ΕπιλεγμέναΛήμνος

Παρέμβαση για τα μέτρα ελέγχου του κορονοϊού στη Λημνο.

ΠΡΟΣ:  Υπουργό Υγείας κο Κικίλια

Υπουργό Τουρισμού κο Θεοχάρη

ΚΟΙΝ:  Υφυπουργό Υγείας κο Κοντοζαμάνη

Δήμαρχο Λήμνου κο Μαρινάκη

Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου κα Κακαλή

Μύρινα, 12 Ιουνίου 2020

Κύριοι Υπουργοί,

τα νησιά που πρόκειται να σηκώσουν το μεγάλο βάρος του τουρισμού ετοιμάζονται πυρετωδώς. Τώρα που καλούμαστε να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις μας και τα υγειονομικά πρωτοκόλλα που εξέδωσε το Υπουργείο Τουρισμού, οι καταστάσεις μοιάζουν να  περιπλέκονται περισσότερο.

  • Πρώτον, στο νησί της Λήμνου, ο μόνος φορέας που λαμβάνει δείγματα για μοριακό έλεγχο του νέου κορονοϊού (PCR), είναι το νοσοκομείο (δεν γίνεται στα ιδιωτικά εργαστήρια). Τα δείγματα αυτά δεν εξετάζονται εδώ, αλλά πρέπει να ταξιδεύουν στα εργαστήρια αναφοράς των Αθηνών, με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε απαντήσεις την επόμενη ημέρα.
  • Δεύτερον, ξενοδοεχείο καραντίνας στο νησί μας δεν έχει οριστεί και αν στηριχτούμε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει εκδώσει το Υπουργείο Τουρισμού, ίσως αυτή να μην ευδοκιμήσει ποτέ. Τι θα γίνει τότε; Θα κλείνουμε ολόκληρα καταλύματα αν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα;
  • Τρίτον, σαφώς και η σκέψη της σύμβασης των καταλυμάτων άνω των 50 δωματίων είναι κάτι που προσπαθεί να βάλει μια τάξη, από την άλλη αρχίζει να δημιουργείται ένα κατακερματισμένο τοπίο στο οποίο μοιάζει ότι δεν θα υπάρχει ένας ιθύνων νους, ο οποίος θα εξασφαλίζει τον συντονισμό της αντιμετώπισης των ύποπτων κρουσμάτων στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, όσα δηλαδή δεν θα χρειάζονται νοσηλεία.
  • Οι συνθήκες είναι πιο δύσκολές στα μικρότερα νησιά, όπως ο γειτονικός μας Άγιος Ευστράτιος. Στην παρούσα φάση εκεί δεν υπάρχουν ούτε υλικά για να ληφθεί δείγμα, ενώ εκτός από την παρουσία ενός οπλίτη-αγροτικού ιατρού δεν υπάρχει άλλος ιατρός πάνω στο νησί.
  • Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω για ακόμα μία φορά το πόσο σημαντικό είναι το νοσοκομείο της Λήμνου να έχει μία σταθερή και μόνιμη διοίκηση, (καθώς από τον Οκτώβριο του 2018(!!!), οπότε και παραιτήθηκε ο τελευταίος διοικητής, δεν έχει γίνει η αναπλήρωσή του), με ότι συνεπάγεται αυτό για την εύρυθμη λειτουργία του.

Αναμένουμε να σκύψετε πάνω από τα προβλήματα μας και όλοι μας θα είμαστε καλοπροαίρετα στην διάθεσή σας για να βοηθήσουμε στις λύσεις.

Θωμάς Λούκας MD, MSc, PhD

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button