ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Οι Πιστόλες !!!

Είναι πολλά τα “εντυπωμένα” στις μνήμες των νεανικών χρόνων απο τη μέρες της Μ. Εβδομάδας   και του Πάσχα.

Τα εγκώμια, τα 12 ευαγγέλια και το ξενύχτι της Μ. Πέμπτης, η περιφορά του επιτάφιου η κατάνυξη και η Νηστεία της Μ Παρασκευής, Η  πρώτη και η δεύτερη Ανάσταση ακομη και το μονότονο χτύπημα της Καμπάνας της Μ. Παρασκευής.

Ομως για τους Νέους της 10ετιας του 1950 και περισσότερο του 1960   αυτό  είναι κυρίαρχα ανεξίτηλο στη μνήμη τους είναι σίγουρα οι Πιστόλες –

Στις Ενορίες της Μύρινας:  Αντρώνι,  Κάστρο,  Τσας οι Πιστόλες ήταν το κύριο “εορταστικό” μέσο για ένα Αναστάσιμο Πάσχα!

Οι Πιστόλες για τους νέους των 16 – 20 ετών ήταν μια  ενθουσιώδης δραστηριότητα για  πολλές  μέρες πριν το Πάσχα, απο τους Χαιρετισμούς,  με   απόγειο τα βράδια της Μ. Παρασκευής και της Ανάστασης

Τότε οι Πιστόλες με τον ¨”βρόντ﨔 τους  έδιναν  τον  τόνο της  Αναστάσιμης Γιορτής.

Οι Πιστόλες με μια κάνη  περίπλου 20 εκατοστών  και με την στολισμένη λαβή  ήταν το καμάρι στα χέρια των παιδιών (φωτογραφία )   Ήταν απαγορευμένες και το κυνήγι του Χωροφύλακα  έκανε την Πιστολα ακομη πιο γοητευτική στο “επαναστατικό” θυμικό”  των παιδιών.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button