Περιοδικό

Οι αυλές της Μεγάλης Τρίτης

Οι αυλές της Μεγάλης Τρίτης

Της Χριστίνας Κάβουρα

Η θύμηση ξαναγυρνάει πίσω, τότε που το Πάσχα μοσχομύριζε τριαντάφυλλα και βιολέτες, τότε που όλα ήταν πιο απλά και πιο πολύχρωμα !

Άνοιξη στο νησί και οι σόμπες  έμπαιναν σε …. Λειτουργία καλοκαιριού, τα μπουριά έβγαιναν , τιναζόταν από την καπνιά του χειμώνα και φυλασσόταν  για  το προσεχές φθινόπωρο !

Οι νοικοκυρές καθάριζαν επισταμένα τα σπίτια, χαλιά, χαλάκια και κουρελούδες πλενόταν και κάπου στοιβαζόταν για την μελλοντική τους χρήση !

Εκείνο που θυμάμαι πάντα έντονα ήταν οι αυλές της Μεγάλης Τρίτης, όπου  τα πάντα ασβεστωνόταν με μεγάλη καλαισθησία,  αυλές που σήμερα εξέλιπαν  ή άλλαξαν  ! Γλάστρες ή και τενεκέδες με μυριστικά   και κατιφέδες όλα  ασπρισμένα ! Μοσχοβολούσε ασβέστης  και αγιόκλημα,   δειλά ξεπετάγονταν τα  γιασεμιά, κάτασπρα τη μέρα, ευωδιαστά  μικρά αστεράκια τις νύχτες  ενώ οι γλυσίνες σκαρφάλωναν πάνω σε ασπρισμένους και μη τοίχους με εκείνο το έντονο μωβ χρώμα τους, αντίθεση στον χρωματισμό του τοπίου !

Ειδικά τη Μ. Τρίτη λαμαρίνες και ταψιά  με λαμπριάτικα κουλούρια αμμωνίας άρχιζαν να γεμίζουν   τους φούρνους,  παραδοσιακά λαμπριάτικα κουλούρια που σιχαινόμουν απεριόριστα  ενώ τα  μοσχομύριστα τσουρέκια  έκαναν την εμφάνισή τους λίγο αργότερα να είναι πιο φρέσκα την ημέρα της λαμπρής !

Πολλές φορές χάζευα τα σχέδια των κουλουριών  και της λαμπριάτικης κουλούρας ! Τα σχέδια που έφτιαχνε η γιαγιά μου και αυτά που πήγαιναν στο φούρνο από τις άλλες νοικοκυρές του νησιού, τις χρυσοχέρες. Γέμιζε ο τεράστιος πάγκος του Φούρναρη του αείμνηστου Δράκου  ομορφιές που εγώ μαγνητισμένη κοιτούσα  ! Οι κουλούρες τότε είχαν  σχέδιο απαράμιλλο αλλά και όνομα  : Η «Λύρα», η «Μαγιάτικη»  της «Βαφτισιμιάς». Σχέδια  σαν κεντήματα από χέρια πολύπειρα  όσο και ευαίσθητα, πλούτος  μιας ιδιαίτερης  κουλτούρας  που χάθηκε μέσα στην ταχύτητα του  χρόνου όπου τα κουλούρια δεν πλάθονται πια αλλά βγαίνουν από τη μηχανή,  στις εκδρομές δεν παίρνουμε πια μαζί μας κουλούρες, οι βαφτισιμιές βολεύονται καλύτερα με Ευρώ,  και τα τσουρέκια αγοράζονται από το ζαχαροπλαστείο !

Μια εποχή γεμάτη δουλειές για τις νοικοκυρές που παρόλη την κούραση της μέρας το βράδυ με δυό λουλούδια στο χέρι πήγαιναν στην Εκκλησία. Πάντα οι γυναίκες  ακολουθούσαν τα πάθη Του ! Πάντα ήταν δίπλα Του. Εμείς τα παιδιά απόλυτα βαριεστημένα προσπαθούσαμε να βρούμε τίποτα σκαλάκια να καθίσουμε, ή καθόμασταν στο πάτωμα των στασιδιών ή όπου μπορούσαμε,  όλες οι θέσεις ήταν πιασμένες !

Κάτι το ευχάριστο για εμάς τα κορίτσια και πολύ αναμενόμενο ήταν τα άσπρα λαμπριάτικα παπούτσια  ! Τώρα τι έπαιρναν  δώρο τα αγόρια για την Λαμπρή δεν το θυμάμαι καθόλου !

Προφανώς κάτι θα έπαιρναν και τα αγόρια αν και οι εποχές ήταν δύσκολες.

Αλλά τα άσπρα λαμπριάτικα παπούτσια μας ήταν πανέμορφα ! Δεν είχαμε και πολλά παπούτσια τότε  άρα τα περιμέναμε με ανυπομονησία. Μεγαλώνοντας τα θέλαμε και με λίγο τακουνάκι μέχρι που μας …. Κατέδωσε ο καθηγητής των Θρησκευτικών μας που μάλλον δεν τα βρήκε αρμόζοντα και μας τα απαγόρευσε ο Γυμνασιάρχης ο αείμνηστος  Φραγγέλης !  Τελικά όμως τα φορέσαμε το καλοκαίρι και ούτε γάτος ούτε ζημιά !!!

Κάποιες φορές ήταν κρύα η Άνοιξη γεμάτη υγρασία που περόνιαζε τα βράδια αφού είχαμε ήδη κρύψει τα πιο βαριά ρούχα μας  περιμένοντας ανυπόμονα να καλοκαιριάσει !

Βιαζόμασταν τόσο πολύ να μεγαλώσουμε να μπούμε στον μεγάλο κόσμο που εκτεινόταν πέρα από το νησί μας πασπαλισμένος με μπόλικη χρυσόσκονη και φαντασία !
Τώρα που γυρίζω νοερά πίσω καταλαβαίνω ότι οι αυλές της Μ. Τρίτης  με έχουν στοιχειώσει, η εποχή με έχει στοιχειώσει,  ψάχνω εκείνες τις μέρες  στη μνήμη μου, σε αναμνήσεις, σε κάποιες παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες !

Ψάχνω μια εποχή που δεν βρίσκω πια,   κάπου εξιδανικευμένη στην ανάμνηση,  με κάποιες χαζές και μάταιες απαγορεύσεις με την ανεμελιά όμως της ηλικίας που όλα τα γλύκαινε !

Τελικά   η χρυσόσκονη του  μεγάλου   «απέραντου» κόσμου  κάπου μας απογοήτευσε κάπου δεν έδεσε με το όνειρο, λόγος  καλός να γυρίζουμε πάντα πίσω  σε μια εποχή οικεία και αγαπημένη σε όλους μας.

Εύχομαι ένα μακρύ καλό, καυτό καλοκαίρι με λίγες …. Εκπλήξεις πια.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button