«ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2025»: Σάββατο 22 Μαρτίου 2025, 20.30- 21.30

«ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2025»: Η μεγαλύτερη ώρα για τη Γη
Φέτος, ας αφιερώσουμε μία ώρα για τον πλανήτη
και την προστασία των θαλασσών μας!
Σάββατο 22 Μαρτίου 2025, 20.30- 21.30
Δελτίο Τύπου Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025
Για 19η συνεχή χρόνια, η «Ώρα της Γης» αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα ένα ανοιχτό κάλεσμα προς πολίτες, πολιτικούς, φορείς και επιχειρήσεις για να λάβουν ενεργά μέρος. Για ακόμα μια χρονιά, εκατομμύρια πολίτες από περισσότερες από 180 χώρες παγκοσμίως θα ενώσουν τις φωνές τους και θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη μας, σβήνοντας συμβολικά τα φώτα για μια ώρα, αλλά και συμμετέχοντας σε δράσεις ευαισθητοποίησης και δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση.
Η φετινή «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα, καθώς αποτελεί το σπίτι μας, την Ιστορία μας, τα καλοκαίρια μας, ενώ είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα της ζωής μας. Παράλληλα, είναι το σπίτι για μοναδικά είδη, όπως οι φάλαινες φυσητήρες, οι χελώνες Caretta caretta και οι μεσογειακές φώκιες που, αν και πολύτιμα για την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, δέχονται πολυάριθμες απειλές.
Γι’ αυτό και φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, καλούμε τους συμπολίτες μας να θυμηθούν την τεράστια αξία που έχουν για τη ζωή μας η θάλασσα και οι πολύτιμοι πόροι της, να ενημερωθούν για τις απειλές που δέχεται το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία των θαλασσών μας.
Αυτή η μία ώρα που θα αφιερώσεις στη φύση εσύ, αλλά και εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο σηματοδοτεί τη σημαντικότερη ώρα για τον πλανήτη, αλλά και τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, ενόψει της φετινής «Ώρας της Γης», μπορείς να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να:
- Μάθεις για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές μας
Το κύριο εργαλείο για την προστασία της ζωής στη Μεσόγειο είναι οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ). Τα οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή διαχείρισή τους, δεν περιορίζονται μόνο στο φυσικό περιβάλλον. Αντίθετα, αφορούν και επηρεάζουν την ανθρώπινη ευημερία με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μόνο το 1,3% της θαλάσσιας επιφάνειας που καλύπτεται από ΘΠΠ στην Ελλάδα διαθέτει σχέδιο διαχείρισης. Επιπλέον, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου έχουν θεσπιστεί νομικά μέτρα προστασίας, η εφαρμογή και η επιβολή τους είναι πολύ συχνά ανεπαρκής και ελλιπής.