Απόψεις

Οταν ο Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν “κατέρρευσε” στο γήπεδο

Είχαμε σήμερα,  14/6,  το μεσημέρι στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ μια  ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Καρδιολόγο,  Νίκο Μαρινάκη,  που ηταν μια “διερεύνηση” της ιατρικής εικόνας  του Ποδοσφαιριστή της Εθνικής Δανίας ,  Κρίστιαν  Έρικσεν ,  όπως αυτή προέκυψε απο  τη μετάδοση του αγώνα Δανίας – Φιλανδίας.

Ανάμεσα στα άλλα και συμπερασματικά  ο κ. Μαρινάκης μας  είπε ότι θα πρέπει στα Γήπεδα της Λήμνου  να υπάρχει “απινιδωτής” που ήταν,  όπως τόνισε,  το κυρίαρχο μέσο για τη  σωτηρία του Ερικσεν.

Στο Παρακάτω Άρθρο   ο Καρδιολόγος Ν. Μαρινάκης  αναφέρεται διεξοδικά στην περίπτωση  Έρικσεν και  επαναλαμβάνει τη δέσμευση του για Απινιδωτές  σ΄ολους τους Δημοτικούς Αθλητικούς Χώρους!

 

Γράφει ο Καρδιολόγος Νικος Μαρινάκης

Ολόκληρος ο πλανήτης πάγωσε όταν ο Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν “κατέρρευσε” στο γήπεδο την ώρα του αγώνα μεταξύ των Εθνικών Ομάδων Δανίας και Φινλανδίας , στα πλαίσια της διοργάνωσης του Euro 2020!

Η αντίδραση της ιατρικής ομάδας και των συμπαικτών του ήταν άμεση και κατάφεραν να τον επαναφέρουν!

Το περιστατικό αυτό που συνέβη μπροστά στα μάτια όλων μας, με αίσια ευτυχώς έκβαση, θα πρέπει να μας αφυπνίσει προκειμένου να ενημερωθούμε σωστά και να δράσουμε ανάλογα !

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας και χωρίς προειδοποίηση.
Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με γνωστό καρδιολογικό νόσημα (στεφανιαία νόσο), άτομα που έχουν υποστεί καρδιολογικές χειρουργικές επεμβάσεις (Bypass, αγγειοπλαστική, κ.α.) καθώς επίσης και άτομα με  ιστορικό κληρονομικών
καρδιολογικών νοσημάτων.
Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν αιφνίδια, εκτός νοσοκομείου, χωρίς ή με ελάχιστη προειδοποίηση.
Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή (Ventricular Fibrillation – VF) και η οποία πρέπει άμεσα να αναταχθεί (διορθωθεί)  με την βοήθεια του απινιδωτή ώστε να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.

Κομβικό σημείο για την επιβίωση του ασθενή  που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή, μέχρι ένας απινιδωτής να είναι διαθέσιμος, είναι η άμεση εφαρμογή της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), δηλαδή της εφαρμογής τεχνητού αερισμού και υποστήριξης της κυκλοφορίας, που έχει στόχο την παροχή έστω και μικρού βαθμού οξυγόνωσης και αιμάτωσης των ζωτικών οργάνων του σώματος προσωρινά , έως την τελική αποκατάσταση της αναπνοής και της κυκλοφορίας και μπορεί να είναι σωτήρια αν εφαρμοστεί έγκαιρα !

Είναι βασικό η απινίδωση να χορηγείται άμεσα μετά την καρδιακή ανακοπή. Εάν η καρδιά δεν αναταχθεί σε φυσιολογικό ρυθμό εντός 5-7 λεπτών, η κοιλιακή μαρμαρυγή θα αποβεί μοιραία. Εάν απινιδωθεί εντός του πρώτου λεπτού από την καρδιακή ανακοπή οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς είναι περίπου 90%. Για κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση, η επιβίωση μειώνεται κατά 7-10%. Εάν καθυστερήσει πάνω από 10 λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης στους ενήλικες είναι κάτω του 5%

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει πρόβλημα το οποίο χρήζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.
Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές τοποθετούνται  πλέον σε δημόσιους χώρους όπως αεροδρόμια, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους συναυλιών, πλοία, χιονοδρομικά κέντρα, σχολεία, ναούς, εργοστάσια, ξενοδοχεία, ιδιωτικές εταιρίες, περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα , ακόμα και σε κατοικίες.

Αν και υπάρχουν ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και χρήσης του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή και συνιστώνται για όλους, δεν απαιτείται απαραίτητα  εκπαίδευση για τη χρήση του. Αυτές οι συσκευές δίνουν φωνητικές εντολές για να βοηθούν κάποιον ανειδίκευτο στην επιτυχή χρήση τους.

Είναι σημαντικό οι παρευρισκόμενοι που γίνονται μάρτυρες μιας αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής να δράσουν άμεσα. Εάν ο ασθενής δεν χρειάζεται απινίδωση, η συσκευή δεν θα χορηγήσει απινίδωση. Δεν είναι δυνατόν να προκληθεί βλάβη σε κάποιον με έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, οι απινιδωτές  χρησιμοποιούνται μόνο για να σώσουν τη ζωή!

Ως πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου αλλά και ως καρδιολόγος, δεσμεύομαι να συνεχίσω συστηματικά να εργάζομαι για την υγεία και την ασφάλεια των αθλητών και όλων των Δημοτών μας !
Σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε προκειμένου:
* να διενεργηθούν εντατικά σεμινάρια ΚΑΡΠΑ και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή σε αθλητές, προπονητές, παράγοντες, φροντιστές και σε όλους τους πολίτες που το επιθυμούν
* να υπάρχει απαραιτήτως ιατρός σε κάθε αθλητικό αγώνα
* να τηρείται αυστηρά ο προαθλητικός έλεγχος όλων των αθλητών, παιδιών και ενηλίκων
* να εγκατασταθούν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε όλους τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους.

Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής!

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button