Περιοδικό

Περιμένοντας  τα  Χριστούγεννα

Περιμένοντας  τα  Χριστούγεννα

Γράφει  η Χριστίνα Κάβουρα


Μάλλον οι καμήλες έχασαν το δρόμο, μάλλον οι Μάγοι κάπου ξέμειναν, και το αστέρι ?

Που πήγε το αστέρι ? Περίεργοι οι νόμοι που διέπουν το σύμπαν, άγνωστοι εν πολλοίς, και ίσως το αστέρι, το δικό μας αστέρι των Χριστουγέννων άλλαξε τροχιά μέσα στην απεραντοσύνη του ουρανού, ή μπλέχτηκε με άλλα αστέρια σε άλλους αστερισμούς, δεν πιστεύω όμως  σε καμιά περίπτωση ότι έχασε την θεϊκή λάμψη του !

Ψάχνοντας λοιπόν ιδιαίτερα το αστέρι, μη δίνοντας μεγάλη σημασία στις καμήλες, άλλωστε είναι ιδιότροπα ζώα, ξέρω ότι κάποια στιγμή θα εμφανισθούν και οι Μάγοι ! Ίσως με λιγότερα δώρα αλλά τουλάχιστον να έρθουν, ίσως χωρίς χρυσό, λίβανο και σμύρνα, αλλά έστω με χαμόγελα, αυτά που έχουμε περισσότερη ανάγκη !

Θα είναι διαφορετικά και αυτά τα Χριστούγεννα   ακούω, όλη η Ευρώπη προσπαθεί να βρει ανώδυνους τρόπους να γιορτάσουμε αυτά τα Χριστούγεννα,  εδώ και μήνες όλες οι γιορτές διέπονται από σιωπή, χωρίς εορτασμούς, χαρά, λάμψη !

Απ’ ότι μαθαίνω σε σχεδόν όλα τα σπίτια άρχισαν οι στολισμοί των Χριστουγέννων,  ψάχνουμε όλοι να βρούμε το δρόμο προς τα Χριστούγεννα – όπως οι καμήλες των Μάγων – ψάχνουμε τρόπους να ανεβεί η ψυχολογία μας μέσα από γιρλάντες και φωτάκια μέσα από όλα αυτά που ανήκουν στην ομορφιά και την χαρά των ημερών . Την χαρά, που τώρα αποκτά άλλο νόημα !  Επικαλύπτεται από άγχος και φόβο, παύει να είναι χαρά όπως την ξέραμε. Θα μάθουμε να την εκτιμούμε ή θα την θεωρήσουμε όταν όλα περάσουν πάλι δεδομένη ?

Λυπάμαι για όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, λυπάμαι για όλα τα μαγαζιά εκείνα που πουλούσαν ….. Χριστούγεννα, ναι όμορφα στολίδια για πανέμορφα Χριστουγεννιάτικα δέντρα ή ακόμα και κιτσάτες πλαστικές πολύχρωμες μπάλες γεμάτες χρυσόσκονη ! Και φωτάκια ! Πλήθος συσκευές από φωτάκια για έξω σε μπαλκόνια, παράθυρα και κήπους για μέσα σε ένα γιορτινό σπίτι, φωσάκια όπως τα αποκαλούσε η μητέρα μου, της άρεσαν πολύ τα φωτάκια στο  Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ναι η διάθεσή μας  έχει πέσει αλλά τα Χριστούγεννα μιλούν με ένα άλλο τρόπο στην ψυχή μας, αναβιώνει ένα Πνεύμα Αγάπης,  μέσα από αυτή την αγάπη πρέπει να στηρίξουμε και τους άλλους, τους φίλους, τους γνωστούς μας τους συνανθρώπους μας που ψυχολογικά διάγουν χειρότερα από εμάς ! Αυτές τις μέρες ας μοιράσουμε αισιοδοξία, ότι όλα θα πάνε καλύτερα, ότι θα τελειώσει και αυτός ο Εφιάλτης, ότι θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας εξορίζοντας τον φόβο. Ας στείλουμε ευχές, μπόλικες ευχές σε όλους, μέσα από το διαδίκτυο, ας στείλουμε μπόλικες χαρούμενες κάρτες ονειρικές με αστέρια, φάτνες και χιόνι,  ζωγραφιές με την Γέννηση  ενός μικρού Θεού που μας καταδέχτηκε, ας σκεφθούμε την ταπεινότητα του ερχομού Του, την συγκατάβασή Του. Ας μοιράσουμε το όνειρο, ας τηλεφωνήσουμε  να μοιράσουμε την μοναξιά !

Είμαι σίγουρη πως το διαδίκτυο θα κυκλοφορούν αναρίθμητες φωτογραφίες από  περασμένα Χριστούγεννα, φωτογραφίες από το νησί όπου η Φιλαρμονική έψαλε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, χριστουγεννιάτικα δέντρα όπως τότε με ….. αρχαϊκά φωτάκια και μπόλικο βαμβάκι στα κλαδιά, φωτογραφίες από παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα !

Ο Ελύτης έλεγε πόσο πολύ του άρεσε που στο τέλος του χρόνου έρχονται τα Χριστούγεννα ! Έγραφε επίσης στην «Μαρίνα των Βράχων»  : Άκουσε, ο λόγος είναι των στερνών η φρόνηση

Κι ο  χρόνος γλύπτης των  ανθρώπων παράφορος

Κι ο ήλιος στέκεται από πάνω του θηρίο ελπίδας,  μαγική λέξη η ελπίδα  γεμάτη από προσδοκία για κάτι καλύτερο.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button