Περιοδικό

Παναγία Κακαβιώτισσα. Γιορτάζει κάθε Λαμπρο-Τρίτη !

Παναγία Κακαβιώτισσα στη Λήμνο. Γιορτάζει κάθε Λαμπρο-Τρίτη

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Υπάρχουν πολλά εκκλησάκια στην Ελλάδα αφιερωμένα στην Παναγία, άλλα μικρά και άλλα πιο μεγάλα, στο χείλος του γκρεμού, δίπλα στο κύμα ή στη μέση από ένα καταπράσινο λιβάδι. Συνήθως έχουν και ένα πολύ χαρακτηριστικό όνομα ή κάποια περίεργη ιστορία να σου διηγηθούν.

Εκατονταπυλιανή, γοργοεπήκοος, παρηγορήτρα, ασπροφορούσα, αγγελόκτιστη, μυρτιδιώτισσα, φανερωμένη, βρεφοκρατούσα, φιδούσα, γλυκοφιλούσα, αγία σκέπη, αειμακάριστος, ασπροβουνιώτισσα, μυροβλήτισσα κ.ά.

 

Η μοναδική ελληνική εκκλησία που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται στη Λήμνο, επειδή δεν έχει σκεπή! Απλά είναι κτισμένη μέσα στο βαθούλωμα ενός μεγάλου επιβλητικού βράχου στην κορυφή του βουνού Κάκαβος – από όπου πήρε και το όνομα της.

Είναι ένα μικρό εξωκλήσι ιδιαίτερα γραφικό, που χτίστηκε το 1.300 όταν μοναχοί από το γειτονικό νησί Άγιος Ευστράτιος κατέφυγαν εκεί για να προστατευθούν από επιδρομές πειρατών και Τούρκων.

Εκτός από το γεγονός ότι η εκκλησία αυτή δεν έχει σκεπή, εξίσου ιδιαίτερη είναι και η λειτουργία που γίνεται εκεί. Λαμβάνει χώρα μόνο μια φορά το χρόνο, την Τρίτη του Πάσχα – όπως και η Τριτιανή της Σαντορίνης.

Η πρόσβαση στην εκκλησία είναι εύκολη και ευχάριστη, όμορφο ελαφρά ανηφορικό μονοπάτι, και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Οι κάτοικοι της Λήμνου συρρέουν σ’ αυτήν, όπως και οι επισκέπτες του νησιού, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και την πανοραμική θέα από την κορυφή του βουνού Κάκαβος.

Φωτογραφια: Πορεια προς την Εκκλησία, μια διαδρομή με τα πόδια,  μετά το αυτοκίνητο, διάρκειας περίπου 20΄ χωρίς μεγάλες δυσκολίες. 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button