Λήμνος

Παγκοσμια Μέρα Υγείας: Μια Ελληνίδα γιατρός στη Γερμανία

Μια Ελληνίδα γιατρός στη Γερμανία
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα, Τρίτη 7 Απριλίου. Ας κάνουμε μια αναφορά-σύγκριση, τι γίνεται σε μας στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Πρώτα σε μας.
Σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενημερώνει επώνυμα και επίσημα για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στα νοσοκομεία. Κάνει αγωνιώδη έκκληση και ζητάει:
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
• Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
• Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

Σε ανακοίνωση τους οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, τρομακτική λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού και των δεκάδων γιατρών που νοσούν από τον ιό, εξαιτίας της μηδαμινής τους θωράκισης. “Οι κλίνες ΜΕΘ που προστέθηκαν απλά… αφαιρέθηκαν από άλλες μονάδες. Δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχει επάρκεια του υγειονομικού υλικού Καθημερινά φτάνουν κατά δεκάδες καταγγελίες από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, πως οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ που έχουν προστεθεί, έχουν ουσιαστικά αφαιρεθεί από άλλες μονάδες. Επομένως κινδυνεύουν ασθενείς άλλων κατηγοριών (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κ.α.). Επίσης τόνισαν ότι οι γιατροί που έχουν νοσήσει εξαναγκάζονται να συνεχίσουν να εργάζονται, λόγο μη επάρκειας του προσωπικού.
«Αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε μια και δυο και τρεις φορές, μάσκες και στολές μίας χρήσης»

Τι γίνεται στη Γερμανία (εκεί όπου τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, μετανάστευσαν και δουλεύουν χιλιάδες Έλληνες γιατροί):
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή σε ανύποπτο χρόνο πριν ξεσπάσει η σημερινή επιδημία, είχε δημοσιευτεί μια συνέντευξη της Ελληνίδας γιατρού Όλγας Κορδονούρη, με τίτλο «Η εθνική παιδίατρος της Γερμανίας είναι από την Αμαλιάδα».
Ποια είναι η Όλγα Κορδονούρη;
Έχει πάρει έξι υποτροφίες.
Δουλεύει στα καλύτερα παιδιατρικά κέντρα της Γερμανίας.
Διακρίνεται στην έρευνα για την σύγχρονη τεχνολογική υποστήριξη θεραπείας παιδιών και εφήβων με διαβήτη.
Συμμετέχει σε ερευνητική ομάδα που μαζί με αντίστοιχες από Ισραήλ και Σλοβενία ανακάλυψαν μικροσκοπικό μηχανισμό ώστε να εκχύνεται κάθε φορά η απαραίτητη δόση ινσουλίνης στα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη.
Είναι διευθύντρια του Auf Der Bult, του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου, πλην των πανεπιστημιακών, στο Ανόβερο της Γερμανίας.
Άρα, είναι έμπειρη και γνώστης του συστήματος Υγείας της Γερμανίας.
Ας δούμε τι είπε σε πρόσφατη συνέντευξη:

