ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Ο πλάτανος της Μύρινας

Ο πλάτανος της Μύρινας

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τα αιωνόβια δέντρα αποτελούν σύμβολα σοφίας, μακροζωίας, ιερότητας, γενναιότητας ή γαλήνης και κατέχουν διαχρονικά κεντρική θέση στον ανθρώπινο πολιτισμό. Αποτελούν μνημεία της φύσης που παραπέμπουν πολλές φορές σε μια άλλη ιστορική εποχή.

Υπάρχουν δέντρα που «είδαν» και «άκουσαν» τους Έλληνες επαναστάτες του 1821 να ονειρεύονται μια ελεύθερη χώρα, δέντρα που έζησαν την αντάρα των μαχών των Ελλήνων αντιστεκόμενοι στις ορδές του εχθρού, δέντρα που γλίτωσαν από την καταστρεπτική μανία των κατακτητών, δέντρα που στην σκιά τους κάθισαν με τα κοπάδια τους οι πρόγονοί μας, δέντρα που έζησαν τα γλέντια και τους χορούς των κατοίκων της περιοχής, δέντρα που «άκουσαν» τις καμπάνες να ηχούν το χαρμόσυνο μήνυμα της ελευθερίας από τον τουρκικό ζυγό, δέντρα που περιβάλλονται με μοναδικές ιστορίες και μύθους στο πέρασμα των χρόνων από το 1821 έως σήμερα.

 

Το Πλατάνι της Μύρινας στέκει αιώνες τώρα αγέρωχο στο πιο κεντρικό μέρος της πόλης, μέσα στην αγορά. Και κάτω από τον ίσκιο του έχει φιλοξενήσει χιλιάδες κόσμο που κάθισαν στα τραπεζάκια της ομώνυμης ταβέρνας. Για την ακρίβεια, υπάρχουν δύο πλατάνια. Και το παραδοσιακό «οινομαγειρείον», εκτός από τους ντόπιους το έχουν επισκεφτεί χιλιάδες στρατιώτες και παραθεριστές, και στη δροσιά του απόλαυσαν τις χορταστικές μερίδες του αείμνηστου Γιαμαρέλλου.

 

Θα ήταν πολύ χρήσιμο η δημοτική αρχή με την σύμπραξη και ευαισθητοποιημένων συμπολιτών να μεριμνήσει να το επισκεφτούν ειδικοί, οι οποίοι μετά από εμπεριστατωμένες μετρήσεις, έρευνες και μαρτυρίες να αποφανθούν για την ηλικία του και να υποδείξουν τρόπους για τη διάσωση και ανάδειξή του.

Αξίζει της προσοχής μας γιατί αποτελεί ένα σπάνιο μνημείο της φύσης και της ιστορίας μας.

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button