Επίκαιρα

Ο παπάς και η μάνικα

Ο παπάς και η μάνικα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Μια παλιά παροιμία λέει, «Αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας».

Που σημαίνει ότι οι παππάδες δεν έχουν δικαίωμα να παραβιάζουν την τάξη και την προτεραιότητα. Ιδίως εάν αγνοούν τον προϊστάμενο τους Μητροπολίτη, τον Εισαγγελέα, την Αστυνομία και τον Δήμο.

Κάτι παρόμοιο συνέβη στο Λιανοκλάδι Λαμίας από τον ιερέα της ενορίας εκεί, ο οποίος πήρε μια πρωτοβουλία και «διέπραξε τριπλή παραβίαση» – όπως ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης:

Παραβίασε τους ιερούς κανόνες

Παραβίασε την εκκλησιαστική τάξη

Παραβίασε τους ισχύοντες νόμους της πολιτείας.

 

Τι ακριβώς έκανε;

Ράντιζε αγιασμό με τη μάνικα.

 

Η πρώτη συνέπεια της πρωτοβουλίας του, ήταν να τιμωρηθεί παραδειγματικά και να μετατεθεί στα βουνά, «σε ορεινή ενορία της Δυτικής Φθιώτιδας». Η τοπική εφημερίδα της Λαμίας αναφέρει ότι η ποινή αυτή είναι προσωρινή, «μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα». Ο Μητροπολίτης όμως είναι πιο αυστηρός, λέει ότι εξετάζει να τού επιβάλει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

 

Εκτός από τον Μητροπολίτη, ο οποίος είναι ο πνευματικός του προϊστάμενος, εναντίον του στράφηκαν και οι υπόλοιπες αρχές και οι εξουσίες, δηλαδή ο Εισαγγελέας, η Αστυνομία και ο Δήμος Λαμίας.

 

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας έδωσε εντολή στην Αστυνομία να γίνει άμεσα προκαταρκτική εξέταση.

 

Ο Δήμος από τη μεριά του διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και έβγαλε τη δική του ανακοίνωση:

«Σε σχέση με βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε και υπονοεί την εμπλοκή του Δήμου Λαμιέων σε δράσεις ιερωμένου έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω. Ο συγκεκριμένος Ιερέας αιτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021 στο Δήμο την χορήγηση του συγκεκριμένου πυροσβεστικού αυτοκινήτου, για εργασίες καθαριότητας στο προαύλιο του Ιερού ναού. Είναι η πολλοστή φορά που κατατίθεται παρόμοιο αίτημα από τον συγκεκριμένο ιερέα για την συγκεκριμένη εκκλησία, το οποίο συνήθως ικανοποιείται και μάλιστα άμεσα.

Ο Δήμος Λαμιέων ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για παραπλάνηση των υπηρεσιών του Δήμου. Δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συγκεκριμένη χρήση του πυροσβεστικού αυτοκινήτου.

Όταν ενημερώθηκε για τα συμβάντα διατάχτηκε ΕΔΕ για να φωτιστούν τα πραγματικά περιστατικά και να καταλογιστούν οι ευθύνες».

 

Ο Μητροπολίτης ανακοίνωσε:

«Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών μόλις πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ την αυτόβουλη ενέργεια κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως την παραμονή των Θεοφανίων, προέβη άμεσα στα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, τους ισχύοντες Νόμους της Πολιτείας και την εκκλησιαστική τάξη. Εξετάζει δε το ενδεχόμενο και περαιτέρω ενεργειών».

 

Η εφημερίδα ανακοίνωσε:

«Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του LamiaReport από πηγές της Ιεράς Μητροπόλεως ο κ. Συμεών μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός το καταδίκασε απερίφραστα διότι πρώτιστα συνιστά γελοιοποίηση του μυστηρίου του Αγιασμού, συν το γεγονός της παραβίασης τόσο των υγειονομικών μέτρων όσο και των εκκλησιαστικών νόμων, αλλά και διότι προκάλεσε τον σκανδαλισμό πολλών πιστών της Ενορίας και όχι μόνο.

Γι αυτό τον λόγο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του LamiaReport, προχώρησε στην άμεση μετακίνηση του ιερέα σε ορεινή ενορία της Δυτικής Φθιώτιδας μέχρι τουλάχιστον να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

 

Τέλος, ο ιερέας αναγνώρισε το λάθος του, ζήτησε ταπεινά συγγνώμη από όλους και ανακοίνωσε κι αυτός:

 «Έχοντας διακονήσει στη συγκεκριμένη ενορία ως εφημέριος εδώ και δέκα πέντε περίπου συναπτά έτη και λόγω της αδυναμίας μου να επισκεφτώ και να αγιάσω κάθε σπίτι και κάθε πιστό αυτής, όπως έπραττα ακούραστα τα προηγούμενα έτη την παραμονή των Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανίων, λόγω των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης του κορoνοΐου-COVID-19, θέλησα αυθόρμητα με τον τρόπο αυτό να έλθω κοντά στο ποίμνιό μου, το οποίο είχα στερηθεί από τον Νοέμβριο μήνα.

Δυστυχώς όμως, λόγω της εν αγνοία μου δημοσίευσης της εικόνας μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,η ενέργειά μου αυτή προκάλεσε σκανδαλισμό.

Για την ενέργεια μου αυτή ζητώ ταπεινά συγνώμη, πρώτα και κύρια από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών τον οποίο σέβομαι και τιμώ ως Πατέρα και Ποιμενάρχη μου, αλλά και από το ποίμνιο της Ενορίας μου το οποίο έως και σήμερα διακόνησα όσο και από τους λοιπούς πιστούς τους οποίους σκανδάλισε η συμπεριφορά μου αυτή».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button