Περιοδικό

Όπου ακούς κεράσια πολλά, θα πληρώσεις καλά

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Για τα κεράσια, που είναι το φρούτο αυτής της εποχής, έχουν γραφεί πολλά, όπως π.χ. «Όπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε και μικρό καλάθι», «το κερασάκι στην τούρτα» κ.ά.

Κανείς δεν ξέρει να πει με βεβαιότητα σχετικά για τον τόπο καταγωγής της κερασιάς, ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας στον Πόντο κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Σήμερα στην Ελλάδα, η κερασιά καλλιεργείται σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας, ακόμη και στα νησιά, σε εκτάσεις που ξεπερνούν τις 100.000 στρέμματα κυρίως στη Μακεδονία, με επίκεντρο τους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια της κερασιάς είναι οι ορεινές, κατά προτίμηση μέχρι υψόμετρο 800 μέτρων, ημιορεινές, λοφώδεις και πεδινές.
Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού FAOSTAT οι μεγαλύτερες σε παραγωγή χώρες είναι η Τουρκία που παράγει το 21% της παγκόσμιας παραγωγής, οι Η.Π.Α. το 16,7%, το Ιράν το 8,6%, η Ισπανία και η Ιταλία από 4,2%, η Ρουμανία και η Ρωσία από 3% και άλλες χώρες με μικρότερες παραγωγές. Η Ελλάδα παράγει το 2,6% της παγκόσμιας παραγωγής. Στις βαθύχρωμες ποικιλίες, όπως είναι τα Τραγανά Εδέσσης, το χρώμα από ανοικτοκόκκινο γίνεται καφεκόκκινο και τελικά βαθυκόκκινο.

Η κερασιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, χρησιμοποιείται όμως και το ξύλο της, που είναι ανθεκτικό στην υγρασία, στην κατασκευή επίπλων αλλά και μουσικών οργάνων και ηχείων, καθώς δίνει καλύτερη ακουστική.

Όταν αγοράζουμε κεράσια, πρέπει να κοιτάμε να μην έχουν ίχνη μούχλας, σκισίματα, πληγές ή μαυρισμένα τμήματα. Καλό είναι επίσης να μην είναι μαλακά, να διατηρούν το κοτσάνι τους και να έχουν λαμπερό χρώμα. Η σάρκα τους δεν πρέπει να έχει πολύ ανοιχτό χρώμα (ένδειξη ότι είναι άγουρα), αλλά ούτε και πολύ σκούρο χρώμα (ένδειξη ότι είναι πολύ ώριμα). Καλό είναι να αγοράζουμε μόνο τις προς άμεση κατανάλωση ποσότητες. Διατηρούνται στο οικιακό ψυγείο για 2 έως 3 ημέρες, αφού πρώτα τα πλύνουμε και τα στεγνώσουμε καλά.

 

Γιατί είναι τόσο ακριβά φέτος τα κεράσια;

Η τιμή των κερασιών έχει πάρει την ανιούσα καθώς ο καιρός επηρέασε πολύ την καλλιέργειά τους. Όπως τονίζουν οι παραγωγοί, στα χωράφια τα περισσότερα δέντρα έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή, από τις βροχές του Απριλίου και τις θερμοκρασίες του Μαΐου που δημιούργησαν προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες. Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν την παραγωγή τους μειωμένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κεράσια να είναι δυσεύρετα και η τιμής τους, απαγορευτική για τον μέσο καταναλωτή, καθώς φτάνει έως και τα 12 ευρώ.

Ο παράγωγος κερασιών και ροδάκινων, Νίκος Παυλίδης, ο κερασοπαραγωγός, Απόστολος Καραογλανίδης, και ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Ανάβρας και κερασοπαραγωγός Γιάννης Ζαχαράκης, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την παραγωγή των κερασιών και τις εξωφρενικές τιμές που πωλούνται.

 

«Σε χαμηλή τιμή φεύγουν από το χωράφι, 1,60 ευρώ έως 2,80 ευρώ

ανάλογα με: την ποικιλία, το μέγεθος και την ποιότητα.

Σε τι τιμή τα αγοράζουμε

  • ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ: από 3,50 – 6,50 ευρώ
  • ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: από 4,58 έως 7,50 ευρώ
  • ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟ: από 6 ευρώ – 12 ευρώ

Τα προβλήματα είναι πολλά. Είχαμε κακή καρπόδεση. Δεν φτάνουν οι βροχές του 10ημερου και τα αποτελέσματα ήταν αυτά. Τα κεράσια σκίστηκαν, ήταν που ήταν λίγα, τα διαλέγουμε, δεν συμφέρει να τα μαζέψουμε. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές τουλάχιστον στα πρώιμα κεράσια. Στη Λάρισα τα κεράσια έχουν 6,5 ευρώ, ανέφερε ο Γιάννης Ζαχαράκης. Ο κ.  Καραογλανίδης υπογράμμισε πως, «είναι ανάλογα με την ποικιλία που έχει ο καθένας. Η τιμή των πρώιμων ήταν 1,5 ευρώ όταν το κόστος συγκομιδής ήταν πάνω από 1,20 ευρώ. τα όψιμα πάνε από 1,60 -2,50 ευρώ. Στα μανάβικα φτάνει να πουλιέται στα 7,5 ευρώ»

https://youtu.be/bv3ak6JXq2I

(πηγή: Λευτερια 21-5-24)

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button