Πως λειτουργεί το σύστημα Υγείας στην Γερμανία;
«Α εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση. Το Γερμανικό σύστημα καμία σχέση με το Ελληνικό. Όλα τα νοσοκομεία, μα όλα, είτε είναι ιδιωτικά, είτε της εκκλησίας, είτε των ιδρυμάτων, είτε των Πανεπιστημίων, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκουν, όλα λοιπόν δέχονται όλους τους ασθενείς.
Και όλα τα νοσοκομεία εφημερεύουν επί 24ωρου βάσεως και δέχονται όλα τα επείγοντα. Ακόμα και των ξένων, των τουριστών, όλων».
Και οι κλινικές;
«Δεν υπάρχουν μεμονωμένες κλινικές. Όλες αυτές είναι μέρος των νοσοκομείων».
Και πως γίνονται οι πληρωμές; Οι ασθενείς δεν πληρώνουν;
«Κανένας δεν πληρώνει επί τόπου. Κανένας δεν πληρώνει το λογαριασμό φεύγοντας από το νοσοκομείο. Αν για παράδειγμα είσαι ασφαλισμένος στο ταμείο Απόρων η εκκαθάριση θα γίνει μέσω του ασφαλιστικού σου ταμείου. Οι άποροι είναι ασφαλισμένοι από το κράτος. Αν είσαι ιδιωτικά ασφαλισμένος το τιμολόγιο έρχεται στο σπίτι σου και εσύ το προωθείς στο ασφαλιστικό σου φορέα».
Και πως λειτουργεί το ασφαλιστικό σύστημα;
«Για παράδειγμα αν το μεικτό εισόδημά σου είναι πάνω από 3.500 ευρώ το μήνα δεν μπορείς να ασφαλιστείς στο ΙΚΑ της Γερμανίας. Αυτός ο φορέας δεν σε ασφαλίζει. Πρέπει να διαλέξεις έναν ιδιωτικό η ημι-ιδιωτικό φορέα.
Αν είσαι νέος στην ηλικία και έχεις κάποιο εισόδημα σε συμφέρει να κάνεις συμβόλαιο με ιδιωτική ασφάλεια. Αλλιώτικα, αν είσαι μεγάλος στην ηλικία , πρέπει να κάνεις ασφάλεια στο Ταμείο Αντικατάστασης. Έτσι το λέμε εδώ.
Το συμπέρασμα είναι πως όλοι μα όλοι είναι ασφαλισμένοι. Όλοι είναι προστατευμένοι. Οι άνεργοι και οι άποροι είναι ασφαλισμένοι από το κράτος. Όλοι!».
Και οι υποδομές;
«Έχουμε μισό εκατομμύριο κλίνες. Κάθε πόλη έχει τα δικά της νοσοκομεία. Και οι Μονάδες εντατικής Θεραπείας από 28. 000 που ήταν τώρα αυξήθηκαν στις 35. 000 λόγω κορωνοϊού».
Το σύστημα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις;
«Φυσικά μπορεί. Τα πρώτα κρούσματα στη Γερμανία προήλθαν από το καρναβάλι της Κολωνίας (Ρηνανία, Βεστφαλία). Αλλά και παιδιά που λόγω χειμερινών διακοπών πήγαν για σκι στη Βόρεια Ιταλία. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι μεταξύ 47 και 49 ετών.
Από τα τρία τέταρτα που νοσούν οι ηλικίες κυμαίνονται από 35 μέχρι 59. Σε γενικές γραμμές ο δείκτης των ηλικιών είναι σχετικά χαμηλός. Μέχρι στιγμής. Με την προϋπόθεση, φυσικά , ο κορωνοιός να μην μεταδοθεί σε άτομα υψηλής επικινδυνότητας».
Και με τα τεστ;
«Στην αρχή είχαμε προβλήματα να κάνουμε πολλά τεστ. Λόγω καραντίνας στην Κίνα, γιατί από εκεί προμηθευόμασταν τα υλικά, δυσκολευτήκαμε λιγάκι. Τώρα κάνουμε πολλά. Με υλικά από άλλες χώρες. Τώρα, με τα πολλά τεστ μπορούμε και ανιχνεύουμε ακόμα και τις ήπιες περιπτώσεις».
Και τα στατιστικά στοιχεία;
«Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία αλλά πρέπει να σου πω ότι στην Γερμανία η επιδημιολογία δεν είναι τόσο αναπτυγμένη όπως στην Ελβετία και στην Αγγλία. Έχουμε εξαιρετική κλινική επιδημιολογία αλλά δεν έχουμε ερευνητική.
Δηλαδή αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα νοσοκομειακά και κλινικά αλλά δεν το ερευνούμε τόσο καλά όπως συμβαίνει σε άλλα Πανεπιστήμια. Πρέπει ακόμα να σου πω ότι μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο και το Γ Ράιχ που μανιωδώς οι χιτλερικές αρχές συνέλεγαν και διατηρούσαν στοιχεία για τα πάντα, μετά λοιπόν απ αυτή τη δυσάρεστη ιστορική εμπειρία, γενικώς οι Γερμανοί είναι πολύ προσεκτικοί στο να συλλέγουν στοιχεία.
