Περιοδικό

Ο Προμηθέας, η φωτιά και εμείς !

Ο Προμηθέας, η φωτιά και εμείς !
Γράφει (κάθε Παρασκευη) η Χριστινα Κάβουρα

Ο Προμηθέας, μεγάλος αναρχικός, από τους πρώτους αναρχικούς, έφερε με την φωτιά μεγάλη βοήθεια στους ανθρώπους !

Πάντα υπάρχουν ευτυχώς και οι αλτρουιστές και πορεύεται ο κόσμος λίγο καλύτερα!

Μεγάλη η «αμαρτία» του Τιτάνα Προμηθέα, που δεν είναι άλλη από την προσβολή της κοσμικής τάξης, αφού –αθάνατος ο ίδιος– παίρνει το μέρος των θνητών.

Βέβαια μετά την ανακάλυψη της φωτιάς έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, και ιδιαίτερα στην εποχή μας έχουν βρεθεί πολλοί τρόποι να χρησιμοποιούμε την φωτιά στην καθημερινότητά μας, να φωτίζουμε – ιδιαίτερα- τις νύχτες μας, να ετοιμάζουμε το φαγητό μας, να πλενόμαστε, να ζεσταινόμαστε !

Η φωτιά μας σήμερα παράγεται ως γνωστόν από ηλεκτρισμό, αέριο, πετρέλαιο και καύση ξύλων ! Μόνο που κάποια πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα ανακαλύψαμε ξαφνικά και έκπληκτοι ότι δεν είναι! Η ενεργειακή κρίση ήρθε στο σπίτι μας και τώρα ψάχνουμε όλοι μας τρόπους να τα βολέψουμε !

Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε πιο τυχεροί γιατί λόγω της Οικονομικής Κρίσης που περάσαμε …. Σκληραγωγηθήκαμε !

Οι περισσότερες πολυκατοικίες είναι κάποια χρόνια που δεν ανάβουν τα καλοριφέρ, οι ένοικοι αρνούνται να πληρώσουν το πετρέλαιο, βέβαια πλήρωναν αρκετά ακριβά το ρεύμα των κλιματιστικών θέρμανσης και αερόθερμων, μόνο που το ρεύμα στις μέρες μας έγινε απλησίαστο, το πετρέλαιο ασύμφορο, το αέριο που βάλαμε εμείς οι υπόλοιποι ακόμα πιο απλησίαστο, ίσως γίνει και δυσεύρετο, και απ ότι μαθαίνω οι κινέζικες ηλεκτρικές κουβέρτες έχουν μεγάλη ζήτηση !

Θυμάμαι τότε στα παιδικά μου χρόνια στο νησί – εποχή μυθική – όπου ζεσταινόμασταν με ξυλόσομπες και μαγκάλια σε σπίτια που έμπαζαν από παντού, κάτι που μάλλον δεν μας πτοούσε, δεν είχαμε και παραστάσεις από κάτι καλύτερο ! Υπήρχαν οι δυσκολίες αλλά αυτοί ήταν οι δικοί μας χειμώνες ! Ψήναμε και τίποτα κάστανα στην σόμπα, άντε και κανένα κυδώνι, οι μασίνες ήταν μεγάλη βοήθεια στην νοικοκυρά, τώρα που μάθαμε αλλιώς τι γίνεται ! Λέτε να επανέλθουμε στο κάρβουνο που το είχαν οι κυβερνήσεις κατατάξει στο πυρ το εξώτερο ? «Πυρ» θέλουμε ας είναι και από κάρβουνο γιατί και τα ξύλα εξέλειπαν ! Δεν είχαμε ποτέ και πολλά δάση!

Βέβαια οι Ευρωπαίοι που είχαν μάθει στην πολυτέλεια της ζέστης και γενικά σε πολλές πολυτέλειες μάλλον θα την έχουν πιο δύσκολα ! Θυμάμαι Αύγουστο βράδυ στο Πανεπιστήμιο της Trier που έπεσε λίγο η θερμοκρασία και λόγω των εξωτερικών αισθητηρίων άναψε αμέσως η θέρμανση ! Ε δεν έκανε πια και τόσο κρύο για θέρμανση Αύγουστο μήνα ! Τώρα θα πρέπει να περιοριστούν και αυτοί.

Δεν μιλώ βέβαια για όλους τους Ευρωπαίους ! Άλλο η Ελίτ και άλλο οι ταλαίπωροι όπως π.χ. η φίλη μου Πολωνέζα Καθηγήτρια Γερμανικών που καθώς μου έλεγε στο τηλέφωνο είναι με την τιμή του αερίου στην Πολωνία σε απόγνωση !

Εύχομαι σε όλους μας έναν ήπιο χειμώνα, ηλιόλουστο γιατί με την ζεστασιά του ήλιου δεν μπορεί να συγκριθεί τίποτα από τις … κατασκευές μας ! Και εμείς εδώ ήλιο τουλάχιστον έχουμε άφθονο !

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button