Περιοδικό

Όταν μπλέκονται οι διαδρομές

Όταν μπλέκονται οι διαδρομές :

Της Βαρβαρας Βαγιάκου Βλαχοπούλου

Στις εννέα ακριβώς πήρα το λεωφορείο απο το Μούδρο.

Λιγοστοί οι επιβάτες ,ένας ένας μπαίνοντας πληρώσαμε το 3.40 στον οδηγό .Ανετα καθίσματα και με το πάτημα της μίζας,ενα δροσερό αεράκι όρμησε απο την οροφή.

Ο νους ετεροχρόνισε…Ο Τάρος στο τιμόνι,με το μαύρο μπερεδάκι στο κεφάλι…πατάει μίζα,ενα βραχνιασμένο αγκομαχητό βγαίνει απο τα σπλάχνα του βασανισμένου μεταπολεμικού λεωφορείου της γραμμής ,ο Ηλίας αρχίζει να κόβει εισιτήρια …ξεκινάμε ..Σε κάθε ανωμαλία του χωματόδρομου ακολουθούμε το χοροπηδητό του οχήματος.Ο θόρυβος των καλαθιών που θα τροφοδοτούσαν τους μαθητές στο Κάστρο …μας νανουρίζει.

 

Επανέρχομαι στο τώρα.Μια απαλή ελαφρά μουσική συνοδεύει τη διαδρομή μας Πρώτη στάση Ρωμανού.Δυο κυρίες όλες κι όλες μπαίνουν,μοιάζουν Αυστραλέζες.Ενα φορτηγάκι μας προσπερνά φορτωμένο ντενεκεδένια δοχεία γεμάτα γάλα.Μπαίνει στο τυροκομείο της περιοχής.Στρίβουμε για Λύχνα.

 

Δρομάδες οι θύμησες.Στη βρύση μπροστά ο Μήτσος χειρονομεί επιδεικτικά και απρεπώς,μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επιβατών ,για να νευριάσει τον Τάρο που τον κογιονάρει ανελέητα.Ανώμαλος ο Μήτσος; Όχι …Ψυχικά φορτισμένος περιμένει κάθε πρωί το λεοφορείο να αποφορτιστεί εκδικητικά…Ε ρε Μητσο αξέχαστε!!!Ε ρε Τάρε πειραχτήρι!!!

 

Στάση και στο Βάρος;Τι γίνεται παιδιά πήραμε σβάρνα τα χωριά;ΚΤΕΛ βλέπεις ,δεν είναι οπως παλιά κάθε κεφαλοχώρι και λεωφορείο.

Τέσσερις επιβάτες κι εδω.Ενας ασυνείδητος έχει αφήσει το ΙΧ του στη στροφή του δρόμου και δυσκολεύει τον οδηγό.

Κι ως να το σκεφτώ …Νάμαστε στα γνωστά μου! Καρπασνόδρομος …Εδω ο νους …ο ευφάνταστος νους της προεφηβικής μου ηλικίας χοροπηδάει.

Ψηφί ψηφί χτισμένες οι εικόνες.Μικρη εγω,μεγαλύτερες οι ξαδέλφες μου κι οι φιλενάδες τους οι Ελένες …περπατούμε στο δρόμο αεράτες…περνούμε μπροστά απο το “εξοχικό”, ο δρόμος του δειλινού μαβής … καταπλακώνει την ψυχή μου …αναζητώ τη μάνα μου.Με φοβίζει το φως της λάμπας πετρελαίου.Στην Πλατέα χορεύουν τα κορίτσια τ´Αγιαρμολά..την καθαρή Δευτέρα ντύνονται μτσούν …της Κυριακές πάνε στο γήπεδο να καμαρώσουν τους λεβέντες ποδοσφαιριστές του χωριού ….κι εγω ζητώ τη μάνα μου.

 

Στο Λειβαδοχώρι μια πινακίδα “Μακιγιάζ Ολυμπία” με προσγειώνει στο σήμερα.

Εδω μας περιμένει τσούρμο.Το έχει κατεβάσει προς μεταβίβαση το άλλο λεωφορείο της γραμμής Κοντιά.Τα καλα του ΚΤΕΛ που λέγαμε!!!

Μια χοντρή διεκδικεί τη διπλανή μου θέση και το εν τρίτον της δικής μου Μαζεύομαι όσο μπορώ.Το σώμα ευτυχώς μαζεύεται …την ιδρωτίλα δεν την αντέχω.

“Μια στάση στη Σούμπρα παρακαλώ”ακούγεται μια φωνή απο τη γαλαρία με Ρωσικό αξάν

Ο οδηγός σταματά μαλακά…η Ρωσίδα κατεβαίνει …και η μικρή Βαρβαρούλα ακολουθώ.Η καρδιά χτυπά ανοικονόμητα Διψώ πολύ!!!Ενώνω τις χούφτες μου γουβωτές κάτω απο τον κρουνό και πίνω..πίνω…πίνω, το γάργαρο νερό της Πεντάδας.

Δίπλα μου ξεδιψά διακριτικά απο το νερό της γούρνας ένα άλογο.Ο αγωγιάτη ς γνωστός

“Πρόσεχε κορτσούδιμ μη καταπιείς καμιάν αβδέλα”Θέλω να ξεδιψάσω κύριε Αθανή”

“Απο που πάνε Βασιλόπουλο” ρωτά η Ρωσίδα

“Δε ξέρω” της απαντώ Απο αριστερά πάνε στο Χάνι και στον μπαξέ του Καρατζά…απο δεξιά στο Ανδρώνι.

Ενα ολόδροσο αεράκι απο τα παρακείμενα πλατάνια μπλέκεται με τα αρώματα απο τα βασιλικά της Ματζουλάδενας του διπλανού μπαξέ.

Ενα διακριτικό κορνάρισμα ακούγεται Σα να άκουσα…”Κυρία φεύγουμε”

“Να πάτε στο καλό,εγω πάω στο παναγύρ τ.Αγιο –

Παντελέμωνα. Με περιμένουν οι δικοί μου…εχω κεριά ν´ανάψω!!! ”

Καλό Σαββατοκύριακο …

LimnosNea.gr : Κυριακη 1/8/21 ωρα 21.00 στο Γυμνάσιο Μύρινας παρουσιάζεται (Βιβλιοπαρουσιάση)  το Βιβλιο της Βαρβαρας Βαγιάκου Βλαχοπούλου : Ψιτ, Ψιτ, με ακούει κανείς; 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button