Και πολύ επιφυλακτικοί. Φαντάσου πως ακόμα και στις δημογραφικές έρευνες, απογραφής του πληθυσμού, είναι κουμπωμένοι. Αρνούνται να δώσουν στοιχεία στο κράτος».
Ως παιδίατρος ειδικευμένη στον παιδικό διαβήτη, ποια η γνώμη σου σχετικά με τον κορωνοιό;
«Τα παιδιά νοσούν ήπια, ακόμα και εκείνα με άλλες αρρώστιες. Υπάρχει κάποιο ρίσκο αλλά στην κλινική πορεία πηγαίνουν καλά».
-Γεωγραφικά ποια η κατανομή των κρουσμάτων;
«Τα περισσότερα Hot Spots βρίσκονται στη Βαυαρία. Στη Νότια Γερμανία. Εκεί λοιπόν η μέχρι τώρα αναλογία είναι εκατό δέκα άτομα ανά 100. 000 κατοίκους. Στην Βόρεια Γερμανία η αναλογία διαφέρει. Από τριάντα μέχρι πενήντα ανά 100. 000 κατοίκους.
Εκτός από το Αμβούργο. Κι αυτό επειδή όπως σου είπα τα σχολεία με τους μαθητές πήγαν σε διακοπές δύο εβδομάδων για σκι σε χιονοδρομικά της Β. Ιταλίας».
Ποια η κατάσταση αυτή τη στιγμή και ποια η πρόβλεψή σου;
«Δύσκολο να το προβλέψω. Ακόμα και εμείς στο παιδιατρικό νοσοκομείο έχουμε σταματήσει να δεχόμαστε άλλα περιστατικά παρά μόνο τα επείγοντα. Όλο το σύστημα σε κατάσταση συναγερμού. Πρόβλεψή μου είναι πως η κορύφωση θα έρθει γύρω στα τέλη Απριλίου. Όμως άλλοι τοποθετούν την κορύφωση προς τα μέσα Ιουνίου. Αυτά είναι τα δύο σενάρια».
Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Γερμανία;
«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα περιστατικά στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε δύο μέρες. Η κατάσταση στην Αμερική εκτός ελέγχου. Στη Γερμανία τα περιστατικά διπλασιάζονται κάθε τέσσερις μέρες. Στην Ελλάδα κάθε πέντε ημέρες.
Αρά η κατάσταση σ αυτές τις δύο χώρες βρίσκεται υπό έλεγχο. Τελικός στόχος είναι να διπλασιάζονται κάθε δέκα μέρες. Όσο πιο αργά διπλασιάζονται τόσο μεγαλύτερο χώρο διαθέτεις για να υποδεχθείς τους νοσούντες. Για την προστασία του συστήματος. Ο έλεγχος στην Ελλάδα είναι καλός. Η αύξηση δεν είναι τόσο δραματική».
Φυσικά σ αυτό έχουν παίξει μεγάλο, καθοριστικό ρόλο τα έγκαιρα μέτρα που είχαν ληφθεί εδώ και κάμποσες εβδομάδες
«Σκοπός των μέτρων είναι να περιορίζονται, σχεδόν να μηδενίζονται οι επαφές. Έτσι ώστε να μπει φρένο στη μετάδοση του ιού. Εδώ στη Γερμανία, μέχρι στιγμής, η κυκλοφορία επιτρέπεται.
Όλοι όμως πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων. Μόνο τα μέλη των οικογενειών μπορούν να κυκλοφορούν πιασμένοι χέρι χέρι. Όλα τα άλλα σημεία, καφενεία, σχολεία, εμπορικά είναι κλειστά».
Και ο ορίζοντας εξόδου;
«Θα είμαστε σε καλό δρόμο από τη στιγμή που το 70% του πληθυσμού το έχει αντιμετωπίσει».
Εννοείς νοσήσει;
«Κάτι τέτοιο. Ίσως να μην έχει νοσήσει και το 70% του πληθυσμού. Απλώς να το έχει αντιμετωπίσει και να έχει βρει αντισώματα που προστατεύουν τον οργανισμό του».
Και το εμβόλιο;
«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μπροστά μας. Το ίδιο και με τις διάφορες θεραπευτικές μεθόδους. Για να δούμε».
Επομένως μου λες πως ο κορωνοιός είναι κάτι σαν crash test . Όποιος αντέξει άντεξε και όποιος πεθάνει πέθανε. Και οι ηλικιωμένοι;
«Εδώ η κατάσταση εντελώς διαφορετική από Ελλάδα. Πολλά ηλικιωμένα άτομα δεν μένουν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον.
Βρίσκονται σε ιδρύματα, σε γηροκομεία. Αλλά και σε ειδικά συγκροτήματα που αποκλειστικά κατοικούνται από ηλικιωμένους. Επομένως είναι προστατευμένοι».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button