Περιοδικό

Περπάτημα όπως παλιά- Οι 10 λόγοι για να ξεκινήσετε !

Περπάτημα όπως παλιά

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Φαίνεται ότι θα ξαναζήσουμε μέρες όπως την εποχή των παππούδων μας. Η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, με πιθανότητα να ξεπεράσει και τα 2,50 ευρώ, ανάγκασε τους περισσότερους απ’ τη μια να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο κι απ’ την άλλη να αρχίσουν να περπατούν.

Στις μεγάλες πόλεις, βέβαια, όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες, αυτό δεν είναι εύκολο. Στην Κατερίνη όμως όλο και περισσότεροι βλέπει κανείς τις τελευταίες μέρες τον κόσμο να κυκλοφορεί με τα πόδια.

Παλιότερα οι γονείς και οι παππούδες μας περπατούσαν πολύ και μάλιστα μεγάλες αποστάσεις. Δεν είχαν τότε ούτε δικά τους αυτοκίνητα, ούτε υπήρχε αστική ή υπεραστική συγκοινωνία όπως σήμερα. Από τα γύρω χωριά, που απείχαν 20 – 30 χιλιόμετρα, κατέβαιναν στην πόλη με τα πόδια, ώρες ολόκληρες, έκαναν τις δουλειές τους και πάλι με τα πόδια πίσω στο χωριό.

Όσοι είχαν ποδήλατο το καλοκαίρι πήγαιναν μ’ αυτό στην Παραλία για μπάνιο στη θάλασσα, μια διαδρομή 8  + 8 = 16 χλμ.

Γι’ αυτό όλοι ήταν αδύνατοι και στιλάτοι.

 

Το περπάτημα, πάντως, έχει και τα καλά του. Όλοι οι γιατροί μάς συνιστούν να περπατάμε γιατί είναι πολύ ωφέλιμο και απαραίτητο για την υγεία μας.

Υπάρχουν 10 τουλάχιστον λόγοι για να ξεκινήσει κανείς το περπάτημα.

  1. Βελτιώνει τη διάθεση

Το περπάτημα ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνει τις ορμόνες του στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης.

  1. Χαρίζει γυμνασμένα πόδια

Ενεργοποιεί τους μυς των μηρών, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα όταν περπατάτε σε ανηφορική κλίση.

  1. Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Όπως συμβαίνει με κάθε προπόνηση με το βάρος του σώματος, το περπάτημα βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των οστών.

  1. Ενισχύει την απώλεια βάρους

Το περπάτημα για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε ημέρα έχει συνδεθεί με μειωμένο σωματικό βάρος, μειωμένο λίπος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

  1. Αυξάνει την ενέργεια

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, κρατώντας σε ισορροπία το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ενέργειας.

  1. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Η αύξηση των παλμών της καρδιάς βελτιώνει τη ροή του αίματος και ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

  1. Διευκολύνει την πέψη

Το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, αποτρέποντας το φούσκωμα.

  1. Προστατεύει τις αρθρώσεις

Η σωματική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αρθρικού υγρού γύρω από τις αρθρώσεις, παρέχοντας επαρκή λίπανση και θρεπτικά στοιχεία στους χόνδρους, δηλαδή τους ιστούς που λειτουργούν ως μαξιλάρι μεταξύ των οστών.

  1. Αναβαθμίζει τον ύπνο

Σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Brandeis δείχνει ότι η ποιότητα του ύπνου σας θα μπορούσε να βελτιωθεί με το περπάτημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερα βήματα έκαναν οι συμμετέχοντες, τόσο υψηλότερη ήταν η ποιότητα ύπνου που ανέφεραν οι ίδιοι.

  1. Μπορεί να λειτουργήσει ως μορφή συνδυαστικής προπόνησης

Ειδικά για εκείνους που κάνουν έντονες προπονήσεις, το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακάμψει το σώμα τους μεταξύ των σκληρών προπονήσεων. Εάν έχετε κάποιον μυϊκό πόνο ή κόπωση μετά από μια σκληρή προπόνηση, μια ήπια δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για την αποκατάστασή σας. Φυσικά, αν έχετε κάποια έντονη ενόχληση μετά την προπόνησή σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε πρώτα στον γιατρό σας.

Το απλό περπάτημα είναι ένας βηματισμός χωρίς ιδιαίτερη ένταση, με μικρό διασκελισμό και μέση ωριαία ταχύτητα 3-4 χλμ/ώρα (1 χιλιόμετρο καλύπτεται σε 15 έως 20΄). Για κάθε λεπτό καίγονται περίπου 0,042 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους, δηλαδή ένα άτομο 75 κιλών θα κάψει 130 θερμίδες μέσα σε μία ώρα.

Σε αντίθεση με το απλό περπάτημα, το αθλητικό περπάτημα είναι έντονο. O διασκελισμός είναι μεγάλος (πάνω από τα 50 cm). H κίνηση στα χέρια είναι έντονη, προσδίδοντας ρυθμό και αρμονία. Tο σώμα έχει μια μικρή κλίση προς τα εμπρός. H ταχύτητα κυμαίνεται από 5 μέχρι 6.5 χλμ/ώρα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button