Πατσά στον Κάσπακα

Πατσά στον Κάσπακα
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Με πολλή χαρά βλέπουμε τον Κάσπακα να πρωτοπορεί και πάλι, με τη γιορτή του πατσά που διοργανώνει φέτος. Είναι πρωτοπόρος, γιατί μέχρι σήμερα ο πατσάς ήταν άγνωστος στο νησί, παρ΄ ότι είναι κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικό. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Βόρεια, τον πατσά με προβατίνα τον λένε «Γίδα βραστή».
Ο πατσάς όπως και ο τραχανάς, είναι δύο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, που παλιότερα περιφρονήθηκαν για καιρό από τις «επίσημες» κουζίνες των εστιατορίων, αλλά σήμερα βρήκαν σιγά-σιγά τη θέση που τους άξιζε. Ο πατσάς είναι πλέον κλασικό φαγητό στις έμπειρες ταβέρνες και τα μαγειρεία,. Είναι φαγητό της θαλπωρής, παιδική ανάμνηση για πολλούς, βάλσαμο για τα χειμωνιάτικα κρύα. Γι’ αυτό πολλά εστιατόρια βάζουν στο μενού τους το παραδοσιακό αυτό φαγητό, είτε σε κλασικές εκδοχές είτε σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές.
Γίδα ονομάζεται το θηλυκό κατσίκι μεγάλης ηλικίας (άνω του ενός έτους). Μαγειρεύεται βρασμένη για ώρες με τον πατροπαράδοτο τρόπο, με κρεμμύδι, σέλινο και καρότο. Σ’ αυτό το ζουμί βρίσκεται όλη η ουσία. Μπορεί όμως κάποιος να προσθέσει ό,τιδήποτε, π.χ. κολοκύθα, μανιτάρια, πίκλες, μπρόκολο ή καρότο.
Να και μια συνταγή για όσους είναι άτυχοι και δεν θα μπορέσουν να πάνε στον Κάσπακα να απολαύσουν αυτό το εξαίσιο παραδοσιακό φαγητό – και τον Κάσπακα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Λήμνου: