Ομελέτα με ζαμπόν και τυρί. Φράσεις με αυγά!

Ομελέτα με ζαμπόν και τυρί
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Τώρα την άνοιξη άρχισαν οι κότες να γεννούν πολλά αυγά. Εάν δεν νηστεύουμε και δεν περιμένουμε το Πάσχα για να φάμε αυγά, η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή είναι η ομελέτα.
Με την ευκαιρία, να θυμηθούμε μερικές παροιμίες για τα αυγά:
Έχασε τ’ αυγά και τα πασχάλια…
Κούρεψε τ’ αυγό και πάρε το μαλλί του…
Ακόμα δε βγήκε απ’ τ’ αυγό, νομίζει ότι τα ξέρει όλα…
Κάτσε στ’ αυγά σου και μη ρισκάρεις
Σιγά τ’ αυγά…
Αν η πέτρα χτυπήσει τ’ αβγό, αλίμονο στο αβγό…
Της γειτόνισσας τ’ αβγά, είναι πάντα πιο μεγάλα.
Αυγά σου καθαρίζουν και γελάς;
Αν δε σπάσεις αβγά, ομελέτα δε φτιάχνεις.
Πολύ κοκοκό και κανένα αβγό.
Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες.
Δείρ’ τον για τ’ αυγό, για να μην πάρει την κότα.
Ποιος έγινε πρώτα, η κότα ή το αυγό;
Ψήσε ένα αυγό να φάμε δέκα. (τσιγκούνηδες)
Τα αυγά δε βάφονται με πορδές.
Αυτά είναι σαχλαμάρες και τρία αυγά Τουρκίας.
ΥΛΙΚΑ
6 αυγά
2 κουταλιές σούπας γάλα
75-100 γραμμάρια ζαμπόν, κατά προτίμηση γαλοπούλας σε μικρά κομμάτια
100 γραμμάρια τυρί, κατά προτίμηση καλαθάκι Λήμνου
1 πιπεριά και 1 κρεμμύδι, ή κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένα.
Λίγο αλάτι και πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί µε το γάλα, το ζαμπόν, το κρεµύδι, την πιπεριά και το τυρί. Και ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή θερμοκρασία αφήνουμε την ομελέτα να δέσει, ούτε πολύ ώρα και γίνει σκληρή, ούτε λίγη και γίνει νερουλή, ανακατεύοντας πολύ ελαφρά με ξύλινη σπάτουλα.