Περιοδικό

Πάνω από 150 μικροί χορευτές και 45 μικροί καλλιτέχνες μάγεψαν το κοινό στην εκδήλωση

Λύκειο Ελληνίδων – παράρτημα Λημνου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    Μυρινα 22/6/24

Πάνω από 150 μικροί χορευτές και 45 μικροί καλλιτέχνες μάγεψαν το κοινό στην εκδήλωση «Πουλάκια είν’ κι ας κελαηδούν!» του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου, πλημμυρίζοντας με νιάτα, φρεσκάδα και χάρη το κινηματοθέατρο Μαρούλα, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024. Όλος ο χώρος μεταμορφώθηκε σε έναν πελώριο κήπο-φωλιά για τα παιδιά και τους έφηβους, που ταξίδεψαν το κοινό σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, σε στεριές και θάλασσες, σε κάμπους και βουνά, όχι μόνο χορεύοντας χορούς από διάφορες περιοχές, αλλά τραγουδώντας με τις υπέροχες φωνές τους και εκθέτοντας τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.

Οι πιο μικροί χορευτές και χορεύτριες από τις ομάδες της μουσικοκινητικής άνοιξαν την παράσταση με χελιδονίσματα, τραγούδια και χορευτικά μοτίβα. Ακολούθησαν οι μικρές σε ηλικία χορευτικές ομάδες, με τραγούδια και χορούς από την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και την Ανατολική Ρωμυλία-Μπάνα. Σειρά είχαν το Β. Αιγαίο, η Μακεδονία, τα Δωδεκάνησα και η Θράκη από τα μεγαλύτερα παιδιά, ενώ το κλείσιμο έκανε η εφηβική ομάδα με μια υπέροχη παρουσίαση τραγουδιών και χορών από την Κρήτη.

Αναπόσπαστο τμήμα της πλούσιας ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης αποτελεί η ενδυμασία. Στη συγκεκριμένη παράσταση, παρουσιάστηκαν οι φορεσιές της Καραγκούνας, της Δεσφίνας, των Πετρωτών και των Μεταξάδων Θράκης, του Γιδά από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, σακοφούστανα Δωδεκανήσων, οι τοπικές φορεσιές Λήμνου και οι φορεσιές Ανωγείων, Σφακίων και Κριτσάς από την Κρήτη.

Κάθε φορά, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να παρακολουθεί κανείς το αποτέλεσμα των προσπαθειών των παιδιών να αφομοιώσουν στοιχεία της παράδοσης, όπως ο χορός και το τραγούδι. Πρόκειται για μια διαδικασία, όπου τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κοπιάζουν, χαίρονται, εκφράζονται, συνεργάζονται με την ομάδα τους υπό την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων, τη στήριξη των γονέων και του Δ.Σ. του ΛτΕ Λήμνου. Αυτή τη φορά, όμως, το συναισθηματικό φορτίο που μας μετέδωσαν επί σκηνής ήταν μεγάλο, καθώς η προσπάθεια αυτή ήταν αυξημένη και οι χορευτικές ομάδες ανταποκρίθηκαν σε απαιτητικούς χορούς, σύνθετες φιγούρες και  στο παραδοσιακό τραγούδι, μαγεύοντας το κοινό.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τις δημιουργίες τους οι μικροί καλλιτέχνες των εικαστικών τμημάτων. Η ζωγραφική και η καλλιτεχνική δημιουργία είναι μια άλλη μορφή έκφρασης, την οποία το ΛτΕ Λήμνου προάγει και επιδιώκει να αξιοποιεί υπό το πρίσμα της ελληνικής παράδοσης. Οι δημιουργίες των παιδιών εκτέθηκαν στο χώρο υποδοχής του κινηματοθεάτρου, δίνοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της συνολικής ετήσιας δουλειάς τους. Επιπρόσθετα, η σκηνή εμπλουτίστηκε με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της εικαστικού των τμημάτων κας Κατερίνας Βερούτσου,  η οποία ζωγράφισε κάποια από τα πουλιά που εξυμνήθηκαν στην παράσταση μέσα από το δημοτικό τραγούδι.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Αλεξανδρόπουλο, καθώς επίσης και οι αντιδήμαρχοι κ. Ι. Διαματάρη και κ. Χ. Πυρομάγλου. Έναν θερμότατο χαιρετισμό απηύθυνε μάλιστα ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της παράστασης, εξαίροντας την προσπάθεια όλων των παιδιών αλλά και του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου στον διαρκή αγώνα διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας ταυτότητας, εστιάζοντας μάλιστα στον ρόλο που παίζει η ενασχόληση με τον παραδοσιακό χορό και τραγούδι για την ουσιαστική «αγωγή της ψυχής».

