Περιοδικό

Παγκοσμιοποίηση

Παγκοσμιοποίηση

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Αν ρωτήσεις δέκα ανθρώπους, τι είναι παγκοσμιοποίηση, θα πάρεις δέκα διαφορετικές απαντήσεις.

Δεν είναι μόνο οι διεθνείς εμπορικές, οικονομικές και τεχνολογικές σχέσεις και συναλλαγές, αλλά από πολύ παλιά και η ανάμειξη πληθυσμών που μετανάστευσαν για διάφορους λόγους. Γι’ αυτό το λόγο μπορείς να συναντήσεις Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης.

 

Στα χρόνια των παππούδων μας ήταν σπάνιο ένας νέος να παντρευτεί μια νέα από άλλο μακρινό και άγνωστο μέρος. Οι γάμοι τότε γίνονταν συνήθως με προξενιό και η παροιμία έλεγε, “παπούτσι από τον τόπο σου, κι ας είναι μπαλωμένο”.

Ακόμα πιο σπάνιο ήταν ένας νέος να παντρευτεί μια αλλοεθνή, π.χ. Ρωσίδα, Γιαπωνέζα, Αφρικανή κλπ.

 

Σήμερα όμως στους διεθνείς αθλητικούς αγώνες βλέπουμε μια χώρα να εκπροσωπείται από αθλητές διαφόρων εθνικοτήτων, που πολιτογραφήθηκαν σ’ αυτήν και πήραν ιθαγένεια και υπηκοότητα.

Για παράδειγμα, στο πρόσφατο Eurobasket ο κορυφαίος Έλληνας παίκτης ήταν ο Γιάννης Αντετοκούμπο, με ρίζες από την Νιγηρία, ενώ στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου η Ελληνίδα Ελίνα Τζένκο, που κατέκτησε το χρυσό στον ακοντισμό, έχει Αλβανικές ρίζες.

 

Πολλοί Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, είτε για σπουδές είτε για μόνιμη εγκατάσταση, παντρεύτηκαν εκεί άλλες εθνικότητες. Τα παιδιά και τα εγγόνια τους μεγάλωσαν στο νέο περιβάλλον, μιλούν την νέα γλώσσα, έχουν μια νέα νοοτροπία και γενικά προσαρμόστηκαν ως πολίτες της ξένης χώρας.

 

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική εξέλιξη της βιολογίας δίνει την δυνατότητα σε κάποιον με ένα απλό μοριακό γενετικό τεστ του DNA να δει την εθνικότητα των προγόνων του πολύ πίσω στο παρελθόν.

Ήμουν πολύ περίεργος να το μάθω κι εγώ, γιατί αυτά που ξέρω ήταν μόνο μέχρι τους προπάππους μου που έζησαν, ο ένας στην Σαμψούντα του Πόντου κι ο άλλος στο Ικόνιο της Καππαδοκίας.

 

Η εξέταση έδειξε ότι στο γενεαλογικό δέντρο, ανάμεσα στους άλλους ένας μακρινός πρόγονος μου ήταν Ισπανός, κάποιος άλλος Σκανδιναβός κι ένας άλλος Ιταλός.

Άρχισα να νιώθω πολύ παράξενα και στο μυαλό μου να στριφογυρίζει η παγκοσμιοποίηση.

Τελικά, βρέθηκε ένας πρόγονος, ο πιο παλιός από όλους, που με καθησύχασε και μπορώ να πω ότι με κάνει και πολύ περήφανο. Είναι από την βασιλική γενιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button