιορτή της 25ης Μαρτίου, τότε που πηγαίναμε σχολείο,  άρχιζαν πάντα νωρίς και ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες !   Θεατρικά, ποιήματα, εκδηλώσεις  συνήθως στον  χειμερινό κινηματογράφο ΡΕΞ.   Το σχολείο στολιζόταν με τα πορτραίτα των ηρώων της επανάστασης, δαφνοστεφανωμένα !  Πολλές οι δάφνες, πολλές και οι πικροδάφνες, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Στην έκτη τάξη του δημοτικού εγώ απήγγειλα  το ποίημα «κρυφό σχολειό»  και η φιλενάδα μου από το δεύτερο δημοτικό σχολείο του Τσας απήγγειλε  τον  «Δικέφαλο». Τελικά επειδή οι πρόβες ήταν πολλές είχα μάθει σχεδόν όλα τα ποιήματα που θα απαγγελλόταν αλλά μου άρεσε ιδιαίτερα  ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ, το οποίο ποίημα απήγγειλε πολύ ωραία η φιλενάδα μου κυρία Μαίρη Κουσκούση.

Με συγκινούσε πολύ  εκείνος ο στίχος  που τόνιζε ιδιαίτερα την πτώση μιας αυτοκρατορίας, με ότι αυτό συνεπάγεται :  «διπλοσφαγμένος έπεσε ο δικέφαλος απ’ τ’ άπιστου  τ’  Αγαρηνού το χέρι»

Προφανώς ξανασφάχθηκε ο δικέφαλος επί των ημερών μας από το απύλωτο στόμα  του Ερντογάν ! Σύμφωνα με τον Ερντογάν λοιπόν ο δικέφαλος ήταν δικό τους σύμβολο και κοσμούσε τα ….. μπαϊράκια τους ! Τελικά νομίζω ότι σκαρφίζεται διάφορα για να μας εκνευρίζει και  κάνει πράγματα για να εκνευρίζει όλο τον πλανήτη ! Συνεχώς βρίσκεται σε μια «σκηνή»  βγάζοντας λόγους, κάποιες φορές με μια καλή δόση παράνοιας, φανατίζοντας τα πλήθη !   Μα θα σε καταλάβουν πονηρέ πολιτευτή, πάντα έρχεται η ώρα του ξεμπροστιάσματος !

Αλλά  αναρωτιέμαι και που το πάει ο Σουλτάνος ! Έχει βλέψεις τώρα και στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία ? Με τον Σουλτάνο δυστυχώς όλα είναι πιθανά. Εδώ οικειοποιούνται ασύστολα και αδιάντροπα τις αρχαίες πόλεις μας, τον πολιτισμό μας, τον πολιτισμό της Ιωνίας και όχι μόνο !

Παλιότερα πουλούσαν τα αρχαία, σάμπως δικά τους ήτανε, έτσι βρέθηκαν οι Γερμανοί με «Μουσείο της Περγάμου» κλέβοντας μια ολόκληρη πόλη. Τώρα το είδαν διαφορετικά,  οι Τούρκοι ξεναγοί βρίσκουν τρόπους να εξαπατούν τους τουρίστες, που οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξέρουν για την Αιολία και την Ιωνία,  κάποιοι από αυτούς – ευτυχώς όχι όλοι –  έχουν άγνοια της ιστορίας και χάφτουν τα πάντα !

Κύριε Ερντογάν, όταν οι λαοί σας ήταν άγριοι λαοί της στέπας και ζούσαν πάνω σε άλογα, σίγουρα δεν είχαν δει ποτέ τους Ναούς, Βωμούς, αγάλματα, θέατρα !

Ένα κράτος που απαρτίζεται από πολλούς κατακτημένους και εξισλαμισμένους λαούς που στην πορεία λησμόνησαν και τον Θεό τους και την πατρίδα τους  και την όποια  Εθνικότητά τους. Όποιοι αντέδρασαν και δεν θέλησαν να γίνουν «Οθωμανοί – Τούρκοι»  υπέστησαν γενοκτονία !

Να μην λησμονούμε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, του Πόντου, τους Αρμένιους, τους Ασσύριους, τους Κούρδους .  Μόνο που η Ανθρωπότητα αγαπά τη μνήμη. Είναι μορφή βαρβαρότητας  η λήθη.

Είχαν λέει σημαία τους τον δικέφαλο πριν από 1000 χρόνια ! Ποιοι ήταν οι Τούρκοι πριν από χίλια χρόνια,

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, γνωστή και ως Υψηλή Πύλη  ήταν αχανές κράτος που ιδρύθηκε τον ύστερο 13ο αιώνα από τουρκικά φύλα στη Μικρά Ασία.

Το οθωμανικό κράτος ήταν αρχικά ένα από τα πολλά μικρά κρατίδια που προέκυψαν στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια και μετά την κατάρρευση του κράτους των Σελτζούκων Τούρκων, στα τέλη του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα. Οι Οθωμανοί άρχισαν σταδιακά να απορροφούν τα άλλα κρατίδια και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μωάμεθ Β΄ (1451-81) υπερσκέλισαν όλες τις άλλες τοπικές τουρκικές δυναστείες. Η πρώιμη οθωμανική επέκταση υπό τους Οσμάν Α’, Ορχάν, Μουράτ Α’ και Βαγιαζήτ Α΄ έγινε εις βάρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Η Προύσα (σημερινή Μπούρσα) έπεσε το 1326 και η Αδριανούπολη (σημερινό Εντίρνε) το 1361, γενόμενες με τη σειρά τους πρωτεύουσες της αυτοκρατορίας.

Αλλά έτσι είναι οι Αυτοκρατορίες !  Όλες οι αυτοκρατορίες. Έχουν πάντα άνοδο και πτώση. Και η αυτοκρατορία των Μογγόλων ήταν η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ, πριν καταρρεύσει και αυτή ολοκληρωτικά.

Όσες  Αγίες Σοφίες και να  «οικειοποιηθείς» όσες αρχαίες  πόλεις, όσα  ξένα σύμβολα,  όσες ακαλαίσθητες γιορτές και να επινοήσεις, η αλήθεια θα είναι πάντα εκεί, αγέρωχη και αδιάψευστη  να σε τρομάζει !

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button