Επίκαιρα

Ο βαρύς χειμώνας θέλει τραχανά

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ο βαρύς χειμώνας θέλει τραχανά

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Συνέχεια ακούμε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι βαρύς, δηλαδή ότι με την μεγάλη ακρίβεια στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο και στα τρόφιμα θα υποφέρουμε.

Γι’ αυτό ίσως πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο και να συνηθίσουμε τις σούπες, που είναι ζεστές, θρεπτικές και οικονομικές.

Για παράδειγμα, τον τραχανά.

Ο τραχανάς είναι πολύ δυναμωτικός και χορταστικός, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τυρί φέτα.

Ο Οκτώβριος είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για να φτιάξουμε σπιτικό τραχανά, τώρα που οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 20-25 βαθμούς και έχουμε το “μικρό καλοκαιράκι”.

Στο Ιντερνέτ βρίσκουμε διάφορες σχετικές συνταγές παρασκευής τραχανά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, γλυκό, ξινό, με γιαούρτι πρόβειο ή αγελαδινό, με λαχανικά κλπ.

Το κόστος των υλικών είναι πολύ μικρό, π.χ. για να κάνουμε 20 κιλά τραχανά – για να βγάλουμε όλο το χειμώνα – θα ξοδέψουμε γύρω στα 45-50 ευρώ – τώρα που τα γαλακτοκομικά, παρά τις ανατιμήσεις είναι ακόμα σχετικά σε λογική τιμή και δεν θα γίνουν πανάκριβα.

Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό τρόφιμο της ελληνικής κουζίνας, με το οποίο έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές. Αν και η κλασσική συνταγή τον θέλει να καταναλώνεται με τη μορφή σούπας, η σύγχρονη γαστρονομία περιλαμβάνει πλήθος συνταγών, όπου ο τραχανάς μαγειρεύεται μαζί με λαχανικά ή όσπρια, χρησιμοποιείται ως υλικό για πίτες αλλά και ως συνοδευτικό του κρέατος.

Ο τραχανάς είναι μίγμα γάλακτος ή γιαουρτιού με σιμιγδάλι ή σπασμένο σιτάρι, το οποίο αποξηραίνεται, τρίβεται και στην συνέχεια μαγειρεύεται. Για την παρασκευή του ξινού τραχανά χρησιμοποιείται γάλα που έχει αφεθεί να ξινίσει ή γιαούρτι, ενώ ο γλυκός τραχανάς παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα.

Πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, την οποία οφείλει στα επιμέρους συστατικά του. Προσφέρει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η σούπα τραχανά έχει περίπου 110 θερμίδες ανά 100 γρ. όταν παρασκευάζεται με γλυκό τραχανά και γύρω στις 150 θερμίδες όταν χρησιμοποιείται ξινός τραχανάς.

Να μη ξεχνάμε και την παροιμία:

Έξω κάνει παγωνιά, θέλω τζάκι και γωνιά, και μια κούπα ζεστό τραχανά!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button