 

Συγκινητική υπήρξε ακόμα η πολυπληθής παρουσία ένστολων αξιωματικών και υπαξιωματικών που παρακολούθησαν την παράσταση  με διπλή ιδιότητα, ως εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ως γονείς! Ως εκπρόσωποι της 88ΣΔΙ παραστάθηκαν η Ανθλγός  κ. Μ Χορώζη, ο Ανθλγος κ. Δ. Κεσίδης, η Ανθστης κ. Ά.Τσιάλτα και η κ. Επχίας Ν. Τιουτούφα και ως εκπρόσωπος της 130ΣΜ η ανθστης κ. Β. Καραγιάννη.

 

Το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου ευχαριστεί θερμά:

  • τον μεγάλο χορηγό κ. Ηρακλή Ξύκη για την πολύτιμη ενίσχυση του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
  • τους χορηγούς κ. Νάσια Κουμαρά και κ. Παύλο Μπερτιζλιάν για την ενοικίαση παραδοσιακών Κρητικών φορεσιών.
  • τον Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου για τον δανεισμό παραδοσιακών φορεσιών.
  • τον Δήμο Λήμνου για την υποστήριξη και παραχώρηση του Κινηματοθεάτρου Μαρούλα.
  • τον κ. Θύμιο Γουδέλλη για την τεχνική υποστήριξη και την επιμέλεια του ήχου.
  • την εταιρία Ήφαιστος Μεταφορική για την δωρεάν μεταφορά των παραδοσιακών φορεσιών.
  • τους χοροδιδασκάλους κ. Καλλιόπη Καρτσαμπά, κ. Βασίλη Μαγνήσαλη και κ. Νάσο Χαλκά για την αγάπη που δείχνουν προς τα παιδιά, τον ιδιαίτερο ζήλο και την επιμονή που επιδεικνύουν καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς και της προετοιμασίας των ομάδων τους, με στόχο όχι μόνο να γνωρίσουν, αλλά να αγαπήσουν οι νεότερες γενιές την πλούσια παράδοση του τόπου μας.
  • την εικονογράφο και εικαστικό κ. Κατερίνα Βερούτσου για την καλλιτεχνική διδασκαλία και καθοδήγηση των παιδιών που συμμετείχαν στα τμήματα Εικαστικών του Λυκείου, καθώς και για τις προσωπικές της δημιουργίες που στόλισαν την σκηνή του Μαρούλα.
  • όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες που με χαρά και υπομονή βοήθησαν στην προετοιμασία των παιδιών και στα παρασκήνια της παράστασης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.
  • όλους τους μικρούς χορευτές και χορεύτριες για την αξιοζήλευτη προσπάθεια τους, καθώς και τους γονείς τους για την άψογη συνεργασία και την στήριξη τους στο ΛτΕ Λήμνου.

Τέλος, το ΛτΕ Λήμνου ευχαριστεί ιδιαιτέρως όλο τον κόσμο που ήρθε για να παρακολουθήσει την παράσταση και εξέφρασε με τα θερμότερα λόγια την ικανοποίηση του για την εκδήλωση, αλλά και για το έργο του Λυκείου συνολικά.

LimnosNea.gr : Οι Φωτογραφίες ειναι του Παντελή Πραβλη  και τις λάβαμε μαζί με το Δελτιο Τύπου από το Λύκειο Ελληνίδων (δεν μπορέσαμε να τις αναρτήσουμε όλες)

ε

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button