Περιοδικό

Ο μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών. Απίστευτα ποσά!!!

Ο μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Διάβασα πόσα λεφτά παίρνουν οι ευρωβουλευτές μας, κι αμέσως έκανα αίτηση να είμαι κι εγώ υποψήφιος στις προσεχείς ευρωεκλογές, που θα γίνουν στις 9 Ιουνίου. Βέβαια, δεν είμαι σίγουρος ότι κάποιο κόμμα θα με βάλει στο ψηφοδέλτιο του, αλλά ποτέ δεν ξέρεις,. Καμιά φορά, όπως στο Τζόκερ, μπορεί ο διάολος να σπάσει το ποδάρι του και, όπως λέει και η παροιμία, «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Να, λοιπόν, τι παίρνουν οι ευρωβουλευτές μας:

 Ο μηνιαίος μισθός είναι λίγο κάτω από τα 9.400 ευρώ μεικτά. Καθαρά 7.300 ευρώ. Στη συνέχεια, κάθε χώρα επιβάλλει έναν πρόσθετο φόρο, γι’ αυτό και οι μισθοί των ευρωβουλευτών διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους. Εκτός από τον μηνιαίο μισθό, όμως, παίρνουν και τα επιδόματα:

Επιστροφή των εξόδων για τα ταξίδια που κάνουν στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις.

Επίσης αποζημιώνονται για δραστηριότητες εκτός της χώρας τους, με 4.700 ευρώ ετησίως.

Επίσης αποζημιώνονται με 338 ευρώ ημερησίως για τα έξοδα διαμονής για κάθε ημέρα παραμονής στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο για επίσημες δραστηριότητες.

Επίσης παίρνουν το μήνα 4.800 ευρώ επίδομα για έξοδα γραφείου – που περιλαμβάνει ενοίκια, υπολογιστές, τηλέφωνα και άλλες προμήθειες.

Επίσης στο τέλος της θητείας τους παίρνουν μεταβατικό επίδομα, δηλαδή κάτι σαν εφάπαξ, που ισοδυναμεί με μισθό ενός μηνός για κάθε έτος θητείας τους, το πολύ για δύο χρόνια.

 

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη στην ηλικία των 63 ετών: Η σύνταξη ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος θητείας και καλύπτεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να έχει «δουλέψει» πάνω από 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης και «ευρωπαϊκής προϋπηρεσίας». Ακόμα και για ένα χρόνο θα πάρει ανάλογη σύνταξη.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές έχουν στη διάθεσή τους κάτι λιγότερο από 27.000 ευρώ τον μήνα για την πρόσληψη προσωπικών βοηθών. Πρόκειται για ένα ποσό που δεν καταβάλλεται απευθείας στους ευρωβουλευτές.

 Ας δούμε όμως, πώς σχολίασε τις αποδοχές του ένας Βρετανός ευρωβουλευτής και κατόπιν τις δημοσίευσε το SL Press:

«Ο ευρωβουλευτής Daniel Hannan περιέγραφε την έκπληξή του από τις εξωπραγματικές παροχές που απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές μόλις περάσουν το κατώφλι του γραφείου τους στο Στρασβούργο.

«Θυμάμαι ακόμα τη σοκαριστική πρώτη μου μέρα στις Βρυξέλλες το 2016. Μόλις βρήκα το γραφείο μου, μια ευγενική κυρία μου ζήτησε το αεροπορικό μου εισιτήριο για να μου επιστραφούν τα χρήματα. Το ποσό που μου μέτρησαν ήταν τόσο μεγάλο που νόμιζα ότι έκαναν λάθος. «Μα από το Λονδίνο ήρθα» εξήγησα. «Δεν κάναμε λάθος κύριε, αυτή είναι η χιλιομετρική ταρίφα από Λονδίνο». «Μα δεν πληρώνει κανείς τόσα πολλά για την πτήση Χίθροου-Βρυξέλλες», διαμαρτυρήθηκα. «Τόσα καθορίζει το κοστολόγιο του Ευρωκοινοβουλίου» είπε εκείνη».

 

Πιο αναλυτικά, τα επιδόματα και οι απολαβές:

4.513 ευρώ είναι τα χρήματα που δίνονται στους Ευρωβουλευτές για να καλύπτουν τα έξοδα τους στις χώρες τους. Όταν λέμε έξοδα εννοούμε ένα γραφείο, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, καθώς και η αγορά, λειτουργία και συντήρηση εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Στην περίπτωση δε που ο Ευρωβουλευτής δεν είναι συνεπής στην παρουσία του στις συνεδριάσεις του σώματος, δηλαδή εάν την κάνει κοπάνα, τότε το επίδομα μειώνεται στο μισό.

Δωρεάν ταξίδια business class

4.454 ευρώ είναι το ποσό που παίρνουν για τα οδοιπορικά τους εκτός ΕΕ. Όσον αφορά τα ταξίδια προς τις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο κτλ, εκεί κάθονται δωρεάν σε θέσεις business class D στο αεροπλάνο, στα τραίνα απολαμβάνουν την πρώτη θέση ενώ έχουν προνόμια ακόμα και μετακινήσεις με αυτοκίνητο (έως και 1000 χλμ).

320 ευρώ είναι το κατ ‘αποκοπή επίδομα που τους χορηγείται επιπλέον ημερησίως για τα καθημερινά τους έξοδα, όπως λογαριασμοί ξενοδοχείων ή γεύματα, δηλαδή ταβέρνα, καφετέρια κλπ. Κι αυτό το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι οι ευρωβουλευτές αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές διαδικασίες. Στην περίπτωση που κάποιος δεν συμμετέχει σε περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες στην ολομέλεια το επίδομα αυτό μειώνεται στο μισό.

160 ευρώ είναι το ημερήσιο επίδομα που παίρνουν στην περίπτωση συνεδριάσεων που διοργανώνονται εκτός της ΕΕ (υπό την προϋπόθεση της υπογραφής του μητρώου), ενώ τα έξοδα διαμονής είναι ξεχωριστά.

300.000 ευρώ ετησίως για βοηθούς

24.943 ευρώ είναι το μέγιστο μηνιαίο διαθέσιμο ποσό που παίρνουν για να συντηρούν το προσωπικό τους. Σε αυτό περιλαμβάνονται τρεις με τέσσερις διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί, που είναι εγκατεστημένοι σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, τοπικοί βοηθοί που προσφέρουν υπηρεσίες στον ευρωβουλευτή από τη χώρα προέλευσής του και τέλος ασκούμενοι. Στην Ελλάδα, ο μηνιαίο μισθός των τοπικών βοηθών και ασκούμενων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5.480 ευρώ.

 

Να, λοιπόν, γιατί θέλω κι εγώ να γίνω ευρωβουλευτής! Άρχισα μάλιστα από τώρα να προετοιμάζομαι και να παίρνω πληροφορίες. Να κάνω πρόβες, πώς θα βγάζω λόγο μπροστά στο μικρόφωνο, και πού έχει τις καλύτερες ταβέρνες!

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button