Επίκαιρα

Ο Θουκυδίδης και οι τουρκικές απειλές

Ο Θουκυδίδης και οι τουρκικές απειλές

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Στην αρχαία Ελλάδα, στα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, η Μήλος, αυτό το όμορφο αιγαιοπελαγίτικο νησί, ήταν αποικία και σύμμαχος των Λακεδαιμονίων (Σπάρτης). Καθώς όμως ήταν περιτριγυρισμένη από νησιά συμμαχικά ή ελεγχόμενα από την Αθήνα, προκειμένου να διατηρεί μ’ αυτά καλές σχέσεις, προσπαθούσε επιμελώς να κρατήσει απέναντί τους στάση συνετής και συνεπούς ουδετερότητας.

Ώσπου μια μέρα προκλήθηκε από την Αθήνα να συστρατευτεί μαζί της. Όταν οι κάτοικοι αρνήθηκαν, οι Αθηναίοι έκαναν απόβαση στο νησί και εξέθεσαν τις απαιτήσεις τους. Ο Έλληνας ιστορικός της εποχής εκείνης, Θουκυδίδης, μεταφέροντάς μας τον σχετικό διάλογο, προσφέρει ένα κείμενο που εκπλήσσει ακόμα και σήμερα για την κυνικότητά του, και που τόσο θυμίζει όσα συμβαίνουν γύρω μας σήμερα:

«Ας συζητήσουμε, όμως, για το τι είναι δυνατόν να γίνει, έχοντας υπόψη τους πραγματικούς σκοπούς του καθενός και ξέροντας ότι στις ανθρώπινες σχέσεις τα νομικά επιχειρήματα έχουν αξία όταν εκείνοι που τα επικαλούνται είναι περίπου ισόπαλοι σε δύναμη και ότι, αντίθετα, ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του, και ο αδύνατος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του» (Θουκυδίδης, Ε, 89).

Εάν στη θέση της Μήλου τοποθετήσουμε την Ελλάδα, περιτριγυρισμένη από χώρες με τις οποίες έχει ανοιχτά μέτωπα, και στη θέση της Αθήνας τοποθετήσουμε την Άγκυρα ή τις άλλες χώρες φιλικές προς την Άγκυρα χώρες, έχουμε μια θαυμάσια περιγραφή της «συνετής» στάσης μας απέναντι σε κάθε απαίτηση της Τουρκίας ή των άλλων, όσοι την υποστηρίζουν.

Στα βόρεια και δυτικά μάς περιτριγυρίζουν τα Σκόπια, εκεί όπου το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί έχουν μια από τις μεγαλύτερες βάσεις στον κόσμο, και η Αλβανία, με τις αξιώσεις της. Στα ανατολικά μας είναι η Τουρκία, στην οποία όλες οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα η Γερμανία, έχουν τεράστια συμφέροντα, χιλιάδες επιχειρήσεις και επενδύσεις. Συμφέροντα στην Τουρκία έχουν και οι πιο μακρινοί, η Αμερική και Ρωσία, γιατί τής πουλάνε στρατιωτικό εξοπλισμό πολλών δισεκατομμυρίων.

Όλοι αυτοί δεν την συμπαθούν την Τουρκία, αλλά τα δικά τους συμφέροντα.

Γι’ αυτό και ο Ερντογάν κάνει νταηλίκια και μαγκιές, όχι γιατί έχει ισχυρή οικονομία ή στρατό, αλλά επειδή έχει «πλάτες» αυτούς που τον έχουν ανάγκη.

Γι’ αυτό και οι δικοί μας πολιτικοί κάνουν το κορόϊδο στα εθνικά μας θέματα.

Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.jpg

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button