Λήμνος

Πανηγύρι Ρωμανού. Το μεγαλύτερο Γουρνοπάζαρο και Αγροτικών Εργαλείων !

Το πανηγύρι του Ρωμανού,  σαν και σήμερα,  Κωνσταντίνου και Ελένης, ήταν αν όχι το μεγαλύτερο, απο τα μεγαλύτερα στο Νησί. Γράφω ήταν  και όχι είναι γιατι το τότε με τώρα δεν έχει καμιά σχέση.

Το Πανηγύρι ως γλέντι με όργανα κλπ  δεν ήταν το χαρακτηριστικό του Ρωμανού.  Η εμποροπανήγυρις ήταν,  και  με διάφορα,  το χαρακτηριστικό του Ρωμανού.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια  μέχρι προ 20ετιας υπήρχε ακόμη το λεγόμενο  “γουρνοπάζαρο”.  Ναι,  σαν και σήμερα στο Ρωμανού έφταναν απο ολο το νησί  άτομα με άλογα και γαϊδούρια φορτωμένα  κοφίνια με γουρτζελούδια τα όποια πουλούσαν για εκτροφή. Ηταν η εποχή που κάθε σπίτι μεγάλωνε ένα γουρούνι για τα Χριστούγεννα και η αγορά γινόταν απο το Πανηγύρι του Ρωμανού. Ειχα την τύχη να προλάβω τη διαδικασία αυτή, έστω και στα τελευταία της…

Επίσης ήταν το Πανηγύρι  καθιερωμένο  στο εμπόριο αγροτικών εργαλείων… Ετσι ήταν τοτε! Τα εργαλεία του  επερχόμενου θερίσματος  και αλωνίσματος και  των αλλων  εργασιών στον Χωράφι και στο Μπαχτσέ, όλα τα εύρισκαν εκεί από εμπόρους που έφταναν από όλη την Ελλάδα, τη Βόρεια κυρίως, αλλά και από τοπικά σιδεράδικα και μαραγκούδικα και εμπόρους, όπως αυτος που θύμισε ακροατής του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, και ήταν  ο Χαράλαμπος Δασοπάτης που έφερνε στο Πανηγύρι του  Ρωμανού, κουδούνια για πρόβατα, κοσες για το θέρισμα, κουροψάλιδα, για το κούρεμα των προβάτων, καπίστρια, παλούκια κλπ.  !

Φωτογραφία Ρωμανού με τα χαρακτηριστικά σκαλιστά πιθάρια για εναποθήκευση κρασιου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button