ΕπιλεγμέναΛήμνος

Παλλημνιακο Ταμείο – Βήματα μετ εμποδίων… Ποιο αργά και “επίτηδες” δεν γινεται !

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ

Βουλευτής Ν. Λέσβου

Αναπλ. Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία

20 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Μπουρνούς: Αναγκάσαμε την κ. Κεραμέως να «θυμηθεί» το Παλλημνιακό Ταμείο. Συνεχίζουμε μέχρι να βγει από το τέλμα.

ετά από 6 μήνες, το Υπουργείο Παιδείας εδέησε να απαντήσει στην ερώτηση που είχαμε καταθέσει με τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρο Αραχωβίτη, στις 16 Ιουλίου 2021, σχετικά με το Παλλημνιακό Ταμείο και το τέλμα στο οποίο είχε βρεθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η κ. Κεραμέως είχαν αξιοποιήσει τις διατάξεις του νόμου 4589/2019 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ για να διορίσουν τη νέα διοίκηση του Ταμείου, δεν είχαν όμως αναλάβει καμία πρωτοβουλία για να παρέχουν στο Ταμείο και τη διοίκησή του τους πόρους που είχε ανάγκη για να λειτουργήσει με επάρκεια και να συνεχίσει την προσφορά του στην κοινωνία της Λήμνου.

Στην κοινοβουλευτική μας παρέμβαση ρωτούσαμε αν η αρμόδια Υπουργός είχε την πρόθεση να στηρίξει οικονομικά και διοικητικά τη διοίκηση του Ταμείου και να ενεργοποιήσει τις διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 28, παρ. 2, σημείο β σχετικά με πόρους του Ταμείου –μεταξύ άλλων– από «κάθε φύσης εισφορές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και εν γένει παροχές φυσικών ή νομικών προσώπων της ημεδαπής ή αλλοδαπής, περιλαμβανομένων των επιχορηγήσεων από τη συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά και άλλα προγράμματα και των επιδοτήσεων της αγροτικής εκμετάλλευσης και παραγωγής». Όπως επίσης και να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα του άρθρου 29 για τη σύσταση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και συμμετοχής σε αναπτυξιακά χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Στην απάντησή της, η κ. Κεραμέως μας ενημερώνει, ότι, αμέσως μετά την ερώτησή μας, φρόντισε να καλύψει από πόρους του Υπουργείου τη δαπάνη για την αμοιβή της Προέδρου και τις αποζημιώσεις των λοιπών μελών της Παλλημνιακής Επιτροπής, που είχε διορίσει ένα χρόνο πριν.

Χαιρόμαστε που η κοινοβουλευτική μας παρέμβαση έφερε αποτέλεσμα, αναγκάζοντας την Υπουργό Παιδείας να καλύψει επιτέλους οικονομικά τις αμοιβές της διοίκησης του Ταμείου που προβλέπονταν από τον νόμο του 2019.

Η παρέμβασή μας, όμως, είναι φανερό ότι αποσκοπούσε σε πολύ περισσότερα από τις αμοιβές της διοίκησης του Ταμείου για ενάμισι έτος. Ζητούσαμε την ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου, ώστε να αναζητηθούν πόροι και χρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα τόσο για την εκμετάλλευση της περιουσίας του Ταμείου, όσο και την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, ώστε να υπηρετηθούν οι κοινωφελείς σκοποί του ιδρύματος.

Τι από όλα αυτά εξασφαλίζεται με ένα κονδύλι 42.000 ευρώ για 1,5 έτος; Το Παλλημνιακό Ταμείο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να ξεμπερδεύει έτσι εύκολα η κ. Κεραμέως. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, για να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.
LimnosNea.gr :Η φωτογραφία  ειναι απο το Καλοκαίρι του 2018, οταν  ο τότε Πρωθυπουργός Αλ. Τσιπρας επισκέφθηκε το Κτήμα και ανακοίνωσε  την αλλαγή  του Νομικού  Πλαισίου Λειτουργίας του Παλλημνιακού  Ταμείου…  Λέτε η απροθυμία της σημερινής  Κυβέρνησης  να οφείλετε σε τέτοιες  μικροκομματικές ταχτικές;  

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button