Περιοδικό

Οι δρόμοι παιγνίδια των παιδιών

Οι δρόμοι παιγνίδια των παιδιών

Γραφεί (κάθε Παρασκευή) η Χριστινα Κάβουρα

Για την Ελλάδα είναι ένα καινούργιο παιγνίδι ! Για την Αμερική παλιό !

Θυμάμαι την απελπισία της παλιάς μου μαθήτριας όταν έκανε το διδακτορικό της στην Φιλαδέλφεια !  Μέσα από το Νοσοκομείο που δούλευε – Η Φροσύνη είναι γιατρός, άξια και πολύ καλή λοιμοξιολόγος, –  την είδαμε στο STAR τότε με τον κορονοϊό – ,  προσπαθούσε  λοιπόν να βοηθήσει όπου μπορούσε !

Είχε μια καλή σχέση με μερικά νεαρά, μαύρα  παιδιά  τα οποία  κάποια στιγμή που την βρήκαν έξω από το Νοσοκομείο την έσπρωξαν  να διασχίσει  μαζί τους το δρόμο ενώ τα αυτοκίνητα περνούσαν ολοταχώς !

Η ταλαίπωρη η Φροσύνη δεν ήξερε το νέο παιγνίδι, ούτε ήθελε βέβαια να το παίξει, ενώ για τα παιδιά που την έβαλαν σ’ αυτό ήταν δείγμα …. Οικειότητας !

Παιδιά λοιπόν που πέφτουν στις ρόδες των αυτοκινήτων ενώ οι οδηγοί τους τρελαίνονται, παιδιά που κυκλοφορούν με μαχαίρια μαχαιρώνοντας συμμαθητές ή συνομήλικους, παιδιά που παίρνουν μέρος σε επικίνδυνες πλατφόρμες όπου πρέπει να αποδείξουν ότι δεν φοβούνται να κάνουν παλαβά πράγματα, όπως π.χ. να στραγγαλίζονται ενώ οι οπαδοί της πλατφόρμας παρακολουθούν,  παιδιά που παρουσιάζονται στο ΤΙΚ – ΤΟΚ  όπου εκεί επιβραβεύεται κάθε είδους τρέλα , παιδιά που παίζουν με όπλα στρέφοντάς τα «για πλάκα»  εναντίον του φίλου τους, παιδιά που τη βρίσκουν κάνοντας μπούλινγκ στους άλλους !

Ναι υπάρχουν θύματα. Άλλος δεν τα κατάφερε καλά με τον στραγγαλισμό του και πέρασε στην άλλη πλευρά, άλλος σκότωσε με το όπλο του πατέρα του τον φίλο του, άλλα παιδιά εμφανίστηκαν στο σπίτι τους μαχαιρωμένα,  άλλα χτυπημένα και γενικά οι γονείς δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο !

Μάταια ψάχνουν οι Αστυνομικοί της δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος πλατφόρμες όπου  παιδιά παροτρύνονται να αυτοκτονήσουν δημόσια  ή άλλα μέσα διαδικτυακά όπου τα πνεύματα έχουν αγριεύσει !

Γιατί αυτή η αγριότητα ? Βαρέθηκαν τα παιδιά τον προστατευμένο κόσμο τους και αναζητούν την αδρεναλίνη ?  Ή ο κόσμος τους δεν είναι τόσο προστατευμένος  ή δεν τους αρέσει ο κόσμος που ζουν ?

Θέλουν να το παίξουν ήρωες  παίζοντας τη ζωή τους κορώνα – γράμματα ?

Βαρέθηκαν να έχουν ενδιαφέροντα  ή όπως κατάντησε ο κόσμος μας τους φαίνονται τα ενδιαφέροντά τους  αδιάφορα ! Ενδιαφέροντα για τα οποία τώρα πια κλείνουν οι δρόμοι ?

Νομίζω ότι σ’ αυτή την ηλικία το ενδιαφέρον του μαθητή αναλωνόταν στο  σχολείο, στο διάβασμα,  στην παρέα, στους φίλους !

Προφανώς άλλαξαν οι εποχές,  άλλαξαν και τα ενδιαφέροντα των παιδιών που τώρα το μέλλον τους φαίνεται μη ελπιδοφόρο,  με λίγες  προοπτικές  που όλο και στενεύουν !

Αλλά παιγνίδια θανάτου ?

Και ύστερα όλος αυτός ο σαδισμός εναντίον των άλλων παιδιών από πού προήλθε ?

Αδιανόητος ένας τέτοιος σαδισμός σε τόσο τρυφερές ηλικίες !

Να σκοτώνεις τον συμμαθητή σου ή τον οπαδό της άλλης ομάδας στο ξύλο ?

Δύσκολη η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, για εμάς τους μεγαλύτερους ακατανόητη !

Εμείς  στο νησί είχαμε όμορφα ενδιαφέροντα !

Τα αγόρια έπαιζαν στον ελεύθερο χρόνο τους ποδόσφαιρο, πολλοί από εμάς κάναμε συλλογές γραμματοσήμων, οι συμμαθητές μας το καλοκαίρι βοηθούσαν στο μαγαζί του πατέρα τους, στο χωράφι ή στο αμπέλι,  γιαλεύαμε στους γιαλούς,  βοηθούσαμε όπως μπορούσαμε τους ανήμπορους της γειτονιάς,  ποτέ δεν αρνηθήκαμε να πάμε στο μπακάλικο  αν η γιαγιά ή ο παππούς δεν ευκολυνόταν,  κατεβαίναμε στο λιμάνι ειδικά τις Κυριακές,  βολτάραμε χαρούμενοι  ενώ ερχόταν το πλοίο, παίζαμε απλά παιγνίδια στις γειτονιές, κάναμε και καμιά φάρσα να … αλατίσουμε τη μέρα,  κάτι μικροζημιές αν ξέφευγε η μπάλα ή το ξύλο από το «τσιλίκ- τσομάκ»,  η αλάνα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή μας κάνοντάς μας κοινωνικούς. Για όλες τις ηλικίες υπήρχαν εκπληκτικά παιγνίδια,  κότσια, μήλα, σχοινάκι, κρυφτό – κλέφτες και αστυνόμοι, μπερλίνα !  Αν έβρεχε και κρύωνε παίζαμε και κανένα επιτραπέζιο ή τέλος πάντων πάντα βρίσκαμε κάτι να παίξουμε !

Κάποιες  φορές  οι ομάδες των αγοριών  ανάλογα με την γειτονιά, Τσας – Ανδρώνι – Μύρινα έπαιζαν  και λίγο πετροπόλεμο, μη φαντασθείτε τίποτα τραγικό,  ή κάτι που να μετριέται με τα σημερινά μέτρα, όλες αυτά τα δρώμενα  δεν υποθαλπόταν από κακία ή μίσος, ήταν απλά παιγνίδι !

Που έχει σκοτωθεί το συναίσθημα σήμερα ???

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button