Απόψεις

Οι ελπίδες για το τέλος της χρονιάς

Οι ελπίδες για το τέλος της χρονιάς

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

Όλοι αναρωτιόμαστε πότε θα λασκάρουν τα μέτρα, πότε θα επανέλθουμε σε μια «κανονικότητα» και οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα αβέβαιες.

Ίσως η πορεία των εμβολιασμών να κρίνει κατά μεγάλο ποσοστό τη φετινή χρονιά. Στην ατομική μας ζωή, αλλά και στους επαγγελματίες του τουρισμού.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος είπε ότι η “μάχη” θα δοθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη, για το πώς θα εξελιχθεί το 2021 για τον ελληνικό τουρισμό. Με τους εμβολιασμούς σε όλη την Ευρώπη να είναι σε εξέλιξη, ελπίζουμε ότι τον Απρίλιο-Μάιο, αυτοί να έχουν μπει σε μια σειρά και από εκείνο το χρονικό σημείο, να εκτιμηθεί και η πορεία της τουριστικής χρονιάς το 2021 για την Ελλάδα».

Επίσης υπενθύμισε πρόσφατη έρευνα του Eurocontrol που κάνει λόγο για χαμένο κατά 100% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου τριμήνου, για την τουριστική βιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα έχει κρατήσει το ισχυρό της brand και θα είναι από τους “παίκτες” που θα πρωταγωνιστήσουν όταν εκκινήσει η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.
«Η περυσινή μας χρονιά άφησε καλό αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές, όσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού, κι αυτό θα επιχειρηθεί να κεφαλαιοποιηθεί, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κωνσταντίνα Σβήνου, υπογραμμίζει στο

«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η τουριστική σεζόν δεν θα ανοίξει νωρίτερα του Ιουνίου. Στα συστήματα κρατήσεων των ξενοδοχείων υπάρχουν μόνο ακυρώσεις εκδηλώσεων, γάμων κ.λπ. και καμία κράτηση δεν υφίσταται για τη νέα σαιζόν αυτό το διάστημα. Από τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες κρατήσεις των ξένων επισκεπτών για την Ελλάδα. Φέτος θα είναι η χρονιά που οι κρατήσεις θα πραγματοποιηθούν την τελευταία στιγμή (Last Minute Bookings)». 

Την ίδια “παγωμένη” εικόνα εμφανίζουν αυτή την περίοδο και οι κρατήσεις στα τουριστικά γραφεία της χώρας με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας των “εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων”, Fedhatta, Λύσσανδρο Τσιλίδη, να δηλώνει. «Φέτος δεν υπάρχει καμία κίνηση. Πέρυσι τέτοια εποχή υπήρχαν προκρατήσεις, προκαταβολές, vouchers, παρά τη θολή εικόνα που επικρατούσε για το άνοιγμα του τουρισμού. Μπορεί η φετινή χρονιά να μοιάζει με την περυσινή, στο σκέλος της αβεβαιότητας, ωστόσο στα τέλη Μαΐου θα αποτυπωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την εξέλιξη της».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button