Περιοδικό

Υπάρχουν καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες;

Υπάρχουν καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες;

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Πότε – πότε ακούμε στην τηλεόραση και διαβάζουμε στις εφημερίδες  ότι σε κάποια θάλασσα της Αυστραλίας κοντά στην ακτή εμφανίστηκε κάποιος καρχαρίας. Πριν μερικές μέρες στις ειδήσεις σε κανάλι ελληνικής τηλεόρασης προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο, που δείχνει ένα σκάφος στα ανοικτά της Καβάλας να ψαρεύει ένα είδος καρχαρία 2 μέτρων και 200 κιλών, κι αυτό προκάλεσε αναστάτωση και συζητήσεις.

Πάντοτε, μετά από τέτοιες ειδήσεις, πολλοί αναρωτιούνται εάν στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν καρχαρίες και πόσο επικίνδυνοι μπορεί να είναι.

 

Ένας πολύ γνωστός μας καρχαρίας μικρού μεγέθους 1-2 μέτρα είναι ο γαλέος, ο οποίος αλιεύεται με χοντρά παραγάδια και δίχτυα και μαγειρεύεται συνήθως τηγανητός σε φέτες με συνοδεία σκορδαλιάς και ρετσίνας.

 

Τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Αλιείας και Διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης λένε ότι το συγκεκριμένο είδος, που αλιεύτηκε ανοιχτά της Καβάλας, λέγεται αλεπόψαρο και είναι απολύτως ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Όπως εξηγεί η υδροβιολόγος και διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου:

 

«Η εικόνα που έχουμε για τα καρχαριοειδή κυριαρχείται από τα στερεότυπα που έχουν δημιουργήσει οι ταινίες δράσης και τρόμου της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τα ψάρια αυτά ζουν συνήθως σε μεγάλα βάθη και ανοιχτές θάλασσες με αποτέλεσμα να είναι πολύ σπάνιες έως ανύπαρκτες οι αναφορές παρατήρησής τους. Κάποια είδη τρέφονται αποκλειστικά με πλαγκτόν, κάποια άλλα με ψάρια και το σίγουρο είναι ότι δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο ενώ αντίθετα είναι πολύ σημαντικά είδη για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, καθώς ως ανώτεροι θηρευτές παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο των πληθυσμών των υπολοίπων ψαριών. Μάλιστα θεωρούνται εξυγιαντές των θαλασσών καθώς τρέφονται συνήθως με τα πιο αδύναμα ψάρια των κοπαδιών με αποτέλεσμα να εξυγιαίνουν τους πληθυσμούς που απομένουν.


Σε ολόκληρη τη Μεσόγειο ζουν 45 είδη καρχαριοειδών και σαλαχιών. Ωστόσο ποτέ δεν έχει γίνει λεπτομερής έρευνα για τους καρχαρίες στην Ελλάδα. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε έρευνα σε πιο βαθιά νερά για να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια από τα μεγάλα κενά γνώσης που αφορούν στους πληθυσμούς τους. Είναι ανάγκη να αποβάλλουμε επιτέλους τον μύθο του καρχαρία – τέρατος. Με εξαίρεση κάποια περιστατικά στο παρελθόν, δεν έχουμε επιθέσεις σε λουόμενους στην Ελλάδα.

Είναι πάντως γεγονός ότι κάποιες φορές έχει παρατηρηθεί να βγαίνουν καρχαρίες στα ρηχά νερά, αλλά δεν μένουν πολύ και πολύ γρήγορα επιστρέφουν στα νερά τους. Το ζώο αυτό ζει στα 500 μέτρα βάθος κι έχει καταγραφεί και στα 700. Εκεί ζει, εκεί ζουν και τα θηράματά του. Γι’ αυτό και δεν βλέπουμε συχνά καρχαρίες.

 

Αν και ποτέ δεν έχει γίνει λεπτομερής έρευνα για τους καρχαρίες στην Ελλάδα, είναι γνωστό ότι μεταξύ των ειδών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες είναι και ο τρομακτικός στην όψη, μεγάλος λευκός καρχαρίας, όμως και αυτός και διάφορα άλλα είδη καρχαριοειδών, συναντώνται σε βαθιά νερά.

Σε κάθε περίπτωση, πράγματι ο μεγάλος λευκός είναι από τους πιο απειλητικούς για τον άνθρωπο, αλλά οι επιθέσεις είναι στην πραγματικότητα ελάχιστες και τα θύματα, χωρίς αμφιβολία, λιγότερα από αυτά που κάθε χρόνο θρηνούμε από πνιγμούς ή από ταχύπλοα σκάφη.

Ο κίνδυνος επίθεσης καρχαρία στις ελληνικές ακτές είναι ελάχιστος, αν όχι μηδαμινός. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί στην Ελλάδα είναι σε περιοχές που έχουν μεγάλα βάθη ή θαλάσσια ρήγματα όπως στο Ιόνιο πέλαγος, στο Αιγαίο σε αρκετά σημεία με ρήγματα όπως στη Ρόδο, αλλά και βορειότερα σε Σάμο, Χίο, Ικαρία και κάτω από τη Χαλκιδική».


(πηγή: .newsit 9-10-19)

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button