Περιοδικό

Οι τράπεζες θα αφαιρούν 6 ευρώ ως προμήθεια. Ποιους θα αφορά το νέο χαράτσι

Από τους λογαριασμούς μας οι τράπεζες θα αφαιρούν 6 ευρώ ως προμήθεια τους. Ποιους θα αφορά το νέο χαράτσι

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Δεν μάς τα λένε καλά οι τράπεζες. Αν και είναι ανώνυμες εταιρίες, και πρέπει να υφίστανται τις ζημίες εάν δεν κάνουν καλή διαχείριση, επιβίωσαν με έξτρα δικά μας λεφτά, με δισεκατομμύρια που τις χάρισε το ελληνικό δημόσιο, για να σωθούν με τις διαδοχικές «ανακεφαλαιοποιήσεις». Ωραία δουλειά! Τώρα θέλουν να βγάλουν και έξτρα κέρδη 1,5 δισεκατομμύρια το χρόνο! Επεξεργάζονται προμήθεια στους καταθετικούς λογαριασμούς σε μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων τους.
Το νέο μέτρο αφορά καταθετικούς λογαριασμούς και το ύψος του θα ανέρχεται σε 50 λεπτά ανά λογαριασμό, κάτι που σημαίνει ότι θα κυμαίνεται στα 6 ευρώ το χρόνο.
Η επιβάρυνση θα αφορά μόνο στην τήρηση καταθετικών λογαριασμών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά. Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις. Το μέτρο δεν θα ισχύει για τους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις. Υπενθυμίζεται ότι μηνιαία επιβάρυνση μέχρι τώρα είχαν μόνο οι επαγγελματικοί λογαριασμοί.
Οι τράπεζες από αυτή την κίνηση προσδοκούν να ενισχύσουν τα έσοδα τους από προμήθειες που ετησίως θα ανέρχονται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών λειτουργικών κερδών.
Επίσης θέλουν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος αδρανών ή μηδενικών και ακινήτων λογαριασμών και να προωθήσουν πακέτα συνδρομών. Περαιτέρω, θέλουν την προώθηση του διατραπεζικού συστήματος συναλλαγών IRIS, το οποίο προσφέρει δωρεάν και άμεσες πληρωμές μέχρι 500 ευρώ την ημέρα, και αναμόρφωση και απλοποίηση του τιμοκαταλόγου των χρεώσεων που θα λαμβάνει περισσότερο τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής.
Ωστόσο, αν και ήδη μία τράπεζα το εφαρμόζει και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες, ωστόσο η κίνηση αυτή θα χρειαστεί χρόνο, καθώς η κάθε τράπεζα έχει διαφορετικό προφίλ καταθετών και διαφορετικό μείγμα καταθετικών λογαριασμών (απλό ταμιευτήριο, φοιτητικοί λογαριασμοί, μισθοδοσία, όψεως/τρεχούμενοι, επιχειρηματικοί κ.λπ.).
Επιπλέον, ο τρόπος μετάβασης θα εξαρτηθεί από τη σύνδεση της μηνιαίας χρέωσης με την προώθηση άλλων παροχών ή κινήτρων (π.χ. χωρίς καμία χρέωση εάν είναι μισθοδοσίας) ή με το να επιβάλλεται χρέωση μόνο όπου προσφέρεται από την τράπεζα υπηρεσία προστιθέμενης αξίας.

(πηγή: Λευτεριά 23-2-24)

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button